A rendrakás nemcsak abban segít, hogy jobban átlásd az ételeket, de a stresszt is csökkenti, sőt az orvosok szerint még jobban is alszunk miatta.

Aki már főzött valaha, az pontosan tudja, hogy a konyha a lakás azon része, ami a legkönnyebben válik rendetlenné. Edények, ételmaradékok, mosogatnivaló… ismerjük. De azt kevesen tudják, hogy a konyha állapota nagyban befolyásolja az étkezési szokásainkat. Íme a tudományos tények emögött:

Még egy ok a takarításra

A Cornell és a Syracuse Egyetemek kutatóinak tanulmányában egy csoport egyetemi hallgatót arra kértek, hogy kóstoljanak meg és értékeljenek sütiket, kekszeket és sárgarépákat. (Ezzel azt akarták elhitetni velük, hogy egy ízléssel kapcsolatos kísérletben vesznek részt.) Az igazi kísérlet azonban akkor kezdődött, amikor megkérték őket, hogy egyék meg nyugodtan a maradékokat: egyeseket egy tiszta, nyugodt és rendezett konyhába invitáltak, másokat pedig egy igen rendetlenbe. Utána arra is megkérték őket, hogy írjanak egy olyan időszakról, amikor úgy érezték, hogy különösen jól vagy különösen rosszul irányították az életüket.

(Fotó: Getty Images)

És hogy ki evett a legtöbbet? Talán nem meglepő, hogy azok, akik egyszerre voltak a rendetlen helyiségben és az irányítás hiányáról írtak, lényegesen több sütit ettek, mint a többiek. A kutatók arra jöttek rá, hogy a kaotikus konyha hajlamosabbá tehet minket az egészségtelen ételválasztásra, de fontos hozzátenni, hogy a gondolkodásmódunk is nagy szerepet játszik, hiszen ez is erősítheti ezt a hajlamot, de meg is védhet tőle, csökkentheti azt. 

Tisztaság a kevesebb stresszért

Nem csak az étkezésre van hatással a környezetünk: számos más egészséges szokásunkat is szabotálhatja vagy támogathatja. Ha tisztább az otthonunk, nagyobb valószínűséggel leszünk egészségesebbek és fizikailag aktívabbak – derül ki a Medicine and Science in Sports & Exercise (Orvosság és tudomány a sportban és edzésben) című szaklapban megjelent tanulmányokból. Ha az otthonunk rendetlen, attól stresszesnek érezhetjük magunkat, és ez még az immunrendszerünkre is hatással lehet. Kimutatták, hogy azoknak, akik rendetlenként, zűrösként és rendezetlenként jellemzik az otthonukat, magasabb a kortizol nevű stresszhormon szintjük, ami pedig gyengíti az immunrendszer működését (és még a hajunkat is ritkíthatja). A rendrakás még az alvásban is segíthet (valószínűleg ennek is köze van a kevesebb stresszhez); az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia szerint a gyűjtögetőknek (akik hajlamosak mindenféle kacatot felhalmozni) több alvási problémája van, mint az átlagnak.

Bizony, a környezetünknek nagyobb hatása van ránk, mint gondolnánk. Gondoljunk csak egy fülledt tárgyalóteremre, egy rosszul megvilágított irodára vagy akár a lakásunkra, ahova nem jut be elegendő fény. A levegő minősége, a napfény (helló, D-vitamin!), a szép kilátás, az alacsony zajszint mind olyasmi, ami hozzájárul a kellemes közérzetünkhöz, amihez a rendezett környezet is beletartozik. Tegyünk magunknak egy szívességet, és – saját egészségünk miatt is – tegyünk rendet. A szervezetünk (és a lelkünk is) hálás lesz érte!

Így lesz mindig rend

Persze a takarítás és rendrakás sokaknak nem a legkedveltebb elfoglaltsága, de érdemes megerőltetni magunkat, és a fentebb írtak miatt is rászánni magunkat a pakolásra. Például így:

Pakold el azonnal!

Az egyik legfontosabb szabály, hogy amit nem használunk már, azonnal tegyük el, mosogassuk el stb., mert később csak még kevésbé fog fűlni a fogunk hozzá. Máris kevesebb a kacat a pulton.

1 perces szabály

Ha kevesebb, mint 1 percig tart valaminek az elvégzése, inkább csináljuk meg, ne halogassuk, ugyanis a sok-sok egy percből egy idő után akár több órás munka is lehet, amihez pedig végképp kell az akaraterő.

(Fotó: Getty Images)

Papírtörlőkendő

Nem a legkörnyezetbarátabb megoldás, de gyakran életmentő lehet egy nagy tekercs papírtörlőkendő: elég lefújni tisztítószerrel a pultot (majd esetleg továbbmenni a lakás többi helyiségén is), majd simán letörölni a koszt. Nem is gondolnánk, hogy mennyire gyorsan el tudjuk így végezni a munkát.

Ne gyűjtögess!

A huszadik műanyagedény, vagy a szatyorba tömködött szatyrok (25 fölött állítólag mindenkinek van ilyenje) csak a helyet foglalják, így mondjuk nemet rájuk: könyörtelenül szanáljuk ki a fedő nélküli műnyag pitliket (vagy éppen az edény nélküli fedőket), a soha nem használt befőttesüvegeket, a használhatatlanná karcolt teflonsütőt (arról, hogy ezek mérgezők-e, korábban írtunk már), a „jó lesz az még valamire” kacatokat, és máris sokkal több helyünk marad.

Le a vásárlással!

Csábítóak az üzletek akciói, de ha nincs egy hatalmas spájzunk, akkor álljuk meg és ne vásároljunk be harminc kilót a lisztből, öt üveg olajat, több zsák rizst! Fontos szabály, hogy annyi cuccunk legyen otthon, amit belátható időn belül elfogyasztunk, különben azt kockáztatjuk (a rendetlenségen és zsúfoltságon kívül), hogy ránk romlik az egész, és spórolás helyett még egyszer költenünk kell.

Forrás: getthegloss.com; Kiemelt kép: Getty Images