A Nők Lapja Évszakok 2020-as őszi számában olyan praktikákat ajánlottunk, amelyek segítenek abban, hogy a tekintetünk minél igézőbb legyen.

Sajnos nagyon sok nő szenved reggelente, mert duzzadt, karikás, ráncos vagy éppen fekete árkokkal tarkított a szeme. De pánikra semmi ok! Rengeteg megoldás létezik ezek palástolására és eltüntetésére. Sándor Heléna gyűjtötte össze a legjobb módszereket.

Zavaró táskák 

Probléma
A duzzadt szem lehet genetikai örökség, de aki allergiás, vagy a vízháztartása felborul, annál is könnyen előfordulhat. Ezenkívül a túl kevés alvás és folyadékbevitel, valamint a túlzott sófogyasztás is szerepet játszhat a szem alatti táskák kialakulásában.

Megoldás
A gyógyteák, a fagyasztóból előkapott zselémaszk, a gazdag hatóanyag-tartalmú lapmaszkok és a mikrokeringést, illetve a méreganyagok távozását elősegítő szemkörnyékápolók hatásos segítők a puffadt szem eltüntetésében. Krémek esetében a koffeint, ligetszépeolajat, zöld teát és kávépolifenolokat tartalmazó termékek javasoltak.
A szakszerű mozdulatokkal végzett szemmasszázs (például görgős jádekészüléket bevetve) élénkíti a vérkeringést, és támogatja a szövetek közt felgyülemlett folyadék eltávolítását.
Sminkkel is sokat javíthatunk a helyzeten: az arc színénél egy árnyalattal sötétebb alapozóval, korrektorral tökéletesen el lehet tüntetni a duzzanatokat.
Ha ezek a módszerek nem segítettek, akkor a szem környéki bőr feltöltése lehet a megoldás. Ez egy orvos által végzett, hialuronsavas feltöltés, amivel a táskák mérete optikailag csökkenthető, az arc pedig sokkal kipihentebbnek és fiatalosabbnak tűnik a kezelést követően. A hialuronsav természetes anyag, a bőrünk alkotóelemei közé tartozik, és beépülve belülről hidratálja azt.

Szemtelen szarkalábak

Probléma
A szem körüli aprócska redők akkor jelennek meg, amikor a kötőszöveti rostok meggyengülnek, a bőr megereszkedik, az alatta lévő zsírréteg pedig elvékonyodik. És sajnos ebben előbb-utóbb mindenki érintett.

Megoldás
A hialuronsav, a retinol, az A-vitamin-származékok és a peptidek segítik a bőr ráncainak eltüntetését, ezért az anti-aging krémek legfőbb összetevői. A szemkörnyékápoló szérumokat mindenképpen jó használni, szemránckrémmel kombinálva pedig intenzív, hatékonyabb bőrápolást tesznek lehetővé.
Harmincéves kor felett ajánlott rendszeresen kozmetikushoz is ellátogatni, aki a hatóanyagokat koncentráltan és különböző technikák (masszázs, ultrahang) segítségével juttatja a bőr mélyebb rétegeibe is.
A biológiai bőrfiatalítási módszerek arra ösztönzik a bőrt, hogy megerősödjön és újraépítse önmagát. Tűhengeres kezeléssel kiváló eredményeket lehet elérni a szarkalábak eltüntetésében.
A botoxinjekciók a megelőzésnél, illetve a ráncok elmélyülésének megakadályozásánál vethetők be, ezekkel ugyanis a ráncok kialakulásáért felelős izommozgást iktathatjuk ki. A szem sarkában keletkezett szarkalábakat speciális anyaggal, úgynevezett Skinboosterekkel lehet feltölteni. Amikor a ráncok mélyebbek, a hialuronsavas feltöltés botoxszal kombinálva vezethet a kívánt eredményhez.

Szemhéj – Újra forgmában

Probléma
Ha megereszkedik a szemhéj, az nem esztétikus, és a látást is zavarhatja. Ráadásul az arc összképét is negatívan befolyásolja. Az alsó szemhéjak megereszkedése általában a szem környéki ráncok és táskák megjelenésével egy időben mutatkozik meg, és állandó fáradtság hatását kelti.

