Szem alatti bőr – hogyan ápoljuk, óvjuk és sminkeljük?

Az egyik legérzékenyebb terület különleges bánásmódot igényel.

A szem alatti terület azonnal árulkodik rólunk: elmondja, ha rosszul aludtunk, ha nem iszunk eleget, sőt, még belső szerveink működési zavarait is jelezheti. Az, hogy mennyire tűnünk üdének, fiatalosnak a kívülállók szemében, nagy mértékben függ a tekintetünktől illetve a szemünk körüli bőr állapotától. Nem véletlen, hogy a paparazziveszélynek folyton kitett szupersztárok egy lépést sem tesznek napszemüveg nélkül – legyen nappal vagy késő este.

Miben más?

A szem alatt a bőr jóval vékonyabb, mint arcunk többi részén, kevesebb „tartóelem” – kollagén- és elasztikus rost – található itt. Emellett kevesebb a faggyúmirigy, amelyek feladata – többek között – a bőrfelszín zsírozása. A vékony hidrolipid (víz és lipidek keveréke) réteg miatt ez a rész jóval könnyebben kiszárad, mint arcunk többi területe. „A régió rendkívül komplex, a szemhéjak, a szemöldök, a szem alatti könnyárok, a bőrünk színe, fakósága vagy éppen sötét, akár szürke színe mind-mind befolyásolja a régió összképét – mondja dr. Gyöngyösi Nóra bőrgyógyász. –  Mindenkinek más-más adottsága van, azonban egyben egyezünk: a szem körüli bőr rendkívül érzékeny, hiszen sokkal vékonyabb az arcbőrünknél. Emiatt sérülékenyebb, speciális ápolást, gondoskodást igényel és a kötőszövet gyengülésével könnyebben átlátszanak a bőr alatti struktúrák.” A szemkörnyék érhálózata rendkívül gazdag, hisz a szem és környéke egy rendkívül tápanyagigényes terület. Emellett sok izom sokat dolgozik itt nap mint nap (gondoljunk csak a pislogásra, hunyorgásra, stb.), ami szintén megterheli az amúgy is vékony, érzékeny bőrt.

Szervi okok a háttérben

A szemkörnyéki terület állapota bizonyos betegségekről is árulkodhat. Ilyen például a pajzsmirigybetegség, aminél gyakran alakul ki szem körüli ödéma, vagy az elégtelen vesefunkciók, amik szintén duzzanattal járhatnak. A vörösség, viszketés valamilyen irritációra vagy allergiára utalhat. Az elégtelen alvás, kevés folyadék vagy a túlzott só- és alkoholfogyasztás is mind rajtahagyják nyomukat ezen a területen.

„Egy bizonyos mértékű aszimmetria a szemek körül mindenkinél jelen van, amit megszokunk, és enélkül roppant furcsának ítélnénk meg a megjelenésünket” – mondja a szakértőnk. A sötétebb szem alatti terület genetikai örökség is lehet, és bizony sokaknak jól áll – rengeteg olyan nőt ismerünk, akiknek a karakteréhez hozzátartozik a szem alatti sötétebb karika vagy duzzadtság: egyfajta dekadens, de nagyon szexi sikket kölcsönöz a külsejüknek. (Gondoljunk csak Charlotte Gainsbourgra vagy Caroline de Maigretre.)
A kor előrehaladtával a szem alatti területen gyakran figyelhető meg pigmentáció is, ettől még sötétebbnek tűnik az árok. Ráadásul a nyirokrendszer erei is károsodnak idővel, romlik a mikrokeringés, megnő a terület vízvisszatartása, ami táskásodást eredményez. Idővel a bőrünk itt is elvékonyodik, még inkább átlátszanak a bőr alatti képletek: apró erek, nyirokerek – fakó, szürkés vagy egészen lilás karikák jelentkezhetnek a szemek alatt. „A színeltérés mellett a szem alatti árok megjelenése az itt kialakult volumenhiányt jelzi, hiszen így arcunk anatómiai struktúrája jobban kirajzolódik – mondja a bőrgyógyász. Vannak, akiknél a szemek alatt előemelkedő, tartósan megmaradó táskák jelentkeznek, amelynek az itt lévő zsírszövet herniációja, vagyis kiboltosulása az oka. Ezen felül a régión nyomot hagynak a szemkörnyéki izmok dinamikus mozgása miatt kialakuló ráncocskák, szarkalábak is.”

Caroline de Maigret (Forrás: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

Hogyan ápoljuk?

