Így sminkelhetsz te is a színtípusodnak megfelelően!

Sokan csak véletlenszerűen bukkannak rá azokra a szemceruzákra, rúzsokra vagy púderekre, amelyek valamilyen rejtélyes oknál fogva ezerszer jobban mutatnak rajtuk a többinél. Ezeknek a színes kozmetikumoknak a titka azonban nem megfejthetetlen: sok esetben éppen abban rejlik, hogy a viselőik színtípusához tökéletesen passzolnak.

Kék szemre barnát! – De mégis milyen barnát? Hideg vagy meleg tónusút? Világosat, sötétet, szürkésbarnát vagy mogyorót?… Manapság a stylist szakma különálló, stabil ágaként virágzik az úgynevezett „színtanácsadás”, ami azon az elméleten alapul, hogy megjelenésünk alapján mindannyian négy (az évszakokról elnevezett) színtípusba sorolhatók vagyunk. Persze az ítéletet, miszerint mi „tavasz/nyár/ősz/tél típusúak vagyunk”, ajánlott némi kritikával és rugalmassággal kezelni, mindenesetre ha tudjuk, melyik „évszak” palettája a legelőnyösebb számukra, az nagy hasznunkra lehet a vásárlási idő lerövidítésében – mi több, a kapszularuhatárunk kialakításához egyenesen elengedhetetlen! (Arról, hogy mi is az a kapszularuhatár, és mire jó valójában, itt írtunk korábban.)

A színszakértők színelméletét nemcsak öltözködéskor, hanem sminkeléskor is érdemes szem előtt tartanunk, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük, mely színtípusoknak mely sminkszínek állnak a legjobban! (Amennyiben nem tudjuk, mely típushoz tartozunk, előbb töltsük ki a link alatt található tesztet!)

A tavasz színtípus sminkszínei

Akár maga az évszak, amelyről elnevezték, a tavasz színtípusba tartozó személyek alapszínei is melegek, élénkek és világosak. Az erősebb kontrasztok és a vibráló színek nagyon jól állnak nekik, ezért ők bátran kísérletezhetnek a legextrémebb palettákkal is. A tavasz típusú emberek szemei általában kékek, zöldek, esetleg világos mogyoróbarnák, bőrük meleg alaptónusú, hajuk pedig a közepes mézszőkétől a rézszínen át az aranybarnáig szinte bármilyen, meleg árnyalatban pompázhat. A számukra előnyös gardróbban és sminkpalettán nincs helye hűvös színeknek, nagyon fontos, hogy ezekben minden árnyalat melegséget sugározzon. A legjobban olyan színekben mutatnak, mint a mangó, a papaya, a guava, a görögdinnye, az uborka és az őszibarack, ezeket pedig érdemes olyan világos semlegesekkel keverniük, mint a pekándió, a karamell, a khaki, a mogyoróvaj vagy a teveszín.

Emma Stone épp olyan üde, vibráló és hasonló melegséget sugároz, mint a színtípusa: a tavasz. (Fotó forrása: James Devaney/WireImage via Getty Images)

 • A szemeiket zölddel, sárgával, narancsos vörössel, barackos rózsaszínnel és a világosbarna bármely, meleg árnyalatával érdemes kiemelniük a legjobb hatás érdekében, majd (nem fekete, hanem) sötétkék vagy sötétbarna szempillaspirállal tökéletesíteni a szemsminket. Amennyiben egy kis extra ragyogásra vágynak, ajánlott az aranyosan (azaz nem ezüstösen) tündöklő csillámok között válogatniuk.
 • A bronzosító sem számít teljes melléfogásnak számukra, ugyanakkor gyakran sokkal jobban áll nekik a pirosító, abból is főleg világos és meleg rózsaszínűt vagy lazacszínű.
 • Rúzsok közül a melegebb, narancsosabb tónusúak mutatnak előnyösebben ezen a típuson, amennyiben egy klasszikus vörös rúzs után kutatunk, akkor is érdemes ezt észben tartani, és nem hideg mélyvöröst vagy bordót választani.

1. Isadora Eyeshadow Quartet (Lemonade Vibe árnyalat) 2. L’Oréal Paris Color Riche ajakrúzs (373, Magnetic Coral árnyalat) 3. alverde arcpirosító (Dreamy Pink árnyalat) 4. Bobbi Brown Luxe Eyeshadow Rich Metal (Melting Piont árnyalat)

A nyár színtípus sminkszínei

A klasszikus nyári színpaletta arra a késő júniusi, sápadt tájra hasonlít, amikor minden világos, ugyanakkor kicsit tompa tónusú. Mivel az ebbe a kategóriába sorolható megjelenésű személy bőrének, szemének és hajának színe általában kevésbé kontrasztos egymással, előnyös lehet ezt az „egybeolvadást” a sminkeléskor is megőrizni. A nyár típusúak szemei általában hűvös kékek, szürkék, zöldek, esetleg szürkésbarnák, bőrük kékes alaptónusú, hajuk a szőkétől a barna különböző árnyalataiig bármilyen lehet, de mindig inkább hamvas, mintsem meleg tónusú. A nyár típusúaknak azok a kifinomult sminkek állnak a legjobban, amelyek szinte alig észrevehetőek rajtuk, jó döntés lehet emiatt egy finom, hűvös, rózsaszínes alaptónusú összeállításra voksolniuk.

