Így spórolj a reggeli készülődésen – és szeress bele újfent ruhatáradba

Sokunk nagy álma, hogy a reggeli készülődés során szinte csukott szemmel a szekrényben matatva is csodás aznapi öltözéket hozzunk össze. Ennek az álomnak a valóra váltását nem tudjuk garantálni, de jelentősen csökkenthetjük a készülődéssel töltött percek számát (és az ezzel járó stressz mennyiségét), ha kapszularuhatárat állítunk össze magunknak.

Egyre népszerűbb elképzelés, hogy a végeláthatatlan ruhakupacok helyett kevesebb, minőségi – és egyszerre olyan darabból álljon ruhatárunk, amelyek nem csak jól állnak nekünk, de örömet is okoz számunkra viselésük.

A saját kapszularuhatár lényege röviden annyi, hogy a szekrényünkben minden illik mindenhez, és kevesebb darabot, de azokat gyakrabban viselünk – ezért fontos, hogy törekedjünk a jobb minőségű holmik beszerzésére. Általánosan évszakonként 30 ruhadarabban határozzák meg a stílustanácsadók a kapszulát alkotó elemek számát – ebbe nem számítanak bele a cipők, kiegészítők, az ünneplő- és sportöltözet. Az ideális kapszularuhatár egyéni életmódunknak megfelel, tükrözi személyes stílusunkat, nem utolsó sorban pedig a pazarlás ellen is teszünk vele.

Kinek ajánlott?

Ha viccelni akarnánk, azt mondanánk, hogy annak, akinek van ideje rá (vagy különösen türelmes alkat) – az új ruhatárunk megalkotására ugyanis rövid távon egy-két napot mindenképp szánnunk kell, hosszabb távon pedig egy évünkbe is telhet, mire minden szükséges darabra szert teszünk. Cserébe viszont olyan ruhatárunk lehet, ami minden nap örömet okoz számunkra.  

Szakértők szerint akkor érdemes belevágni a projektbe, ha az alábbi állítások közül legalább egy igaz ránk:

  • Sok ruhám van, mégis úgy érzem, nincs mit felvennem.
  • Meg akarom találni a saját stílusomat.
  • Impulzív vásárló vagyok.
  • Többet számít nekem a minőség, mint a mennyiség.
  • Szeretnék hosszútávon spórolni a ruházkodásomon.

Minden passzol mindenhez (Fotó: Priscilla Du Preez/Unsplash)

Tervezés

Kapszularuhatár = tudatosság. Gondoljunk az időjárásra is: Magyarország éghajlatát (papíron még mindig) négy évszak jellemzi. Számoljunk évszakonként nagyjából harminc ruhadarabbal, de tartsuk szem előtt, hogy az átmeneti időszakokra vonatkozó ruhatárunkban lesznek átfedések a hidegebb és a melegebb évszak irányából is – így ott elég 15 darabbal kalkulálnunk. Legyünk rugalmasak, nyáron ugyanis értelemszerűen elegendő lehet 20-25 elem, míg télen 35-ig is számolhatunk, csupán a legszükségesebbekkel.

Mi tartozik bele?

Pólók, blúzok, ingek, kötött felsők, kardigánok, pulóverek, blézerek, dzsekik, szövetnadrágok, szoknyák, rövidnadrágok, farmernadrágok, ruhák stb – amelyek közül minden nap válogatunk. És ami nem tartozik közé: az ünneplő, a nagykabát, a cipő, a fehérnemű, a kiegészítők – és általában a sportfelszerelés sem (kivéve, ha szakmánkból eredően ez a mindennapi viseletünk).

Ezután a tervezett darabszámok felosztásával folytassuk! Ehhez gondoljuk át, milyen életmódot folytatunk! Amennyiben munkavégzésünk során szigorú dresscode-nak kell megfelelnünk (legyen az előírtak között kosztüm, sportruházat vagy egyenruha), mindezt szem előtt tartva tervezzük meg, milyen típusú ruharabból mennyire lesz szükségünk. Amennyiben szabadabban öltözködhetünk a mindennapok során, törekedjünk olyan ruhatárat kialakítani, amelynek darabjait szinte a végtelenségig kombinálhatjuk egymással: például a munkahelyen és a délutáni fagyizáshoz viselt öltözékünk között esetleg csak annyi különbség lesz, hogy blézerünket dzsekire cseréljük – hiszen a szoknyánk, pólónk, cipőnk mindkettőhöz tökéletesen passzol majd. 