Ez a régió kivételes odafigyelést igényel, hiszen több szempontnak megfelelve kell karban tartani. A vezérelv itt egyértelműen a gyengédség: bármit is csinálunk, a lényeg, hogy gyengéden, finoman nyúljunk a területhez. Sokan már a tisztításnál elkövetik a legnagyobb hibát, azt, hogy nem a megfelelő terméket használva, erőteljes dörzsöléssel távolítják el a szemsminket. Vagy ami még rosszabb: el sem távolítják. Az Euromonitor adatai szerint a különböző arclemosó, arctisztító termékek eladása még mindig jóval a krémek eladása mögött kullog. Megfigyelhető egy olyan igen elterjedt attitűd és hiedelem, miszerint – ha csak nincsenek valakinek pattanásai – nem szükséges arclemosót használni: megteszi a sima szappan, vagy magában a víz. Pedig ez akkor sem lenne igaz, ha nem sminkelnénk magunkat – az adatok szerint azonban a nők közel 70%-a rendszeresen használ valamilyen sminkterméket. Ma már szerencsére számtalan innovatív arctisztító termék létezik, a szemkörnyék területére a legalkalmasabbak a kétfázisú lemosók (amelyek a zsírban és a vízben oldódó szennyeződéseket egyaránt eltávolítják) illetve a micellás vizek. Arctisztítók esetében is érdemes keresni a parfümmentes, vagy csak enyhén illatosított formulákat – főleg, ha a szemkörnyékre is használnánk azt.

Egyre többen szembesülünk azzal, hogy irritációra hajlamos a bőrünk, így érdemes minden haszontalan, ámde potenciálisan allergizáló összetevőt kiiktatnunk a rutinunkból.

Dr. Gyöngyössi Nóra a professzionális beavatkozásokról:

„Ahogy az okok sokfélék, a megoldás is komplex. Először is gondos vizsgálattal meg kell állapítani, hogy kinél milyen probléma dominál, illetve ha több probléma együtt van jelen, akkor fel kell állítani egy terápiás tervet – időben elnyújtva. A kezelések egymásra épülnek és bizonyos időnek el kell telni, hogy lássuk a hatás maximumát. Nem szabad minden kezelést egyszerre alkalmazni, mert így előfordulhatna, hogy az eredmény túl sok vagyis természetellenes hatás keletkezne. Több beavatkozás közül választhatunk. A dinamikus ráncok, túlzott mimika kezelésére botoxot használhatunk: ezzel a megoldással a szemöldök közti ráncok, szem körüli ráncok kezelhetők, illetve a szemöldököket kissé emelni is tudjuk. Ha a szemek alatti bőrt szeretnénk erősíteni és kényeztetni, használhatunk mikrotűs vagy akár lézeres beavatkozást is (fontos kiemelni, hogy szigorúan  csak az ősztől tavaszig tartó időszakban, hiszen ilyenkor a napfény kerülendő!), illetve erre a problémára kiválóan használható egy hialuronsavas-vitaminos koktél, ami a szem környéki bőrbe juttatva, belülről táplálja, revitalizálja ezt a kényes területet, továbbá a bőr egyenetlenségére, fakóságára, apró ráncocskákra is tökéletesen hat. Ha nagyobb volumenhiánnyal, karikával állunk szemben, akkor hialuronsavas feltöltés a választandó megoldás – óvatosan, akár több ülésben érjük el a kívánt hatást. Ez az anyag vízmegkötő képessége miatt megduzzad, illetve a nyirokereket is összenyomhatja, ezért a kevesebb több elv alapján használjuk, mindenkinél csak a legkevesebb, épp szükséges mennyiséget.” 

Ha vattapamacsot használunk, itassuk át alaposan, majd enyhe nyomás alatt tegyük rá fél percig a csukott szemünkre, hagyjuk, hogy feloldja a sminket. Ne a pamacsot dörzsöljük, inkább pislogjunk aprókat, hogy a szempillafesték is átkerüljön a pamacsra. Nagyon fontos, hogy lágyak legyünk, kerüljük az erős dörzsölést.
Paula Begoun, a hatóanyagfókuszú arcápolás egyik legnagyobb úttörője nagyjából harminc éve hangoztatja, hogy – ha elég jó az arcápolónk – nincs szükségünk külön szemkörnyékápolóra. Ennek a meglátásának híven hosszú évekig nem volt hajlandó szemkrémet piacra dobni saját márkáján, a Paula’s Choice-on belül. Néhány éve azonban meghajolt a vásárlói igények előtt, és mégiscsak kihozott egy szemránckrémet. Hívjuk bárminek is, az erre a régióra használt kencéknél az alábbi elvárások fontosak: legyenek benne hidratáló és anti-aging hatóanyagok, legyen könnyen beszívódó, kényelmesen viselhető, ne terüljön túlságosan, annyira, hogy a szembe beszivárogva irritálja azt, lehetőleg legyen illatanyagmentes. „Legyünk tisztában a bőrünkkel – szükség esetén kérjünk tanácsot bőrgyógyászunktól! Ha valakinek allergiára, kiszáradásra hajlamos, érzékeny bőre van, mindenképp használjon allergén- és illatanyagmentes krémet. A hialuronsav összetevőként kellemes hatást nyújthat – tanácsolja Dr. Gyöngyösi Nóra. – A sötét karikák, puffadt szemek ellen jó hatásúak bizonyos peptidek illetve a koffein is, az apró ráncocskák ellen pedig az A-vitamin, vagyis a retinol. Ez a kollagéntermelést és az elaszticitást fokozza. Fontos, hogy kellemes állagú, gyorsan beszívódó szérumot vagy krémet használjunk erre a területre, és elegendő mennyiségben vigyük fel a bőrünkre legalább esténként, de akár napi kétszer. Speciális fényvédőt használjunk arcunkra, amivel a szemkörnyéki bőrt is bekenjük, illetve napszemüveg mindig legyen nálunk!”

