teli depresszio

5 tipp, amivel elűzhetjük a téli lehangoltságot

Íme, mit tehetünk az ünnepek előtt jelentkező hangulatromlás ellen!

A karácsony sokunk egyik legkedveltebb ünnepe: a város és az otthonunk ünnepi fényárban úszik, végre együtt lehet a család, finomakat eszünk-iszunk, a meghitt hangulatból pedig még a forralt boros bódék körüli sürgés-forgás sem zökkenthet ki. Legalábbis eleinte.

Aztán ahogy közeledünk az ünnephez, a várakozás izgalmát gyakran a stressz és aggodalom váltja fel. A legtöbb munkahelyen a karácsony előtti pár hét a legstresszesebb, kapkodni kezdünk, hogy mindent időben beszerezzünk, aggódunk a menün, hogy vajon jól sikerül-e, és szinte észrevétlenül sétálunk a tökéletességre törekvés csalóka hálójába. Nem beszélve a rövidebb nappalokról, minimális napsütésről és a hideg időjárásról, melyek miatt még tompábbnak és kedvtelenebbnek érezhetjük magunkat (hogy milyen hatással van a szervezetünkre a téli időszámítás, arról itt olvashatsz részletesen). 

Téli lehangoltság

A karácsonyt, aki csak teheti, a szeretteivel tölti. Azonban sokan vannak, akiknek ilyenkor sem adatik meg a társaság – vagy azért, mert egyedül élnek, és nincsenek hozzátartozóik, esetleg a családban uralkodó mérgező légkör miatt döntenek amellett, hogy magányosan töltik az ünnepeket (itt olvashatsz arról, hogy hogyan csökkentheted a feszültséget ebben az esetben). Nem ritka tehát, ha az ünnepi szezonban magasabb szintű fáradtságot, koncentrációs nehézségeket és nyugtalan éjszakákat tapasztalunk.

Míg egyeseknél a hangulatváltozás átmenteti és könnyen kezelhető, addig másoknál a téli blues a szorongásos zavarok egyik súlyosabb típusává, úgynevezett szezonális affektív zavarrá (angol rövidítéssel SAD) alakulhat át – ebben az esetben mindenképp érdemes szakemberi segítséget kérni!

Ha néha szomorúnak vagy levertnek érezzük magunkat, különösen a hidegebb hónapokban, az a téli blues jele lehet, amit a tudósok első sorban a napfényhiánnyal, az alacsony hőmérséklettel (ami egy korábbi kutatás szerint negatívabban hat a női szervezetre) és az ünnepek körüli felhajtással hoznak összefüggésbe. A téli blues – azaz az őszi és téli hónapok alatt jelentkező enyhe szomorúság és motivációhiány – nem azonos a szezonális affektív zavarral (vagyis a gyakori alvási nehézséggel, étkezési zavarral, elszigetelődéssel, libidócsökkenéssel, tartós és súlyos szomorúsággal), de ettől még ugyanúgy megviselheti a fizikai és mentális egészséget. És mivel magát az évszakot nem tudjuk megváltoztatni, kénytelenek vagyunk évről évre alkalmazkodni.

Ha a tünetek tehát nem súlyosbodnak, és csak átmeneti nehézségről van szó, pici tudatossággal és néhány egyszerű életmódbeli változtatással mi magunk is enyhíthetünk a téli szorongáson – mutatjuk is, hogy hogyan!

teli kirandulas

Fotó: Simon Berger/Unsplash

1. Az első és legtutibb fegyver a testmozgás

A nap bármely szakában végzett edzés, és lényegében szinte bármilyen mozgásforma hatásos lehet – a lényeg, hogy jól érezzük közben magunkat. A mozgás boldogsághormont termel, növeli az önbizalmat és az önértékelést – testre és lélekre mért hatása tehát vitathatatlan. És nem kell extrém izzasztónak vagy megerőltetőnek lennie ahhoz, hogy pozitív hatásai érvényesüljenek, bőven elég, ha sétálunk vagy kirándulunk egyet.

Persze megeshet, hogy a karácsonyi rohanásban mégsem tudjuk beilleszteni a mindennapjainkba, esetleg nem szívesen járunk edzőterembe, és kényelmesebbnek érezzük, ha otthon vagy a szabadban mozgunk – szerencsére a hidegebb hónapok egyik legtutibb mozgásformája, az úgynevezett „hangulatos kardió” azonban erre is megoldást kínál. 

2. Keresd a fényt!

A téli hónapokban prioritásként kell kezelni a szabadban történő mozgást. Napi 1-2 órányi természetes fény fokozza a szerotonin aktivitását, növeli a D-vitamin-szintet, illetve az alvási ciklusért felelő melatonin termelését is – azaz kiegyensúlyozza a szervezet alvás-ébrenlét ciklusát, ami érzelmileg is kiegyensúlyozottabbá tehet bennünket. Ha napközben nincs lehetőséged a szabadban tartózkodni, vagy leugrani egy pár perces sétára, pótold be hétvégén, vagy próbálj meg az ablak mellé ülni, hogy minél több természetes fény érjen napközben!

3. Feküdjünk időben, keljünk korán!

Ugyan csábító a gondolat, de nem érdemes téli álmot aludni, hiszen a cirkadián ritmusnak alkalmazkodnia kell a napszakok váltakozásához – ami ha nem történik meg (mert mondjuk túl sokat vagy túl keveset aludtunk), az a szervezetünkre és mentális egészségünkre is hatással lehet. Ha igazán jó közérzettel szeretnénk indítani a napot, telefonnyomkodás helyett olvassunk inkább könyvet az ágyban, feküdjünk le időben és ébredjünk korán (a napi 8 óra alvás számít ideálisnak az átlagos, egészséges felnőtt szervezet számára).

4. Együnk-igyunk egészségesen!

Elcsépelten hangzik, de az egészséges életmód sarokköveit ajánlják a szakértők, mint bombabiztos hangulatjavító módszer. A rostban és vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök hatása tagadhatatlan, kiváltképp a téli időszakban, amikor az immunrendszerünk is nagyobb kihívással néz szembe, mint a melegebb hónapokban. Hiszen az, hogy mi került a tányérunkra és a poharunkba, alapjaiban határozza meg, hogy érezzük magunkat a bőrünkben (itt írtunk arról, hogy mit érdemes fogyasztani a hosszú, egészséges és mentálisan is kiegyensúlyozott életért, itt pedig arról, hogyan is érezhetjük jól magunkat alkohol nélkül). Ráadásul egy csésze finom tea nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is átmelegíti – az alábbi gyógyteák pedig különleges hatóanyagaiknak köszönhetően ezen felül is jót tesznek nekünk.

5. Mozdulj ki és keress egy új hobbit!

Mindegy, hogy mit csinálunk, a lényeg, hogy merjünk néha kilépni a komfortzónánkból, és nyitni egy kicsit a világ felé. Keressünk egy új hobbit, és próbáljuk ki magunkat benne! Válassz bármit is, legyen az sport, kézműves tevékenység, főzőtanfolyam vagy naplóírás, ha aktívan tartjuk az elménket, a téli blues tüneteit is kivédhetjük. A lényeg, hogy legyen mire koncentrálnod és legyen mit várnod. A társaság ráadásul a mentális egészségnek is jót tesz, és ha van kivel beszélgetnünk, az időszakos lehangoltságot is könnyedén elűzhetjük.

Karácsony után is lehangolt szoktál lenni? Íme, miként lábalhatsz majd ki az ünnepek utáni rosszkedvből! 

Kiemelt kép: Noah Sillimant/Unsplash