Folyamatosan levert vagy? – Íme 6 tipp az otthoni negatív energiák semlegesítésére

Előfordult már veled, hogy nem tudtál otthon kikapcsolni, és különösebb ok nélkül frusztráltnak érezted magad? Ha igen, lehetséges, hogy negatív energiák bújnak meg a lakásodban.

„Minden energia, mindössze ennyit kell tudnod. Hangolódj rá annak a valóságnak a frekvenciájára, amelyet meg akarsz élni, és megkapod. Nem is lehet másképp. Ez nem filozófia. Ez fizika” – mondta egykor Albert Einstein, mi pedig miért is ne hihetnénk neki? Az energia vibrál körülöttünk, és nem csak belőlünk, hanem az otthonunkból is árad – legyen akár pozitív, akár negatív.

Természetesen mindannyian elfáradunk néha, de ha a kimerültség és levertség rendszeresen jelentkezik otthon, illetve megkönnyebbülést érzünk, amikor elhagyjuk az adott szobát, elképzelhető, hogy negatív energia halmozódott fel a lakás bizonyos pontjain. Az érzékszerveink reagálnak az energiaáramlásra, gondoljunk csak egy halom mosatlan edény vagy ruhakupac látványára, a nyikorgó, rozsdás ajtó hangjára, illetve a kellemetlen szagokra, amelyek anélkül keltenek negatív energiaáramlást a lakásban, hogy tudatában lennénk. Minden helyiségnek megvan a maga energiája, amelyet számos tényező befolyásol – összegyűjtöttük hát, hogyan űzhetjük ki a frusztrációt, rosszkedvet és fáradtságot okozó energiákat a lakásból.

Több fényt és levegőt!

Használd ki a napfény pozitív erejét: napközben húzd szét a függönyöket és nyisd ki az ablakot, hogy természetes fény és tiszta, friss levegő jusson a szobába! A stressz az otthoni negatív energia egyik legjellemzőbb tünete, amit természetes napfénnyel könnyedén orvosolhatunk. A fény és a levegő oldja a feszültséget, fokozza a jókedvet és az alvásminőséget.

Elég a rendetlenségből!

Számos kutatás bebizonyította már, hogy ha tisztább és átláthatóbb az otthonunk (például a konyhánk), nagyobb valószínűséggel leszünk egészségesebbek és fizikailag aktívabbak. Így talán magyarázni sem kell, miért frusztráló a rendetlenség látványa, és miért nyomja el bennünk a pozitív energiákat. A zsúfoltság megszüntetése megnyitja a teret, és minket is nyugodtabbá tesz, így mindenképp érdemes rászánni az időt a szelektálásra.

A ruhásszekrénytől a könyvespolcig nézz át mindent a lakásban (ebben Marie Kondo szelektálási és tárolási módszerei is segítségedre lehetnek), és ajándékozd, illetve adományozd el, ami jó állapotban van, de neked már nem kell! Egy kiadós rendrakás és rendszerezés segíthet leszámolni a kellemetlen érzésekkel, ezt pedig mentális egészségünk is meghálálja.

Éljen a só!

Hindu hiedelmek szerint a só elnyeli a házban uralkodó negatív energiákat – de ehhez persze egyáltalán nem szükséges sós vízzel locsolni a lakást, esetleg behinteni annak minden szegletét. A só általános egészségügyi előnyei azonban vitathatatlanok: a sólámpák például amellett, hogy dekoratívak, természetes ionizátorként is funkcionálnak – azaz megváltoztatják a szobában keringő levegő elektromos töltését, javítva ezzel az otthoni levegő minőségét. Emellett a belőlük áradó halvány rózsaszín fény meghittséget és nyugalmat áraszt, ami a minőségi alvásban is segítségünkre lehet (korábban itt írtunk arról, mennyi mindenre jó a sóterápia).

Ha nem tudod, miért érzed magad folyamatosan fáradtnak, szerezz be egy sólámpát, és használd ott, ahol a legtöbb időt töltöd a lakásban – szakértők szerint nagyjából egy hét után érezhető lesz a javulás.

Fotó: Getty Images

Legyen minél több növény odabent!

A növények segítenek kiszűrni a negatív energiát: kapcsolatot teremtenek a természet és közöttünk, nyugalmat árasztanak, elnyelik a levegőből származó méreganyagokat, illetve kellemetlen szagokat. A fengsuj szerint fűszernövényekkel, gyógynövényekkel könnyedén teremthetünk jó hangulatot a lakásban, a szerencsehozó bambusz a szerelmi élet kiteljesedésében segít, az aloe vera tisztítja a levegőt, a vitorlavirág (másik nevén békeliliom) pedig erőteljes spirituális jelképnek számít: a buddhista kultúra szerint szerencsét, harmóniát, belső békét és bölcsességet szimbolizál a lakásban.

Ezekkel szemben nem javasolt hegyes, szúrós levelű növényeket tartani a lakásban,

(főleg nem azokban a helyiségekben, ahol sokat tartózkodunk), a fengsuj szerint ugyanis a kaktusz, a leander, a jukka, a bonszaj és a szárított növények kimondottan vonzzák a negatív energiákat.

Figyeljünk az illatokra!

Az emberiség évezredek óta használja a test és lélek bajainak orvoslására az aromaterápiát, illetve a füstölőket. Utóbbi tömény illata miatt nem a legjobb választás, az aromaterápiás diffúzor (ami lehet porlasztó, ultrahangos vagy párologtató) alkalmazása azonban egyszerű módja a természetes illatanyagok füstölés nélküli hasznosításának.

Fotó: Getty Images

A szorongás csökkentésében, illetve a kiegyensúlyozott alvásban például a levendula, a rózsa, a citrusolajok, a majoránna, a római kamilla, a rozmaring, a vetiver, a nárdus, a citromfű és a virágos illatok segítenek. Emellett a citrusos aromák kifejezetten pozitív energiákat közvetítenek felénk: a borsmenta élénkít, a gerániumolaj, vagyis a rózsaillatú muskátliolaj pedig antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és még a lakás kellemetlen szagait is semlegesíti (bár a várandósok jobb, ha kerülik, ugyanis a hormonok áramlására is hatással lehet).

Ha nincs diffúzorod, aromaterápiás levegőillatosító permetet is használhatsz.

Maradjunk a legnyugtatóbb hangok hullámhosszán!

A hangterápia köztudottan jótékony hatással van a mentális egészségre: az évek során több tanulmány is kimutatta, hogy a tibeti hangtálak segítenek enyhíteni a szorongást, és rövid időn belül, gyakran 20 perc alatt képesek mély relaxációs állapotot előidézni. A belőlük előhívott rezgések nyugodt és derűs légkört teremtenek, oldják a belső feszültséget, a hanghullámok a testen végigáramolva energetizálnak bennünket, és a lakásban is képesek korrigálni az energiaszintet – nem véletlenül használják spirituális és meditációs gyakorlatok elősegítésére.

A hangtálakhoz hasonlóan a szélcsengő is eloszlatja a negatív energiákat: a barátságos csilingelés kültéren, esetleg a bejárati ajtó fölé akasztva is hatásos lehet.

Kiemelt kép: Getty Images