(Kedvenc szemkörnyékápolóink: Phi Coffee Espresso Ébresztő szemkörnyékápoló, Balea szemkörnyékápoló koncentrátum zöld tea kivonattal, La Roche-Posay Hyalu B5 szemkörnyékápoló érzékeny szemre)

A sorozatdarálással (vagy épp szorongásból fakadó álmatlan forgolódással – mikor melyik) töltött éjszakák szem alatti nyomainak eltüntetésére a legjobb tanácsot a New York-i The Fuel Stop megálmodójától, a dietetikus Mila Jourától kaptam – az ő tippje számomra mindig működik. Nem kell hozzá más, mint jég, jégkocka, minél több. A módszer lényege, hogy megtöltjük a mosdókagylót vagy egy tálat hideg vízzel addig, hogy bele tudjuk tenni az egész arcunkat, majd beleborítunk a vízbe jó sok jégkockát. Ebbe a jeges vízbe kell „belefejelni” és benne maradni, ameddig csak bírjuk. Rozáceásoknak nem ajánlom a módszert, de ha nincs ilyen jellegű panasz, érdemes kipróbálni. Nem csak a szem alatti duzzanatokat húzza le a jegelés, de az egész arcbőrt üdévé, fiatalossá teszi, hiszen javítja az arcbőr vérellátását.

Hogyan sminkeljük?

A terület helyes sminkelése létfontosságú, ha friss, üde megjelenésre törekszünk. Mivel itt látszik leginkább, mennyire vagyunk fáradtak, kialvatlanok, vagy mennyire rossz a lelkiállapotunk, okosan kell nekiállni a sötét karikák elfedésének. Kátai-Pál Edina professzionális sminkes szerint a legfontosabb, hogy kifejezetten szem alatti karikákra szánt korrektort válasszunk. „A szem alatti területre kifejlesztett termékeknek más a színösszetételük – olyan pigmenteket tartalmaznak, amelyek semlegesítik a kékes-lilás elváltozásokat, és hidratáló hatóanyagok is vannak bennük – magyarázza sminkes szakértőnk. – A korrektor legyen az alapozónknál egy árnyalattal világosabb, és erre a területre egyáltalán ne vigyünk fel alapozót, mivel az sokkal több vizet von el, mint a korrektor.” Edina szerint a leggyakoribb hiba, amit a terület sminkelésénél elkövetünk, az az, hogy nem viszünk fel korrektort a külső és belső szemzugokba: „az érhálózat ott sokkal sűrűbb, ráadásul árnyékolva is van az a terület, nagyon fontos tehát a szemzugok szín- és fénykorrekciója.”

(Kedvenc korrektoraink: Maybelline Instant Anti Age Eraser, Bourjois Blur The Lines, Giorgio Armani Luminous Silk Multi-Purpose Concealer)

Edina azt javasolja, hogy amennyire csak tudjuk, próbáljuk megőrizni a bőr puhaságát: kerüljük azt a fajta sminkelést, amitől betörik a bőr, amely beülhet az apróbb ráncokba. „Könnyedebb, vékonyabb, transzparens termékekben gondolkozzunk – lehet, hogy a karikáink színe jobban átsejlik, de az összhatás fiatalosabb, üdébb lesz, ha nem törik be a termék a ráncokba. A highlighterek selymes, fényvisszaverő pigmentekkel játszanak, hogy visszaderítsék azt a részt, ezáltal frissebb lesz az összhatás.” Szakértőnk a púder használatát sem tartja jó ötletnek erre a részre, mivel az extrán kiszárítja a bőrt. Ha mélyen ülő szemeink vannak, és folyton „lemászik” a szempillaspirálunk, csak azokat a részeket fixáljuk a púderrel, amelyekhez a pilláink hozzáérnek pislogás közben.
Duzzanatokra érdemes olyan korrektort választani, amely koffeint is tartalmaz, hogy gyorsabban lehúzza az ödémákat.

(Kiemelt kép: Getty Images)