A szem a lélek tükre, tartja a mondás, és egy jó sminkkel még igézőbbé tehetjük pillantásunkat. De nem mindegy, milyen színt választunk hozzá.

A smink talán legtrükkösebb része a szemfestés, ami sokszor már a színválasztásnál fejtörést okoz. Egy jól eltalált árnyalat, akár kontúr, akár spirál vagy szemhéjpúder formájában, nemcsak szemszínünket emelheti ki, de egész megjelenésünket kiegészítheti. Különösen, ha íriszünk koplementer színeiből választjuk, mert ezektől még élénkebb, ragyogóbb lesz a tekintetünk.

Ha kék a szemünk…

A kék szemnek nem igazán van szüksége extra segítségre, hogy a tekintet hangsúlyos legyen, de ahogy egy nem túl előnyös szín képes tompítani rajta, úgy egy jól megválasztott árnyalat a mozgó szemhéjon vagy a pillák tövében még inkább fókuszba helyezi.

A világos, semleges tónusok a legjobb kiegészítői a hűvös kék tekintetnek. Tartsuk magunkat távol mindentől, ami durva, mint például az eltúlzott, nagyon sötét füstös smink (ha mégis a drámaibb összhatást szeretjük, füstös szemfestéshez fekete helyett válasszunk barnát).

A kék, a szürke, és az ezüst árnyalatú szemhéjpúderek optikailag elveszik a kék szem intenzitását. Leginkább a puhább tónusok, meleg fémszínek, napsütötte árnyalatok, mint a réz, meleg bronz és a telt barna, emelik ki, de a korall- vagy pezsgőszín és az arany is nagyon szépen hangsúlyozza, kiemeli az írisz csillogását, ugyanakkor nem vonja el a figyelmet róla. Kontúrként pedig étcsokoládé-barna vagy meleg padlizsánlila mutat hozzá a legszebben.

Ha zöld a szemünk…

Ez a szemszín már önmagában is ragyogó, ezért a legkevésbé van szüksége élénk szemfestékre és kontúrokra, hogy magára vonzza a figyelmet. Előfordulhat, hogy első ránézésre inkább világosbarnának, borostyánszínűnek tűnhet a szemünk, ám ha alaposan megnézzük, látszik benne egy enyhe zöldes tónus.

Általánosságban véve, minden olyan szín, amiben sárga, vörös, narancs vagy lila tónus van, mesésen kiemeli a zöld szemet. A tompa padlizsánlila például tökéletes lehet alkalomra, a finom aranyfénnyel csillogó barna vagy enyhe óarany pedig nappalra.

Sajnos még nem teljesen merült feledésbe az a tévhit, miszerint a kék szemet kék színnel, a zöldet pedig zölddel kell sminkelni. Pedig ha valamitől, hát a zöldtől pont, hogy nem kap több hangsúlyt a tekintet, inkább kevesebbet, mert a smink fog dominálni, nem a szemszín. Helyette sminkeljünk inkább a bronz, réz és arany melegen csillogó árnyalataival, de választhatunk füstös mélyszürkét és feketét is.

Ha inkább sárgásbarnába hajlik a szemünk, a meleg padlizsánlilákkal tudjuk előcsalogatni azokat a zöld „cirmokat” belőle. Szemhéjpúderként és kontúrként is jó választás, és ha a vízvonalban is meghúzzuk a kontúrt, még áthatóbb lesz a tekintetünk.

Az élénk narancs vagy korallszín és a pink is csodásan kiemeli a zöld szemet, viszont ezekkel a színekkel érdemes óvatosan bánni, ugyanis – különösen, ha rózsaszínes tónusú, sápadtabb a bőrünk – optikailag „bepirosítják” a szemet, és enyhén kisírt vagy „nyuszis” lesz tőle a tekintet.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .