Mit jelent a zöld szín a fengsuj szerint – és hogyan használjuk a lakásban?

A színeknek ereje van – a zöldnek ráadásul nem is kevés!

Rendszeresen írunk a színekről, színelméletről a smink és az öltözködés kapcsán – de talán ennél ritkábban gondolunk erre a lakberendezés vonatkozásában. A zöldről köztudott, hogy nyugtatja a szemet, korábban pedig azt is megírtuk, hogy gyakorlatilag bármelyik helyiségbe ideális választás, de még a fengsuj (igen, a magyar helyesírás szabályai szerint a feng shuit fengsujnak írjuk) szerint sem nyúlhatunk mellé vele – bizonyos szabályok betartása mellett. Lássuk, melyek ezek!

Zöld a fengsujban

A fengsuj, vagyis a kínai térrendezés tudománya szerint minden szín jelentéssel, energiával és hatással bír. A fengsuj a taoizmusból ismert öt elem rendszerével dolgozik, amely öt különböző típusú energiát ismer el. Ezeknek mindegyike különböző tulajdonságokkal és jellemzőkkel rendelkezik, és a fengsuj ezeket a különböző elemeket igyekszik hasznosítani a nagyobb harmónia és egyensúly érdekében.

Az öt energiatípushoz (tűz, föld, fém, víz és fa) különböző színek társulnak; a zöld szín például a fa elemhez, amely az együttérzést, a rugalmasságot, a gyógyulást és a növekedést szimbolizálja.

A fengsujban használatos bágua térkép szerint a zöld emellett a család színe is, az úgynevezett „család terület” pedig az újrakezdés és a természettel való kapcsolat jelképe – hiszen a zöld a tavaszt, az újrakezdés energiáját idézi, azt, hogyan egy új fűszál a talajon keresztül felfelé tör. Azzal, hogy zöldet hozunk egy térbe, a fű, a fák és általában a természet életerős energiájához kapcsolódunk a fengsuj szerint.

Zöld a lakásban

Amennyiben egy bizonyos színt a fengsuj szabályai szerint tudatosan használunk, akkor annak a színnek az energiái megsokszorozódhatnak az életünkben. Ha tehát a zöld színt nemcsak apró részletekben, dekorációs szándékkal alkalmazzuk otthonunkban, hanem akár nagyobb felületeken, a falakon, nagyméretű bútorok által, azzal nagyobb rugalmasságot és harmóniát teremthetünk a családunk életében, de akár kreativitásunkat is növelhetjük vele.

Bútorok

A lakásban egy-egy fal, bútorok, dísztárgyak és textíliák is lehetnek zöldek – azt viszont nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a zöldnek mindig azt az árnyalatát válasszuk az adott helyre, amely a kívánt energiákat sugározza. A tiszta, ragyogó zöld például felemelően, a lágy kékeszöld inkább gyógyítóan és nyugtatóan, a mély erdőzöld pedig energiabombaként hat ránk, míg a sárgászölddel kreativitásunkat serkenthetjük.

Növények

A zöldet persze a legtermészetesebb, leggyorsabb és legegyszerűbb módon szobanövények segítségével tehetjük mindennapjaink részévé. (Azt tudtad például, hogy vannak szobanövények, amelyek nemcsak a levegőt tisztítják, de még a penészesedést is segítenek megakadályozni? Ezekről ebben a cikkben írtunk.)

Zöldet a szekrénybe is!

Sokat tehetünk a kedélyünk javításáért azáltal, hogy a zöld színt a megjelenésünkben is alkalmazzuk. Amennyiben lelombozottnak vagy fáradtnak érezzük magunkat, viseljünk többször zöld színű darabokat: ingeket, sálakat vagy akár zöld színű, jádekővel kirakott ékszereket!

A növények természetükből fakadóan megtestesítik a fa elemet, valamint felfelé tartó növekedésük a legerősebb szimbóluma a szín által közvetített energiáknak. Ráadásul bizonyos növények gondozást és nem kevés figyelmet is igényelnek, így sok értékes leckét taníthatnak nekünk a kedvességről, az együttérzésről és a többi élőlénnyel való törődésről. A fengsuj szerint szerencsét és szerencsétlenséget hozó szobanövényekről írtunk már korábban részletesen, általánosságban azonban elmondható, hogy a puha, lekerekített levelű növényekkel nem lőhetünk mellé.

A növények kiválasztásakor ügyeljünk azoknak speciális fény-, víz- és páratartalomigényére, hogy olyan helyre helyezhessük őket a lakásban, ahol valóban jól is érzik majd magukat.

Zöld a bágua „család területén”

Amennyiben még ennél is több harmóniát szeretnénk megidézni a családunk életében, vigyük a zöld színt a bágua család területére!

A zen terület megtalálásához álljunk az otthonunk főbejáratánál befelé fordulva, majd vetítsük fel a lakás alaprajzát képzeletben egy 3×3-mas hálóra (ezt szobánként is elvégezhetjük: álljunk például a hálószoba bejáratához, és osszuk fel képzeletben 3×3 egységre a szoba területét)! A bal oldali oszlop középső egysége a Család területe.

Aktiváljuk ezt a területet azáltal, hogy három új zöld növényt helyezünk el itt!

Kiemelt kép: ume illus/Getty Images