Ha megállapodtunk a számokban, rögzítsük személyes preferenciáinkat szabásvonalak és színek tekintetében. Gondoljuk át, melyek azok a fazonok és színek, amik a legelőnyösebbek számunkra, és amelyekben jól érezzük magunkat. Az alapszíneken túl (fekete, fehér, szürke, tengerészkék, homokszín) érdemes még két olyan, domináns színt vinni kollekciónkba, amelyek annak fő színei lesznek – azaz nemcsak minták részeként, hanem monokróm darabokon is megjelennek majd.

Nem kell tartanunk az élénk színektől sem, sőt! A lényeg a harmónia! (Fotó: Thom Bradley/Unsplash)

Megvalósítás

Borítsuk ki a szekrényünk tartalmát, és kezdjünk el selejtezni! Lehetünk nagyon szigorúak, hiszen az a lényeg, hogy minél kevesebb (de annál jobb) ruhánk maradjon a folyamat végére!

  1. Azok a darabok, amelyek megfelelnek a szempontjainknak, színükben illeszkednek a kollekciónkba, szeretjük és tudjuk is őket viselni: már mehetnek is vissza a szekrénybe!
  2. Azokat a darabokat, amelyeket már nem kívánunk viselni a jövőben, vagy nem felelnek meg maradéktalanul a szempontrendszerünknek: adjuk vagy ajándékozzuk el!
  3. Azok a darabok pedig, amelyeket ugyan szeretünk, meg is felelnek a szempontoknak, de valamiért rég nem viseltünk már, kaphatnak néhány hónap türelmi időt – ha viszont fél éven belül egyszer sem használjuk őket, ezeken is adjunk túl – másnak még örömet okozhatnak!

Ne essünk pánikba (és ne is kezdjünk el visszaválogatni a már eldobásra szánt darabokat a kupacból), ha ezek után mindössze három póló és egy pár farmernadrág vigyorog ránk vissza a polcról – de ne is dobjuk be a törölközőt azonnal, ha harminc helyett 35 darabunk maradt. Maradjunk rugalmasak! Ha van olyan darab, ami minden nap hiányt jelent, egészítsük ki a listát, kezdjük el türelmesen beszerezni ezeket az elemeket! Hogy számunkra ideális legyen ruhatárunk, esetleg szánjuk időt egy újabb, az előzőnél kisebb hangvételű selejtezésre, tegyük mérlegre a megszólalásig hasonlító ruhadarabokat. 

Állítsunk fel akár új vásárlási szabályokat!

Mivel kevesebb ruhaneműt fogunk vásárolni ezután, megtérül, ha többet költünk ezekre a darabokra egyenként.

Döntsük el, milyen szempontok a legfontosabbak számunkra: legyenek dizájner darabjaink, vagy inkább vásárolunk majd környezettudatos, vagy secondhand üzletekből, esetleg helyi tervezőktől… 

Bárhogy is döntünk, a legfontosabb, hogy csak akkor vegyünk meg bármit is, ha valóban fantasztikusan érezzük benne magunkat! Jusson eszünkbe, milyen áldozatos munkával sikerült kialakítani a vágyott kapszularuhatárunkat, és milyen boldogok vagyunk vele – igyekezzünk hát nem elcsábulni! Írjuk le minél precízebben, hogy mit kell még beszereznünk, és ragaszkodjunk ahhoz a tervhez – ha például fekete színű farmernadrágra van szükségünk, ne vegyük meg a világoskéket csak azért, mert most akciós. Személyre szabott kollekciónk így válhat idővel valóban tökéletessé. 

Forrás: Justine Leconte/YouTube; Kiemelt kép: Ariel Skelley/Getty Images