Bianca Balti modell az elő bizonyíték rá, hogy a nyár színtípusúak ragyogóan nézhetnek ki sápadtabb színekben. (Fotó forrása: Venturelli/WireImage via Getty Images)

 • A szemeket tompa színekkel (szürkével, kékkel, zölddel, rózsaszínnel, lilával) érdemes festeniük, és mindig (szintén nem fekete, hanem) szürke vagy szürkésbarna szempillaspirált és szemceruzát választaniuk. Nekik az ezüstösen fénylő csillám áll a legjobban.
 • Bronzosító helyett számukra is érdemes pirosítót használni, de azok közül inkább a hideg rózsaszínes árnyalatokat.
 • Rúzsok közül érdemes a visszafogottabb, halványabb rózsaszíneknél, esetleg a nude-oknál maradniuk; az olyan estéken viszont, amikor valami erőteljesebbre vágynak, érdemes lehet egy lilás árnyalatot választaniuk.

1. Chanel Stylo Yeux Waterproof szemceruza (38, Bleu Métal árnyalat) 2. Revolution IRL Whipped Lip Créme ajakkrém (Chai Nude árnyalat), 3. Yves Rocher Mono szemhéjpúder (Bleu Désinvolte árnyalat) 4. Pupa Vamp! szempillaspirál (200, Chocolate Brown árnyalat)

 

Az ősz színtípus sminkszínei

Az ősz színtípus képviselői általában barna vagy zöld szeműek, hajuk meleg tónusú barna vagy vörös, ezek a színek pedig a bőrükkel együtt alacsony vagy közepes kontrasztot alkotnak. Ránézésre egyértelműen a barna szín uralja megjelenésüket, emiatt nagyon jól állnak nekik a nem túl élénk, de nem is tompa, igen meleg, sötétnarancsos árnyalatok, mint például a tök, a terrakotta, vagy az ősszel lehulló falevelek kavalkádja.

Julianne Moore a klasszikus ősz színtípus tökéletes megtestesítője. (Fotó forrása: Toni Anne Barson/FilmMagic via Getty Images)

 • A szemeiket legszebben a krémszín, a barack, vagy a szürkés-lilás árnyalatok emelik ki, és természetesen a zöld legtöbb árnyalata az olivától a mohazöldig, de jó választás lehet számukra akár a padlizsánlila is. Rezes-bronzos hatású csillámokkal tehetik a legragyogóbbá megjelenésüket.
 • Bronzosítás mindenekfelett! Nincs még egy színtípus, akinek annyire jól állna a bronzos ragyogás, mint az ősznek, így szinte bármilyen bronzos tónusú púderral vagy krémmel bátran kísérletezhetnek.
 • Világosabb rúzsok tekintetében a legelőnyösebb a lazacszín, a paprikapiros és a rozsdabarna, sötétebbek közül a burgundi.

1. Physicians Formula Murumuru Butter bronzosító 2. NYX Suede Matte ajakrúzs (16, Lalaland árnyalat) 3. Shiseido Aura Dew Higlighter szemre, arcra (03, Cosmic árnyalat) 4. NYX Epic Smoke Liner (08, Sage Sparks árnyalat)

A tél színtípus sminkszínei

A tél színtípust nagyon erős, természetes kontraszt jellemzi: sötét szemek, sötét haj, piros ajkak – gondoljunk csak Hófehérkére, aki a tél típus tökéletes megtestesítője. A sötét árnyalatok miatt ezen színtípus képviselőinek nagyon jól áll a fekete, a bordó, a smaragd és szinte bármely drágakő telített színe – a különböző bogyós gyümölcsökről, borokról, vagy kávéfajtákról elnevezett paletták jó eséllyel remekül mutatnak rajtuk.

Zooey Deschanel a tél típusúak táborát erősíti: a fekete szemhéjtus és az erős vörös rúzs remekül mutat rajta. (Fotó forrása: D Dipasupil/FilmMagic via Getty Images)

 • A tél típus szemeit tündöklővé varázsolják a drágaköves árnyalatok és a csillogó ezüst, amennyiben azonban visszafogottabb összhatásra törekszik, érdemes a szürkénél maradnia. Szemceruzának és spirálnak bátran választhatja a legsötétebb feketéket, a mélylilát – ezek senki másnak nem állnak olyan jól, mint neki.
 • A meleg tónusú bronzosítókat érdemes elkerülnie, helyette javasolt élénk pirosítóval kiemelnie arccsontjait – akár a szilvát idéző lilás árnyalatokban is.
 • Az ajkak tekintetében szintén érdemes a mély, sötét és erős színeknél maradnia: de a vérpirostól a bordón át egészen a vörösesbarnáig szinte bármi jól mutathat rajta.

1. Dior 5 Couleurs Couture szemhéjfesték-paletta( 079 Black Box árnyalat) 2. MAC Glow Play pirosító (Heat Index árnyalat) 3. Lancome L’Absolu Rouge Cream (132, Caprice-De-Rouge árnyalat) 4. s-he Qiuck szemhéjtus (Bíbor árnyalat)

Kiemelt kép: Almaje/Getty Images