Hírességek, akik bebizonyították, hogy 75 év felett is lehet fitten élni

Susan Sarandon a pingpong szerelmese, Helen Mirren a nyújtásra esküszik, míg Goldie Hawn úgy gondolja, mindegy, mit sportolsz, csak csináld! De vajon, mit tartja ilyen jó formában a 83 éves Jane Fondát?

A koronavírus-járvány során életbe lépett korlátozások nem csak a munkarendünkön, az öltözködésünkön, hajviseletünkön (gondolj csak az eredeti hajszínek felbukkanására, már a sztárok is felvállalják az ősz tincseket) változtatott, hanem a hollywoodi nagytotált is még inkább kitágította. Korábban el sem lehetett képzelni, hogy ötvenen, hatvanon túl is van élet a filmvásznon, a hetvenesek pedig – egy-egy kivételtől eltekintve – teljesen eltűntek a süllyesztőben. A tavalyi év mindezen 180 fokot fordított, így az idősebb generáció is egyre bátrabban vonult végig a vörös szőnyegen, és egyre szívesebben osztották meg szépség-, divat- és edzés tippjeiket, amelyeket ugyanolyan lelkesedéssel és kíváncsisággal fogadott a nagyközönség, mint a húszas-, harmincas sztárokét.
De nézzük is csak a hetven pluszos sztárok tanácsait és bölcsességeit – annyit előre elárulhatunk, hogy van mit megfogadni közülük!

A túlzott önkritika ártalmas

Susan Sarandon 75 évesen is bátran húz laza farmert és sportcipőt, és persze remekül is áll neki.

Fotó: Amy Sussman/Getty Images

„A lényeg, hogy az öltözéked kényelmes és szép legyen. Soha ne hagyd, hogy a ruházatod uralkodjon rajtad, ennek fordítva kell lennie” – árulta el a brit Vogue-nak négy évvel ezelőtt. Sarandon azt is megosztotta a lappal, hogy a valódi fittség két fő pilléren alapszik: a megfelelő hidratáláson és a füstmentes életen.

A UNICEF nagykövete úgy gondolja, ő elsősorban génjeinek köszönheti fiatalos külsejét, és úgy tartja, minden nőnek fontos lenne méltósággal viselnie a korát, mert a szorongás csak ront az önképen.

„Amikor Helen nővért játszottam 1995-ben a Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című filmben, egyáltalán nem volt rajtam smink és kócos frizurát viseltem. Akkor kicsit meztelennek és öregnek éreztem magam, de ez arra késztetett, hogy elgondolkodjak azon, hogy bármennyit is sportolok, és bármennyire is egészségesen táplálkozom, túl vagyok a fiatalság harmatos ragyogásán. Megnéztem a régi képeimet, és rájöttem, mindig is túl kritikus voltam magammal szemben, aminek semmi értelme nem volt, hiszen nagyon jól néztem ki” – árulta el a feministaként emlegetett sztár (bár ő inkább humánusnak nevezi magát), aki megtalálta a számára legélvezetesebb sportot is a pingpongban. „Az asztalitenisz csekély fizikai kockázat vagy ráfordítás nélkül is fejleszti a testet és az elmét, ráadásul más sportokkal ellentétben életed végéig játszhatod” – mondta róla az Oscar-díjas színésznő.

Fő a mértékletesség!

Az egy évvel idősebb Helen Mirren idén októberben úgy vonult végig a Párizsi divathéten a L’Oreal modelljeként, mintha világéletében ez lett volna a terepe: magabiztos volt és bombasztikus! 

Fotó: Marc Piasecki/WireImage

Mi a titka? „Vedd át az irányítás az étrended felett, és találd meg azt az étkezési irányt, amit rád szabtak” – árulta el a Vogue-nak. És, bár elismerte, hogy mindent megeszik, amit megkíván, a mértékletességet soha nem feledi. Mirren esküszik a Kanadai Királyi Légierő 12 perces női gyakorlatsorára, hiszen szerinte minden a nyújtáson alapszik. Az edzések a hatvanas évek óta nagyon népszerűek, amelyeket eredetileg arra terveztek, hogy a légierő távoli területen állomásozó pilótái edzőtermi felszerelés híján is átmozgathassák magukat. „Olyan gyakorlatok ezek, amelyek könnyű mozdulatokkal indulnak, majd egyre nehezülnek.

Soha nem jutottam el a második szintre, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy minden nap mozogjak.

Hihetetlenül lusta vagyok, és sokszor keresek kibúvót, de muszáj megerőltetni magam, mert mozogni kell, és kész.” Az Oscar-díjas színésznő a Good Morning Britain című reggeli műsorban azt is elárulta, ha valaki két héten keresztül, hetente ötször végigcsinálja a 12 perces edzéssort, egészen másképp érzi majd magát a bőrében. Mi sem bizonyítja jobban ezt a tényt, hogy 76 éves kora ellenére még mindig rendkívül hajlékony, és remek formában van. 

