Elég egy piros kabát, egy zöld nadrágkosztüm vagy egy szivárványszínű táska – és máris rózsaszínben látjuk a világot?

Pufikabátban és hótaposó csizmában rójuk az utcákat, és hajnalban, amikor félhomályban és/vagy félig még csukott szemmel kiválasztjuk az aznapi szettünket, elsősorban azon darabok után nyúlunk, amelyek kényelmesek és jó melegek. Gyakorlatilag a túlélésre játszunk, mert a latyakos és zord január nem éppen kedvez annak, hogy a buszmegállóig vezető utat a saját kifutónknak érezzük, vagy hogy a komfortosság helyett a divattrendek élvezzenek előnyt.

Milyen kár, hiszen már most, 2022 elején megannyi új (és visszatérő) irányzat közül választhatnánk. Például ott van a dopamine dressing, amelyet leginkább örömöltözködésnek hívhatnánk magyarul, és amely vibráló színeivel elhomályosítja az összes többi divattrendet. Ahogy arra az elnevezés is utal, ez az irányzat az élénk színek és a vidám minták viselésével azt ígéri, hogy a kedvünkre is pozitív hatást gyakorol.  

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Az örömöltözködés – egyébként évszakoktól független – trendjében a legjobb, hogy meglehetősen szabadon értelmezhető, sem színekhez, sem mintákhoz, sem pedig szabásokhoz nem kell igazodunk. Már csak azért sem, mert az egésznek az a lényege, hogy csak olyan holmit veszünk fel, amelyek jobb kedvre derítenek.

Az örömöltözködés ráadásul nem egy divathóbort,

hanem nagyon is valós fogalom, amelyet többek között Karen Pine, a Hertfordshire Egyetem pszichológia tanszékének professzora is hosszú évek óta tanulmányoz. Pine azt állítja, hogy a ruházatunk tudatmódosító tulajdonsággal is bírhat, mindezt pedig az egyik kutatására alapozza: amikor a résztvevőket arra kérte, hogy szimbolikus jelentéssel bíró darabokat viseljenek, az alanyoknak egyértelműen nőtt az önbizalmuk.

Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images

És hogy jön ide a dopamin hormon? Amikor tele vagyunk önbizalommal vagy pozitívan gondolunk önmagunkra, a szervezetünkben elkezd felszabadulni a dopamin és a szerotonin – az örömért felelős hormonok –, ezáltal mi is felszabadultabbnak, boldogabbnak, gondtalanabbnak érezzük magunkat. Ez a jó érzés pedig származhat onnan, hogy imádjuk az adott ruhadarab színét, odavagyunk a szabásáért, vagy mondjuk, a kellemes anyagáért rajongunk.

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Ha szkeptikusak vagyunk az örömöltözködést illetően, csak gondoljunk bele az alábbi szituációkba. Amikor például felveszünk egy jól szabott blézert és szoknyát, az agyunk automatikusan „tárgyaló üzemmódba” kapcsol, a sikkes kosztüm pedig segít, hogy ráerősítsünk a szakmaiságunkra, magabiztosabban és lendületesebben dolgozzunk. Vagy mondjuk, amikor belebújtatjuk a lábunkat a legmagasabb sarkú cipőnkbe és felhúzzuk a legszexibb partiruhánkat, pillanatok alatt nőiesebbnek és vonzóbbnak látjuk magunkat.

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

A koronavírus-járvány hosszú hónapjai, sőt már évei alatt persze mindannyian elkényelmesedtünk az öltözködés terén, lassan több melegítőnk van, mint elegáns ruhánk, és több mamuszunk, mint magas sarkúnk. Egyfelől a komfortos (de legfőképp snassz) öltözködés felszabadító, másfelől viszont rettentően lehangoló is lehet – elvégre kevesen érzik magukat a világ legboldogabb emberének gumis derekú mackónadrágban és oversized pamutpólóban. És talán éppen ezért jött újra divatba a dopamine dressing, azaz az örömöltözködés.

Itt az ideje tudatosan rásegíteni arra, hogy jobban érezzük magunkat!

Elvégre mindenkinek szüksége van arra, hogy a borongós és szürke téli időjárás miatti levertséget és a pandémia okozta szorongást és bizonytalanságot valamelyest semlegesíteni tudja.

Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images

Hangsúlyozzuk, hogy az örömöltözködés tényleg nem csak egy felszínes divatirányzat, tudományosan több oldalról is alátámasztható. Bizonyított tény például, hogy minden színnek sajátos rezgésszáma van, ezáltal is – nem csak a látványuk által – hatással vannak a szervezetünkre, így a hangulatunkra és a mentális jóllétünkre is. A színterapeuták szerint a piros energiát és lendületet ad, a rózsaszín a gyengédséget és az empátiát erősíti, míg mondjuk a zöld a békét és az egyensúlyt segíti elő.

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Ha a téli gardróbunk alapvetően szürke és fekete ruhákból állt eddig, nem kell persze rögtön egy bőröndnyi színes holmit beszereznünk ahhoz, hogy élvezhessük az örömöltözködés áldásos hatásait. Főleg, ha valaki mondjuk natúr színekben érzi boldognak magát, akkor nem is biztos, hogy le kell térnie a jól bevált útról. Ám aki úgy gondolja, lendületet adhatna neki a dopamine dressing, de nem tudja, hol is kezdje, az élénk kiegészítők között keresgéljen: első lépésnek elég egy játékos kendő vagy egy vidám táska, amely rögtön feldobja a sötét szettjeinket (és a hangulatunkat).

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Ha hozzászoktunk az élénk színű kiegészítőkhöz, lehetünk még bátrabbak: jöhet egy vibráló árnyalatú kabát vagy overall?

Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images

Ahogy az elején említettük, nincsenek szabályok, így szabadon kísérletezhetünk azzal, milyen színekben és mintákban érezzük jól magunkat – így már önmagában a folyamat is jókedvre deríthet minket.

Kiemelt kép: Getty Images