Néhány általánosnak mondható szabály, amelyeket betartva elkerülhetjük, hogy öregítsük magunkat. Már amennyiben nem akarjuk.

Természetesen nem létezik instant recept a tökéletes megjelenésre, hiszen mindannyian mások vagyunk: ami jól áll az egyiknek, az előnytelen a másiknak. Mégis, van néhány általánosnak mondható szabály, amelyeket betartva elkerülhetjük, hogy feleslegesen öregítsük magunkat. Önmagában nem az öregedés a probléma, hiszen az egy természetes folyamat (egy ideje már a szépségtrendek közé is begyűrűzött az anti-aging helyett a jól öregedés, vagyis a pro-aging), mindazonáltal az rendben van, hogy a tényleges életkoránál azért senki sem szeretne idősebbnek kinézni.

Bő ruhák

Nem arról van szó, hogy testhez tapadó, szűk ruhában fiatalabbnak néz ki az ember. Az viszont előnyös, ha olyan darabokat viselünk, amelyek ránk vannak szabva. Időnként van helye a bővebb ruháknak is, gondoljunk egy laza nyári ruhára, egy kényelmes tunikára vagy egy bő fazonú nadrágra. A probléma ott kezdődik, amikor valaki folyamatosan a valós méreténél néhány számmal nagyobb ruhákat hord. Ez gyakran akkor fordul elő, ha valaki nem érzi jól magát a testében vagy úgy érzi, rejtegetnie kell.

Nagy különbség van aközött, hogy valamit eleve bő szabásúra terveztek, vagy egyszerűen csak egy számmal nagyobb a méretünknél.

Érdemes körülnézni a szekrényünkben, és ellenőrizni, hogy a ruháink az alkatunkra vannak-e szabva. Ha nem, akkor ez (is) lehet az oka annak, hogy amikor tükörbe nézünk, nem látjuk csinosnak a szettünket.

Lily Tomlin és Jane Fonda a Grace és Frankie című sorozat egyik jelenetében – Jane Fonda az idősebb, 2 évvel (Fotó: Melissa Moseley / Netflix)

Túlzott színharmónia

Néhány évtizede az volt a fő vezérvonala a stílusos megjelenésnek, hogy a cipőnk színben passzoljon a táskánkhoz, a táskánk pedig a kalapunkhoz. Manapság ez a szabály már kevésbé érvényes (sőt, igazán trendi idén az örömöltözködés, amikor ér a leharsányabb színeket is keverni), mivel a divat sokkal megengedőbb lett az olyan öltözékek iránt, amelyben a színek ütik egymást. Ez nem azt jelenti, hogy a „matching” vagyis a ruhák és kiegészítők színbeli összehangolása tilos, de érdemes kicsit modernebb irányba elvinni a dolgot. Kísérletezhetünk például azzal, hogy a táskánkkal nem azonos színű cipőt húzunk, próbáljunk ki mindenféle kombinációt. Üdítő lesz a változás!

Fotó: Etsy

Keret nélküli szemüveg

Sokan hordanak keret nélküli szemüveget, és a legkevésbé sem néznek ki rosszul vele. Az 50 felettieknek azonban nem biztos, hogy ez a fazon a legjobb választás.

Ahogy idősödünk, halványulnak a színeink, a keret nélküli szemüveg pedig beleolvad az arcunkba, és csak felerősíti ezt a „bézs-hatást”.

 A bőrünk és a hajunk is veszít a pigmentációból, egyszerűen fakóbb lesz. Ezért érdemes olyan szemüveget választani, aminek van „jelenléte”. Ez lehet egy vastagabb keret vagy egy merész szín, ami több fényt fog adni az arcunknak.

Meryl Streep a baloldali képen 11 évvel idősebb, mint a jobboldali képen, mégis előnyösebben néz ki (Fotó: Getty Images)

Fényes harisnya

A fényes, testszínű harisnyának sokak szerint van egy régimódi hangulata. Egy félig áttetsző fekete harisnya egy fokkal már jobb. Viszont vannak olyan helyzetek, amik testszínű harisnya után kiáltanak: ilyenkor érdemes olyan darabot választani, ami szinte láthatatlan. Vannak olyan márkák, amelyek harisnyái észrevétlenek, mégis teljes fedést biztosítanak, ilyet használ Katalin és Meghan hercegné is. Ha megnézzük a fotóikat, sokszor úgy tűnik, mintha nem is lenne rajtuk harisnya, pedig a hivatalos eseményeken kötelező viselniük. (Meghan hercegné azért – mint minden másban, ebben is –szokott lazább lenni.)

Volt idő, amikor Katalin hercegné sem találta el a láthatatlan árnyalatot. Sophie Rhys-Jones wessexi grófné, Katalin hercegné és Camilla, Cornwall hercegnéje a windsori Szent György Kápolnában 2011. június 18-án (Fotó: Paul Edwards – WPA Pool/Getty Images)

Túl sok ékszer

Ha egy amerikai romantikus komédiában feltűnik egy ötven év feletti szereplő (nő), tízből kilencszer hatalmas ékszereket visel, amelyek minden egyes mozdulatánál csörögnek-zörögnek. Részben éppen ez a karikatúra-szerű ábrázolás okozhatja, hogy a túl sok kiegészítő öregítheti a viselőjét. Ez a kérdés persze nagyban függ az ember személyiségétől. Például a Grace és Frankie című nagyszerű sorozatban, amelyben a most már 80 felett járó színésznők a főszereplők, Jane Fonda és Lily Tomlin, és ez utóbbi karaktere egy igazi hippi, így nála önazonos a sok tarkabarka ékszer viselése. Ha azonban mi nem vagyunk 100%-ig elkötelezettek a bohém megjelenés mellett, és valahogy öregebbnek érezzük a megjelenésünket, akkor elképzelhető, hogy ezt a túl sok kiegészítő teszi. Vegyünk le egy-két darabot magunkról, mielőtt kilépünk a lakásból, és vizsgáljuk meg, így jobban tetszik-e, amit a tükörben látunk. 

Apró ékszerek kontra hatalmas ékszerek: Jane Fonda és Lily Tomlin a Grace és Frankie című sorozatban (Fotó: Netflix)

Forrás: itsrosy.com, Kiemelt kép: Getty Images