Így vonzd be a pénzt az otthonodba – a fengsuj szerint

Íme, néhány hasznos tipp!

Az egyik legnépszerűbb téma a fengsujban (feng shui) a pénz és a gazdagság, ezért jó hír, hogy bizony még az otthonunknak is van egy területe, amely a jólétért és a bőségért felel. Ezt a területet kínaiul xunnak, vagy a gazdagság és pénz sarkának nevezik.

Ugyanakkor nemcsak a bőséget és a jólétet jelképezi, hanem még az önértékelést is – amely sokaknál szorosan összefonódik az anyagi jóléttel, egyesek szerint ugyanis a gazdagság és bőség befogadására való képességünket részben az határozza meg, hogy hogyan értékeljük magunkat. Arról korábban már szót ejtettünk, hogy a fengsuj szerint hogyan érhetünk el általánosságban véve kiegyensúlyozott és boldog otthont, most nézzük hát az anyagi prosperálás rejtelmeit!

Így találhatod meg a pénzsarkot a fengsuj szerint!

A pénzsarok megtalálásához álljunk az otthonunk főbejáratánál befelé fordulva, majd vetítsük fel a lakás alaprajzát képzeletben egy 3×3-mas hálóra (ezt egyébként később szobánként is elvégezhetjük: álljunk például a hálószoba, az iroda vagy a nappali bejáratához, és osszuk fel képzeletben 3×3 egységre a helyiség területét)! A pénzsarok az így felosztott alapterület bal oldali, felső sarkában található.

Például (az ábrán a piros karika jelzi a gazdagságért felelős területet).

Ha megtaláltuk a gazdagság területét, figyeljük meg, jelenleg mi is történik ott. Üres? Zsúfolt? Rendezetlen? Rendezett? Gondolkodjunk el azon, hogy mindez mit jelenthet metaforikusan. Meglehet például, hogy otthonunknak ezen területén hetek óta áll a por, és általában felé sem sandítunk – ez a fengsuj szerint megfeleltethető annak, hogy nem vagyunk hajlandóak rendszeresen foglalkozni a pénzügyeinkkel, vagy változtatni azon, hogyan értékeljük önmagunkat.

Amennyiben szeretnénk azon dolgozni, hogy több bőséget, jobb önértékelést és általános jólétet vonzzunk otthonunkba, érdemes aktiválnunk ezt a területet. Mutatjuk, hogyan érhetjük el ezt!

Mi aktiválja a pénzsarkot?

Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy bizonyos hétköznapi javítómunkákat elvégezzünk, mielőtt a finomhangolásra térnénk. A pénzsarokban ücsörgő, leharcolt, széteső vagy nem megfelelően működő tárgyak és kütyük nem vezetnek bőséghez, ezért a legjobb, ha ezeket megjavítjuk, vagy egyszerűen megválunk tőlük. Ha ezzel megvagyunk, már nyugodtan koncentrálhatunk az alábbi tényezőkre!

Színek

A lila a gazdagság területéhez társított szín, így, ha valami lilát helyezünk a pénzsarokba, az aktiválhatja a gazdagságot és a bőséget. Ez lehet egy műalkotás, díszpárna, lila virágú növény, vagy bármilyen dísztárgy, ami nekünk tetszik.

Szintén jó ötlet lehet a zöld (ami egyébként ezt jelenti a fengsujban) és a kék színeket hangsúlyozni ezen a területen, ezek ugyanis a növekedést és a gyógyulást szimbolizálják. Rajtunk múlik, hogy akár egy egész falat ilyen színűre festünk, vagy csupán néhány, kisebb zöld és kék tárgyat helyezünk el itt – az eredmény úgyis önmagáért beszél majd.

Növények

A gazdagság területe a fa elemhez is szorosan kapcsolódik – ezt pedig a növények képviselhetik legérzékletesebben a házban. Helyezzünk egy egészséges zöld növényt a pénzsarok területére, ezáltal ugyanis serkenthetjük a pénzügyeink és az önértékelésünk folyamatos növekedését! Különösen hasznos erre a célra a pénzlevelű pílea és a pozsgafa. Vannak olyan növények is, amelyek azonban szerencsétlenséget hozhatnak ránk.

Víz

Az öt elem rendszerében a víz táplálja a fát, így ennek megjelenése a pénzsarokban szintén jó eredményeket hozhat. Egy apró, szobai szökőkút szép kiegészítője lehet a gazdagság területének – nagyon fontos azonban arra ügyelnünk, hogy az ebben csobogó víz mindig tiszta legyen!

A piszkos, pangó víz nem fogja javítani a fengsujt az otthonunkban.

Amennyiben úgy érezzük, hogy a valódi víz nem illik ebbe a térbe, akkor vizet ábrázoló műalkotásokat is bevethetünk helyette!

szobai szökőkút kaviccsal

Egy ehhez hasonló, kis, szobai szökőkúttal sikeresen aktiválhatjuk a pénzsarkot. (Fotó: Getty Images)

Ametiszt

Kristályokkal bármilyen teret gyönyörűvé és egy fokkal fényűzőbbé varázsolhatunk. Amennyiben pedig gazdagságról van szó, nem is választhatunk jobbat az ametisztnél otthonunk dekorálására. Az ametiszt lila színének köszönhetően a bőség érzetével rezonál – legyen szó spirituális vagy akár anyagi gazdagságról.

Korábban megírtuk, hogy az ibolya legtöbb árnyalatában pompázó ametiszt a legelterjedtebb ásványnak, a kvarcnak egy változata – és a februári gyerekek „születésköve”. Kvarcok közül a teljesen színtelen és a különösen telített színű változatokat nevezzük nemes kvarcoknak – ilyen például egy szép ametiszt is, amelyre Magyarországon Gyöngyösoroszi és Telkibánya környékén bukkanhatunk. Az ametiszt megnevezés a görög metiszménosz, azaz részeg szó fosztóképzős alakjából ered – régen az ametisztről ugyanis azt tartották, megvéd az iszákosságtól és a mérgektől. A spiritualitásban az ametisztet ma is a józanság, az értelem és tiszta gondolatok köveként tisztelik. Az ametiszt a klasszikus gyógyító hatású ásványok közé tartozik: segíti az immunrendszert, az anyagcserét, valamint hormonegyensúlyt, belső békét hoz. Fontos mesterkristály lévén a koronacsakrára hat, ezáltal erősíti a kiválasztó és méregtelenítő szervek munkáját és a keringést.

Kiemelt kép: Getty Images