Minden nap testmozgás

Goldie Hawn maga a megtestesült fittség! A 76 éves híresség nem csak a rendszeres sport híve, de ugyanúgy odafigyel a táplálkozásra is.

Fotó: Frazer Harrison/Getty Images

„Minden nap iszom valamilyen zöldséglevet, nem tudnék nélküle élni” – árulta el a People-nak, majd hozzátette, hogy zeller, kelkáposzta és petrezselyem biztosan kerül bele. Kate Hudson édesanyja soha nem eszik gyorsétteremben, és ha valami nassolnivalóra vágyik, akkor kelkáposztachipset, mandulavajas kekszet ropogtat, vagy kókuszvizet iszik. A színésznő remek formában van, és mindig csak annyit eszik, hogy épphogy jól lakjon. Korábban a Selfnek elárulta, hogy szigorúan minden nap sportol.

Néha csak egy rövid gyakorlatsort végez, néha dupla annyit. Mindig attól függ, mennyi ideje jut rá, de soha nem hagy ki egyetlen napot sem.

„Ha nincs egy órám a sportra, akkor csak 15 perces edzést iktatok be. Nem vagyok egy nagy edzésmániás, és arra is figyelek, hogy ne terheljem túl a szívemet. Általában gyors tempóban túrázom, sétálok, de van, hogy otthon a futópadon mozgatom át magamat. Sokszor jógázom, és rendszeresen súlyzózom is. Hiszem, hogy a szépség belülről fakad, ezért kulcsfontosságú a tiszta étkezés és a rendszeres testmozgás. Igyekszem mindig pozitív maradni, és nagyon aktív életet élni” – nyilatkozta a The Wall Street Journalnak. Hawn nemrég megosztott egy videót is, amin épp egy trambulinon ugrándozik Dua Lipa dalára, és láthatóan nagy örömmel és könnyedséggel pörgeti fel pulzusát.

Nincs megállás!

Muszáj megemelnünk a kalapunkat a 83 éves Jane Fonda előtt is, aki több mint fél évszázada uralja Hollywoodot.

Fotó: Rachel Luna/Getty Images

Először csak színpadi szerepeket vállalt, majd onnan hasított át a filmvászonra a 60-as években. Bár Fonda a 90-es években bejelentette visszavonulását, nem maradt sokáig távol a reflektorfénytől, 2005-ben újra feltűnt az Anyád napja (Monster-in-Law) című filmben Jennifer Lopez oldalán, azóta pedig szinte nincs megállás, jelenleg is két projektje várható, illetve a már általunk is méltatott Grace és Frankie című sorozat is fut még.
És hát, ki ne emlékezne Jane edzésprogramjára, ami örökre meghatározta a színésznő testalkatát és sportos külsejét? Egy szempillantás alatt lett az otthoni edzés királynője, és az 1982-ben kiadott Jane Fonda’s Workout minden idők egyik legkelendőbb VHS kazettája lett. Fonda már akkor megmutatta nekünk, miért nincs szükségünk az edzőteremre, hogy fittek legyünk, ezzel megalapozva az akkoriban rendkívül jövedelmező home-videó ipart – nem beszélve a mai fitnesziparról. A videók elsősorban azért kerültek a polcokra, hogy a nők sportosabb és egészségesebb életet éljenek. A kétszeres Oscar-díjas színésznő egy interjúban kendőzetlen őszinteséggel mesélt akkori evészavarairól is, ami azért alakult ki nála, mert túl nagy nyomás nehezedett rá a sportos élet kultusza alatt, és folyamatosan bizonyítani kellett tökéletes alakját az embereknek.

Szerencsére sikerült leküzdenie az evészavart, és megtalálni a tökéletes egyensúlyt az egészséges élet és a fitt-sztárság között.

Tavaly rendszeresen osztott meg a TikTokon karanténvideókat, és arra is figyelt, hogy miközben visszahozta az életünkbe a 80-as évek tornavideóit, a klímaválságra is felhívja a figyelmünket. Zseniális kombó!

A videóban felvillan egy retró felvétel is róla, amint a híres „csirkekarok” mozdulatot végzi, majd a 82 éves híresség könnyed lábemelési sorozatba kezd. A Könyvklub szereplője minden nap eszik friss gyümölcsöt, zöldséget, de hús szinte alig kerül a tányérjára. A Hello magazin szerint Fonda igyekszik távol tartani magát a cukortól és szénhidráttól, és inkább a friss, színes ételek fogyasztására összpontosít.

„Nem fekszem le anélkül, hogy nem ettem valami sötétzöldet, sötétlilát, pirosat, narancssárgát vagy sárgát”

– mesélte a tornakirálynő egy interjúban, aki a kor előrehaladtával mit sem veszített fittségéből, pozitív kisugárzásából és óriási szívéből. Pont ezért zárta szintén a szívébe az egész világ.

Kiemelt kép: Getty Images