fiatal nő sok készpénzt tart a kezében

7 tipp, amivel az ősi kínai tan szerint több pénzt vonzhatunk az életünkbe

Az ősi kínai tan, a fengsuj a környezetünk olyan módon történő el- és berendezésével foglalkozik, amely által harmonizálhatjuk és kiegyensúlyozhatjuk a benne lévő energiákat. Sokan a lakberendezéssel hozzák összefüggésbe, de elvei a pénzügyekre is alkalmazhatók.

Bár a fengsuj alapelvei mélyen gyökereznek az ősi hagyományokban, a lényegük az egyensúly, a harmónia és az odafigyelés. Ha olyan környezetet teremtünk, amely elősegíti ezeknek kialakulását és megtartását, akkor az energiákat arra használhatjuk, hogy gazdagságot és jólétet vonzzunk életünkbe. Akár hiszünk a fengsujban, akár nem, az alábbi gyakorlatok elősegítik egy rendezettebb és békésebb élettér kialakítását, ami végeredményben elősegíti a tiszta gondolkodást és a jobb döntéshozatalt.

Lássuk hát, melyik az a hét fensguj-szabály, amely segítségével némi extra pénzre tehetünk szert!

Tartsunk rendet!

Ahogyan az otthonunkat is rendbe kell tegyük a pozitív energiák bevonzása érdekében, úgy a pénzügyi életünket is érdemes újra és újra megtisztítani. Hogy ez mit is jelent pontosan? Például azt, hogy rendszeresen ellenőrizzük az otthoni könyvelést, valamint hogy számláinkat időben befizetjük (vagy legalábbis azonnal, ahogyan megtehetjük), tartozásainkat törlesztjük. Amennyiben tiszták és átláthatók jelenlegi pénzügyeink, sokkal könnyebben koncentrálhatunk a gyarapodásra. Ennek megkönnyítése érdekében jó ötlet lehet (akár online) táblázatban vezetni a háztartás bevételeit és kiadásait.

Aktivizáljuk a pénzsarkot!

Korábban mi is külön cikkben foglalkoztunk a pénzsarokkal, hiszen nagyon fontos területe a fengsujnak. A hagyományos fengsuj szerint bármely helyiség bal hátsó sarka (azaz amelyiket bal kéz felől látjuk, ha a bejárati ajtóból befelé tekintünk) a gazdagság területének számít. Nagyon érdemes külön figyelmet szentelni ennek a saroknak, és a gazdagság szimbólumaival (például egy tál érmével, egy virágzó növénnyel, apró szökőkúttal) aktivizálni. Amennyiben az irodai pénzsarkot szeretnénk aktivizálni, jó ötlet lehet a szóban forgó területen díjakat, okleveleket és elismeréseket elhelyezni.

Hozzuk be a víz elemét a térbe!

A fengsujban a víz szimbolizálja a gazdagságot, ezért érdemes lehet a vagyon áramlását jelképező vízelemeket, például egy kis szökőkutat vagy akváriumot elhelyezni otthonunk vagy irodánk északi részén. Kulcsfontosságú azonban, hogy az ebben lévő víz mindig frissen és tisztán keringjen – ez ugyanis a gazdagság folyamatos beáramlását szimbolizálja. A koszos vagy álló víz épp a kívánttal ellentétes hatást idézhet elő.

Használjuk gyakrabban az arany és a lila színt!

Ezek a színek hagyományosan a gazdagság és az uralkodás jelképei. Vezessük be az aranyat és a lilát (még ha csak finoman is, először például csupán egy színes képkeret vagy díszpárna segítségével) otthonunkba és a munkavégzés területére! Ehhez nem szükséges teljesen új dekorációs elemeket vásárolni, elég, ha a jó helyekre tesszük a már meglévő és szeretett, aranyat és lilát tartalmazó díszeinket. Ezek a színek hamar becsatornázzák a jó energiákat.

Helyezzünk el néhány koi-halas szimbólumot!

A fengsujban a koi pontyok a bőséget és a gazdagságot szimbolizálják, így az ilyen halakat ábrázoló képek vagy szobrok segíthet a bőséget hozó energiákat bevonzani az életünkbe. Az ősi tan különösen szerencsésnek tartja a nyolc arany koi-t és egy fekete koi-t ábrázoló festményeket.

koi halak egy tóban

A koi-hal a fengsuj egyik legfontosabb szimbóluma (Fotó: Getty Images)

Gondozzuk növényeinket!

A növények a növekedést és a jólétet szimbolizálják – érdemes hát otthonunkban vagy irodánkban (különösen a gazdagság sarkában) robusztus zöld növényeket, vagy akár gyorsan növő bambuszt elhelyezni. Kerüljük a tüskés növényeket, mivel azok taszíthatják a pozitív energiákat.

Figyeljünk a bejáratokra!

Bármilyen épület főbejárata az a hely, ahol az energia belép az adott térbe. Fontos tehát, hogy különösen odafigyeljünk erre, és jól megvilágítva, tisztán, hívogatóan és rendben tartsuk otthonunk vagy irodánk ajtaját, hogy a pozitív energiák és lehetőségek szabadon beáramolhassanak. Talán nem jutna azonnal eszünkbe, de ehhez szorosan kapcsolódik, hogy az akadó, szoruló zárakat és a beragadt ajtókat is rendszeresen ellenőrizzük – egy nehezen nyíló ajtó ugyanis elzárhatja a lehetőségeket előlünk.

Kiemelt kép: Getty Images