Színek a lakásban: ilyen hatással vannak az életünkre az árnyalatok

A színek fontos szerepet töltenek be az életünkben. Képesek jókedvre deríteni, de akár arra is, hogy lehangoljanak minket, pont ezért nem mindegy, hogy a lakásban hol és hogyan használjuk őket. Kisokosunkkal segítünk a döntésben.

színpaletta

Ördögi piros

A piros az életerő, a dinamizmus színe, ami rövidtávon serkentőleg hat a szervezetre, viszont hosszabb bent tartózkodás esetén könnyen irritálóvá válhat, pont ezért a lakótérbe nem a legszerencsésebb választás. Ha valaki mégis emellett teszi le a voksát, érdemes olyan árnyalatokkal kombinálnia, amelyek ellensúlyozzák az intenzitását, például fehérrel, vagy pasztellszínekkel, vagy esetleg olyan szobákban alkalmazni, ahol sok természetes fény szűrődik be. Ezen kívül szokták még étkezőkbe ajánlani, mert állítólag étvágygerjesztő hatással is bír.

Mesterséges napfény

A citrom- és a narancssárga élénkítő hatását olyan helyiségekben érdemes kiaknázni, amelyek aprók, nagyon zártak, esetleg nincs ablakuk, mert napfényessé teszik még a legsötétebb szobát is. Sőt, mivel a szín javítja a koncentrációt, dolgozókban, tanulósarkokban is kihasználhatók a bennük rejlő lehetőségek. Persze célszerű a kevésbé intenzív árnyalatok közül választani, mert a szem számára zavaró lehet a túl harsány látványvilág.

Kék melankólia

A kékről úgy tartják, hogy hűvös és depresszív szín, pedig ezernyi árnyalata között olyat is lehet találni, ami közel sem ennyire lehangoló. Az ibolyakék és az égszínkék például kifejezetten élettel teli, bár az más kérdés, hogy hosszútávon ezek intenzitása is fárasztó lehet a szem számára. Ugyanakkor a kékről azt is tudni kell, hogy pihentetően és nyugtatóan hat a szervezetre, így például hálószobákba, olvasósarkokba, dolgozószobákba előnyös választás lehet.

Ezerarcú zöld

Nem véletlen, hogy egészségügyi intézményekben előszeretettel használják a zöldet, hiszen nem csak, hogy nyugtató hatása van, de annyira sokoldalú, hogy hideg és meleg színvilágot is lehet vele teremteni, ezért gyakorlatilag bármelyik helyiségbe ideális választás.

Fehér, a Jolly Joker

A fehér minden esetben a letisztultságot jelképezi, viszont rendkívül hideg szín, érdemes meleg kiegészítőkkel kombinálni, különben nagyon sterilnek és sivárnak hat. Ugyanakkor az is igaz, hogy remekül lehet rá építeni, bármilyen stílussal összeegyeztethető, azt is mondhatnánk, hogy Jolly Joker árnyalat, ami egy kis odafigyeléssel nagyon otthonosnak hathat.

A témáról még többet az április 27-én megjelenő Nők Lapja Enteriőr 2016. tavaszi számában olvashattok.

Szöveg: Debreceni Andrea

Fotó: Thinkstock