Ha a D-vitamin szóba kerül, biztosan eszünkbe jut, hogy megfelelő szintje fontos a csontok egészségének megőrzéséhez, ám pótlása nem csak emiatt elengedhetetlen. Miben segíti a szervezetet ez a nélkülözhetetlen vitamin?

Ha vitaminokat kell megneveznünk, először szinte biztosan a C-vitamint említjük, utána pedig a D-t, pedig a kolekarciferol – ahogyan hivatalosan nevezik – nem is vitamin, hanem hormon. Ez az anyag nemcsak a kalcium anyagcseréjében és így a csontok fejlődésében, épségének megóvásában játszik fontos szerepet, hanem a mentális funkciók megőrzésében, súlyos betegségek megelőzésében is.

– A D-vitaminnak, vagy helyesebben D-hormonnak rendkívül összetett a szerepe, beigazolódott az is, hogy a fertőzések elleni védekezésben is elengedhetetlen a megfelelő szintje. Nem véletlen, hogy adagolása része a koronavírus-fertőzés kezelési protokolljának is. Pótlása segíti a depresszió megelőzését, hiánya pedig szerepet játszik a szklerózis multiplex kialakulásában is – mondja dr. Bittner Nóra egyetemi docens, klinikai onkológus, tüdőgyógyász, klinikai farmakológus.

Segíti a megelőzést

A D-vitamin segíti a vastagbélrák megelőzését, napi 3000 nemzetközi egység (NE) már egyértelműen csökkenti e betegség rizikóját. Preventív hatású az emlőráknál is, különösen a kiújulásnál. Ismert az is, hogy a non-Hodgkin-limfómánál is lehet védő hatása. Erre az utal, hogy megfelelő D-vitamin-ellátottság mellett ritkábban alakul ki ez a betegség. Bár a vizsgálatokból kiderült, hogy a sejtanyagcserére gyakorolt hatásai révén általában is tumorellenes hatású, így sok esetben segítheti a megelőzést, de ez a prosztata- és tüdődaganatoknál nem igazolódott. Tüdőgyógyászati szempontból a D-vitamin azért fontos, mert hiányában nő a fertőzések kialakulásának veszélye, így a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) akut fellángolásában is van szerepe. Emiatt a COPD-s betegeknek is érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztaniuk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .