7 fengsuj tipp az egészségesebb otthonért

Ártani nem árthat, ha bevetjük a fengsuj erejét is az egészségünk érdekében.

A fengsuj (vagy korábbi átírással feng shui) a lakás megfelelő el- és berendezésének gazdagságot, magánéleti vagy munkahelyi sikert tulajdonít, sőt egészséget és jobb közérzetet is ígér annak, aki az alapelvei szerint rendezi be a lakását. Az ősi kínai filozófia szerint minden tárgy, tér és élőlény életenergiával, úgynevezett csível rendelkezik, ezt az energiát pedig a magunk javára fordíthatjuk. Minél jobb minőségű csít tudunk otthon áramoltatni, annál egészségesebbek és élénkebbek leszünk, ez pedig pozitív hatással lehet az érzelmi és fizikai egészségedre is.
Lássuk, mik a legfontosabb alapelvek egy egészségbarát lakberendezéshez. 

Zöld növények

A zöld növények semmiképpen nem maradhatnak el az otthonunkból, ha azt a fengsuj alapelvei szerint rendeznénk be. E filozófia szerint ugyanis a beltérben elhelyezett növényekkel a természethez való kapcsolódást biztosíthatjuk akkor is, ha nincs kertünk, vagy ha nem tudunk elég időt a szabadban tölteni.  Ráadásul a növények otthoni gondozása számtalan egészségügyi előnnyel is jár azáltal, hogy a zöldek a beltéri szén-dioxid-szintet, sőt, potenciálisan még bizonyos szennyező anyagok koncentrációját is levihetik.

Fontos viszont, hogy csak a jó állapotú, egészséges növények biztosítják a jó energiákat. 

Virágok

A virágok színt, ragyogást és boldogságot hoznak a térbe és minden érzékszervűnkre hatnak: szépek és jó illatúak. Szakértők azt javasolják, hogy friss, vágott virágokkal teli vázákat helyezzünk el azokban a helyiségekben, ahol a legtöbb időt töltjük, hogy a lehető legjobban kiélvezhessük az egészségvédő hatást. 

Fény

fengsuj fény lakás otthon egészség

Fotó: Getty Images

A megfelelő fény óriási hatással lehet a hangulatra és az általános közérzetre. Ez ideálisan úgy valósítható meg otthon, hogy minél több természetes fényt engedünk be.  Amikor csak lehet, nyissuk ki a sötétítőket és a függönyöket! Ez persze nem lehetséges minden évszakban/napszakban, ezért szakértők azt javasolják, szerezzünk be sólámpát, ami tisztítja a levegőt, elősegíti a gyógyulást és pozitív energiát szór szét az otthonunkban, azaz hasonló hatással van, mint a sok és természetes fény.

Képek

Nagyon jót tesz a lakás hangulatának, ha annak falait festményekkel, művészi képekkel díszítjük. Mivel az otthonunkban függő műalkotások önmagunk kiterjesztéseként értelmeződnek a fengsujban, érdemes olyan képeket választani, amelyek tükrözik a vágyainkat. Válasszunk olyan képet, amelyiknek az energiáját szeretnénk a saját életünkben látni. Ha például családot szeretnél alapítani, válassz olyan képeket, amelyek gyerekeket, családot ábrázolnak.

Nevető Buddha

Az öröm, a könnyedség és a boldogság mind hozzájárul a jó közérzethez. Ezért a fengsuj szakértői azt javasolják, hogy helyezzünk el egy nevető Buddhát a bejárati ajtó közelében. A szobor mosolyogva fogad haza, és azonnal pozitív energiával tölt fel, a jókedv pedig nagyban hozzájárul a jó egészség megőrzéséhez. Ha már bejárat: lakásunknak ezt a részét fontos mindig rendben tartanunk, mert alapvetően befolyásolják az egész ingatlan hangulatát. 

Színek

A fengsuj elvei szerint a különféle színes kiegészítők pozitív energiákat hoznak be a lakásba. Ha van lehetőségünk, érdemes akár egész falakat is nekünk kedves színre festeni, ha  ez nem lehetséges, ruházzunk be színes párnákba, lakástextilekbe. 

Tükrök

A fengsuj a tükröket szimbolikus ablakoknak tartja, és olyan helyiségekben javasolja elhelyezni őket, ahol nincs sok természetes fény. Ha a szobád ban viszonylag kevés a természetes fény, egy tükör segítségével csalhatsz kicsit.

Mivel a tükör felerősíti azt, amit visszatükröz, fontos arra figyelni, hogy mielőtt felakasztod azokat, ellenőrizd a helyét, és bizonyosodj meg arról, hogy nem a szemetesedre, vagy egy nagy halom szennyesre néz. 

Fekete turmalin

A minőségi alvás fontos része az egészség megőrzésének. A pihentető alvást azonban negatívan befolyásolhatják az elektromágneses terek. Mivel a rendszeresen használt elektronikus eszközök száma egyre nő, nem ritka, hogy nagy mennyiségű EMT vesz körül  a televízióból, mobiltelefonból, ébresztőórából, táblagépről, laptopból és Wi-Fiből származó  mezők. Ezek hatásait kiküszöbölheted, ha egy-két darab fekete turmalint helyezel az ágyad mellé. 

Fényképek

Nagyon pozitív hatást gyakorol a lakás hangulatára, ha abban szeretteink képeit függesztjük ki, így akkor is feltöltődhetünk pozitív energiáikkal, amikor nincsenek velünk. A hálószobába viszont nem javasolt családi képeket helyezni, mert ez ronthatja annak intim hangulatát. 

Ha érdekel, hogy az egészség mellett hogyan lehetsz gazdag is a fengsuj segítségével, olvasd el ezt a cikkünket is! 

Kiemelt kép: Getty Images