Megoldás
A szem alatti bőrfelesleg kialakulásának egyik oka a kötő- és zsírszövet sorvadása, melyet hialuronsavval és saját zsír visszatöltésével gyönyörűen helyre lehet állítani. Azt azonban érdemes tudni, hogy a könnyárok, a járomív és az arcközép feltöltése is szükséges lehet a szem alatti vízszintes ráncok csökkentése érdekében.
Amikor a ránc már eléri a felső pillasort, akkor érdemes komolyabb beavatkozáson elgondolkozni. A szemhéjplasztika ma már rutineljárás, amit általában helyi érzéstelenítésben végeznek, de előfordul az is, hogy altatásban. A felső szemhéj plasztikája során az áthajtási redőben ejtenek egy bemetszést, és eltávolítják a felesleges, megereszkedett bőrt. A műtét időtartama kb. egy óra, de a végeredmény csak egy hónap elteltével válik láthatóvá, és mindaddig megmarad, míg a bőr újból meg nem ereszkedik.
Az alsó szemhéj bőrfeleslege szintén hozzájárul a ráncok kialakulásához, és ezt is a bőrfelesleg eltávolításával lehet leglátványosabban kezelni. Korrekciója során a szempillák alatti vonalon végez bemetszést a szakember, majd kiiktatja a megereszkedett bőrréteget és a felszaporodott zsírpárnákat.
A Drakula-terápia is népszerű beavatkozás: amikor a pácienstől vért vesznek, majd ebből kiválasztják a vérlemezkékben gazdag plazmákat, és azokat injekciós tűvel vagy mezoterápiás pisztollyal fecskendezik a kötőszövetbe. Ennek következtében beindulnak a bőr regenerálódási folyamatai, fokozódik a fehérjeszintézis – a ráncok száma, a barázdák mélysége pedig csökken. Hatására a kezelt bőrfelület látványosan megfiatalodik.
Igazán esztétikus eredményt ígér a Frakulának becézett kezelés is, amikor a frakcionált lézer és a Drakula-módszer hatékonysága adódik össze.

Viszlát, panda!

Probléma
A kor előrehaladtával a szem alatti karikák is mélyülhetnek, és előfordulhat, hogy már korrektorral is nehezen tüntethetők el. A vékony bőrfelületen átütő vérerecskék vagy a bőr hiányos oxigénellátása is okozhat pandaszemeket, amire a dohányzás és a fáradtság csak ráerősíthet. De az értágító hatású fogamzásgátlók szedése vagy a vashiány okozta vérszegénység miatt is kialakulhatnak sötét karikák a szemünk alatt. Ezenkívül örökletes is lehet ez a szépséghiba.

Megoldás
A karikák ellen kifejlesztett szemkörnyékápolók erősítik a bőrt, serkentik a mikrokeringést. Sok közülük színezett, így ezeket korrektor helyett is alkalmazhatjuk. A hatóanyagok közt az arbutint, a C-vitamint, a koffeint, a kojisavat, az azelainsavat, a szóját és a B3-vitamint keressük.
Ha úgy érezzük, ezek nem segítenek, akkor a frakcionált szén-dioxid lézeres kezelést érdemes bevetni, ami az öregedés során lelassult kollagénképződést serkenti. Ezáltal újra fiatalos lesz az arc, és a ráncok, barázdák feltöltődnek. A beavatkozás mindössze fél óra, de a hatás akár fél évig is tapasztalható.
Fillerekkel, azaz hialuronsavas töltőanyagok beinjektálásával szintén csökkenthető a karikák intenzitása, és a beavatkozás azonnal látványos eredményt produkál, ráadásul nem kell gyógyulási idővel sem számolni.

Szemöldök: Az arc kerete

Probléma
A gravitáció hatására az arc bőre megereszkedik, ezért a szemöldök is elmozdulhat, gyakran lefelé húzódik, ami a szem formáját, fiatalos kinézetét torzíthatja.

Megoldás
Bármilyen esztétikai problémát vizsgálunk, érdemes az egész arcot figyelembe venni, így előfordulhat, hogy a szem körüli elváltozások korrekciója is akkor lesz eredményes, ha az egész arcot kezelik. Ilyen esetben szóba kerülhet például a szálazásos technika, ami a szövetek megtámasztására és liftingelésére (megemelésére) szolgál. Az arc érzéstelenítése után vékony tűvel különböző vastagságú szálakat juttat a szakember a bőr alá – ezek elhelyezése egyéni, előzetes bőrdiagnosztika után határozzák meg a helyüket. Az egységes, esztétikus forma eléréséért a száj és a homlok sem marad ki ebből a műveletből, ahová szintén felszívódó szálakat húznak, de botox-kezeléssel is kombinálhatják a terápiát. Bőrtípustól és -állagtól függően másfél-két évig tart a végeredmény.
A mikrotűs-rádiófrekvenciás eljárás is igen kedvelt: amikor a tűszúrások és a melegítő rádiófrekvencia hatása erősíti egymást. A precízen beállítható tűmozgásnak köszönhetően a szemhéjon és annak környékén is csodákat lehet vele tenni. A hőhatástól a bőr feszességét biztosító kollagénrostok összehúzódnak, azonnali liftinghatást eredményezve. A tűszúrásoktól pedig beindulnak a bőr öngyógyító folyamatai, és sokkal feszesebbé válik.

Fotó: Getty Images Hungary