Tavaszi felfrissülés – ezek nem maradhatnak ki a ruhatárunkból

Ha minden igaz, lassan valóban tartósan beköszönt a jóidő! A tavaszi nagytakarítással egyszerre a személyes megújuláson túl érdemes ilyenkor ruhatárunkat is frissíteni. Íme, az idei tavasz legfontosabb divatirányelvei!

Végre búcsút inthetünk (néhány hónapra) az őszi-téli kapszulakollekciónk megfáradt darabjainak és minden reggelünk kreatív örömünnepé válhat! A 2022-es tavaszi-nyári divat legalábbis ennek a hozzáállásnak kedvez, ugyanis semmi sem trendibb most, mint váratlan anyag-, minta- és színkombinációkat alkotni!

Izgalmas színek

Sokakban még mindig ellenérzést kelt a rózsaszín-piros, vagy a magenta-narancs párosítás – idén viszont mindenkinek bőven adódik majd lehetősége megbarátkozni ezekkel. Sok helyen találkozhatunk majd rikító változataikkal, de a szezon nagy sztárjai között tudjuk a kanárisárgát és az orgonalilát is. Elvégre a dopamine dressing – amelyet leginkább örömöltözködésnek hívhatnánk magyarul – az idei divat egyik sztárja: vibráló színeivel elhomályosítja az összes többi divattrendet. Ahogy arra az elnevezés is utal, ez az irányzat az élénk színek és a vidám minták viselésével azt ígéri, hogy a kedvünkre is pozitív hatást gyakorol.

Amennyiben bár tetszenek, de egyelőre nem érezzük testhezállónak ezeket a színeket, bevezethetjük őket a mindennapjainkba szelídebben, sminkelésen keresztül. Ügyeljünk rá, hogy megfelelően pigmentált és élénk sárgát válasszunk, különben a sárga szemhéjpúdertől betegnek tűnhetünk! Biztonságosabb döntés lehet előbb szemhéjtussal kísérletezni. 

Az orgonalilával könnyebb dolgunk van – szinte bármelyik színtípusnak jól áll, és a már meglévő alapdarabjainkkal (kékekkel, feketékkel, bézsekkel, földszínekkel) is harmonikus összhatást eredményez.

Minta minta hátán

Le a minimalizmussal! Idén kifejezetten divatosnak számít eltérő mintákat kombinálni egymással: állatmintát virágmintával, pöttyöset csíkossal – tényleg minden belefér. 

Merészebbek újfent büszkeséggel kotorhatják elő a kupac alján nyomorgó kockás kedvenceiket is. 

Bátraké a szerencse! – Fotó: Becca McHaffie/UnSplash

Fémes hatású anyagok

Mivel a nyolcvanas és a kétezres évek szolgálnak napjaink divatjának egyik legfőbb inspirációjaként, ismét több reflektorfény vetülhet a fémes hatású anyagokra. Fantasztikusan mutathatunk bennük a diszkógömb alatt, és kétségkívül jól megférnek a mintakavalkád sűrűjében!

Kendők, sálak

Számos vallás és kultúra szigorú szabályokhoz köti a kendők viselését, idén tavasszal azonban a divat is külön figyelemmel fordul feléjük: az egyik legkeresettebb kiegészítő mostanában a (selyem)kendő.

Éljen a retró!

Ritkán nevezhetőek ezek a divatfogások forradalminak. Merítsünk hát inspirációt régi filmekből, sztároktól egyaránt, viseljük lazán, a vállakon, vagy hajunkba fonva – a finom anyagú kendők minden formában és minden korban sikkesnek számítanak!

Bármely üzletben megtalálhatóak, így minden lehetőségünk meglesz rá, hogy a szivárvány minden színében pompázó fejkendőkkel kísérletezzünk. Amennyiben a frizuránktól inkább egy kicsit távolabb tartanánk ezeket, a feltűnő, mintás sálakat nyakunkba is köthetjük – semmivel sem kevésbé trendi így viselni őket.

Kardigánok

A karanténévek kevés pozitív hozadéka közül az egyik, hogy az öltözködésben ismét fontossá vált a kényelem és a funkcionalitás. Ezt a divathullámot lovagolja meg az idei tavasz nagy kedvence, a kardigán.  

Amennyiben egyszerre keltenénk egy divatérzékeny ember benyomását, és emelnénk ki alakunkat, bármilyen kardigánt feldobhatunk egy extravagáns övvel. Szín, szabás, minta, anyag nem lehet akadály! Akár elegánsabb összeállításokhoz, ruhákhoz is viselhetjük – anélkül, hogy bármelyik divatdiktátor ismerősünk kifogásolhatná döntésünket.

A hosszított, duster kardigán az idei tavasz egyik aduásza lesz! – Fotó: Olia Nayda/UnSplash

Cargo nadrág

Remélhetőleg szintén a kényelem (nem pedig a háborús fenyegetettség) miatt válhat ismét népszerűvé a sokak által megvetett cargo, vagyis oldalzsebes nadrág. Valahol az utcai farmer és a melegítőnadrág találkozásánál született ez a darab, amely a mai tervezők progresszivitásának köszönhetően egyre változatosabb formában elérhető számunkra – mi azért a terepmintát továbbra sem erőltetnénk.

Hosszú kesztyűk

Carrie Bradshaw kiemeli a Szex és New York folytatásában, az És egyszer csak…-ban, hogyan formálta a szükség egyéni stílusát: a történet szerint a járvány hónapjaiban mindennapos kiegészítőjévé vált a kesztyű. Stylistok szerint ez a trend valóban elterjedhet idén tavasszal – a hosszú, könyékig érő, vékony kesztyűket viselhetjük felhajtott ujjú farmerdzsekivel, bőrdzsekivel, a már említett kardigánnal – de még ruhákkal is, ezzel magasabb szintre emelve hétköznapi megjelenésünket. Ezeknek esetében szintén dominálnak majd a feltűnő minták és az élénk színek. 

Hatalmas méretű táskák

Nem csak a szemek alatt számítanak divatosnak! Több üzletben már most is túlméretezett kézitáskákra bukkanhatunk, így bizonyára találunk majd olyat, ami a személyes stílusunkhoz passzol – vagy ami éppen aktuális stílusfrissítésünk közepette ízlésünknek megfelel.

Természetesen a kívánt összhatás érdekében nem szükséges azonnal az összes felsorolt darabot magunkhoz kapnunk! Ahogyan az eleinte kissé csalóka napsugarak is csak fokozatosan nyerik el erejüket ezekben a napokban, úgy mi is tartsunk fokozatosságot! A legfontosabb ezekben az átmeneti időkben úgyis a megfelelő, réteges öltözködés – bármilyen divatosak is vagyunk, egészségünk mindig élvezzen prioritást!

Kiemelt kép: Valerie Elash/UnSplash