Ettől a sminktrükktől olyan stílusosak lehetünk, mint a francia nők

Idén nagyon olcsón lehetünk nagyon divatosak.

A francia nők stílusát mindig is irigyeltük, nem is csoda: semelyik nemzetre sem jellemző az a könnyedség, amivel a természetességet a lehengerlő glammel ötvözik. Éppen ezért mindig vevők vagyunk olyan trükkökre, amikkel mi is elsajátíthatjuk ezt a kis je ne sais quoi-t, amitől mi is Párizsban érezhetjük magunkat. Nagyon úgy tűnik, hogy most egy újabb titkukról lebbent le a lepel, méghozzá egy olyanról, amit – tényleg – bárki mindenféle erőlködés nélkül tud követni.

A márciusban megrendezett Párizsi Divathéten tűnt fel az éles szemű közönségnek, hogy a sminkmesterek több bemutatón is „elfelejtettek” korrektort kenni a modellek szeme alá, emiatt sokszor kifejezetten fáradt, karikás tekintetekkel vonultak végig a kifutón. „A francia szépség híve vagyok, szerintem nagyon szexi dolog kiemelni a szemed gyönyörű tónusait – idézte a Vogue Hannah Murray sminkmestert, aki a Chloé make-upjáért volt felelős. Ez volt az egyik olyan divatház, ahol a modellek szinte alig viseltek arcfestéket: Murray Amber Valetta szomorú tekintetét is látszólag csupaszon hagyta: se szempillaspirál, se göndörített szempillák, se szemöldöksablon, se nehéz fedőfesték. – A túl sok korrektor megváltoztatja az arc formáját, elveszíti a dimenzióját” – magyarázta a mester.

Amber Valetta fáradtan is divatos tekintete beragyogta a Chloé kifutóját (Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

A szem alatti karikák főszerepet kaptak a Loewe, a Meryll Rogge, az Anne Isabella és a Dior bemutatóján is, ahol Peter Philips sminkmester kihagyta a szem alatti sötétséget elrejtő krémet, hogy a kollekcióhoz illő tekintetet adjon, amely Maria Grazia Chiuri, a Dior vezetőjének szándéka szerint egy olyan jövőbeli időszakot reprezentál, amikor a nők irányítják a világot, és megalkotják a saját szépségkódexüket.

A Dior kifutóját is elárasztották a karikás szemű nők Párizsban (Fotó: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

TikTokon már régóta trendi

Tavaly már nagyot ment a fáradt tekinteteket dicsőítő őrület a legfiatalabb (és mostanra a legmenőbb) közösségi oldalon, ahol a videómegosztó felhasználói egymásra licitálva osztottak meg „hackeket”, miként is lehet minél karikásabb, fáradtabbnak tűnő szemeket elérni. Az ő tanácsaik szerint különböző szemhéjfestéteket összekeverve, célzottan a területre felvíve érhetjük el a kívánt hatást (abba pedig most ne menjünk bele, hogy ez sokunknak mindenféle extra pampuc nélkül, csípőből megy bármelyik random reggelen, bármennyire is ápoljuk a szemünk alatti vékony bőrt).

@saracarstens #stitch with @sarathefreeelf ♬ original sound - Sara

A trendet Sara Carsten TikTok-felhasználó indította el, akinek klipje, amelyben sötét karikákat fest a szeme alá, gyorsan vírusszerűen terjedt. A Today beszámolója szerint Sara kifejtette, hogy az inspirálta erre a sminkelésre, mivel sokáig küzdött a saját sötét karikáival, és úgy döntött, hogy inkább elfogadja önmagát természetes valójában.

A hóbortot sokan pedig továbbfejlesztették, és különböző ékszerekkel vagy éppen csillámokkal emelték ki a karikáikat. Olyannyira népszerű lett ez a sminkelési mód, hogy több celebritás a szeptemberi MET-gálára is hasonló kiegészítőkkel érkezett.

Ella Emhoff modell, Kamala Harris amerikai elnökhelyettes mostohalánya karikákat kiemelő kristályokkal vett részt a 2021-es Met-gálán a Metropolitan Művészeti Múzeumban, New Yorkban (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic)

Hurrá, divat lesz a kialvatlanság?

Bár a szem alatti trend sikkes francia változata sokkal finomabb – és kevesebb erőfeszítéssel jár –, mint korábbi TikTok-os megfelelője, mivel egyszerűen csupaszon hagyja a szem alatti táskákat és foltokat, ahelyett, hogy többet rajzolna fel, mindkettő a wellnessmánia utáni új, lehetséges szépségideálra utalhat. A mostanában egyre népszerűbbé váló „clean girl” esztétikával (a nemdohányzó, nem ivó, rendszeres sportoló nő) szemben a szemtáskák egy újabb visszautalás a 90-es évekre, amikor a keményen bulizó esztétika uralta a divatot, és a fáradtság (és valószínűleg a másnaposság) szinte elvárás volt a szupermodellekkel szemben (emlékezzünk csak vissza Kate Mossra és a nevével összeforrt, egyébként kifejezetten problematikus heroin chic-re, a folyton bulizó, kábítószerektől vékony nő szépségideáljára).

A grunge-éra minimál sminkje a nosztalgiahullámnak köszönhetően is új erőre kapott, ez pedig mindenképpen üdvözlendő változás a korábbi hibátlan standardhoz képest. Ezért ha legközelebb elfelejtjük a korrektort felkenni, vagy a szokásosnál fáradtabban nézünk vissza a tükörből, jusson eszünkbe, hogy most éppen nagyon divatosak vagyunk – akár egy született francia.

Forrás: The Cut, Vogue, Nylon; Kiemelt kép: Getty Images