görög joghurt

Ez történik a testeddel, ha minden nap görög joghurtot eszel

A fehérjében, probiotikumban és kalciumban gazdag joghurtot régóta összefüggésbe hozzák a csontok erejével, a bélrendszer egészségével, sőt, még a testsúly szabályozásával is. És ez még nem minden!
  • A görög joghurt valóban az egészséges táplálkozás egyik alapköve?
  • Miben különbözik egymástól a görög és a normál, alacsony zsírtartalmú joghurt?
  • Mutatunk 3 nyomós okot, amiért mindenképp megéri beépíteni az étrendünkbe a görög joghurtot!

Tudtad, hogy a natúr görög joghurt azon kevés élelmiszerek egyike, ami mind a kilenc esszenciális aminosavat (fenilalanin, valin, triptofán, treonin, izoleucin, metionin, hisztidin, leucin és lizin) tartalmazza? Ezek a vegyületek együttesen alkotják azokat a fehérjéket, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára – nem véletlenül tartják, hogy az aminosavak az élet építőkövei, így a görög joghurt az egyik legtökéletesebb fehérjeforrás.  

Bár fehérjéből más joghurtok sem szenvednek hiányt, a különbség azonban az, hogy a görög joghurtot más eljárással készítik, ami egy sűrűbb és krémesebb, alacsonyabb cukortartalmú, illetve magasabb fehérje- és probiotikum-koncentrációjú összetételt eredményez a fermentációs folyamat során. 

 

De a görög joghurt valóban az egészséges táplálkozás csúcsa?

A dietetikusok szerint jó eséllyel igen, azonban, ha nem a megfelelő terméket választjuk, nem biztos, hogy áldásos hatásai is teljesülnek.

A natúr görög joghurt tejből vagy tejszínből, illetve élőflórákból áll, ezért olyan termékeket érdemes leemelni a polcról, amelyek nem tartalmaznak stabilizátorokat, zselatint, hozzáadott cukrokat, édesítőszereket, ízesítőket vagy egyéb adalékanyagokat.  

Egy másik tényező, ami csökkentheti a görög joghurt előnyeit, azok az általunk hozzáadott „extrák”. Görögországban jellemzően natúr változatban, esetleg némi dióval fogyasztják. Lévén, hogy önmagában is teljes értékű élelmiszer, ami némi szénhidrát és egy kis zsír társaságában egyesíti a fehérjéket, nem feltétlenül szükséges hozzáadott magvakkal, gabonafélékkel, mézzel, étcsokival vagy fehérjeporral fokoznunk az ízélményt.

Bár ezek az adalékok kétségkívül egészségesek, a kalóriaszámot ugyanakkor megdobhatják, ami nem biztos, hogy mindig előnyünkre válik. Szerintünk natúr változatban is isteni finom, de ha túl unalmasnak találjuk, adjuk inkább salátákhoz, vagy szórjunk a tetejére piros bogyós gyümölcsöket!

Nem minden joghurt egyforma. A linkre kattintva mutatjuk, hogy mit együk, ha fontos az emésztésünk!

Ezért együnk görög joghurtot! 

Ha a fentieket szem előtt tartjuk, semmi sem szabhat gátat a görög joghurt jótékony hatásainak. Mutatunk 3 nyomós okot, amiért megéri fogyasztani belőle naponta egy-két pohárral!

1. Segíti a diétánkat

Mivel bőségesen található benne fehérje, a görög joghurt az éhség csillapításában is jó barátunk lehet. A görög változatban két nagyobb tojásnál is több fehérje van: míg a normál, alacsony zsírtartalmú joghurtok körülbelül 8 gramm fehérjét tartalmaznak ¾ csészénként, addig a klasszikus görög joghurt 17 grammal büszkélkedhet.

görög joghurt

Mivel a görög joghurtokból eltávolítják a tejsavót, az eredmény is krémesebb, sűrűbb és fehérjedúsabb lesz (fotó: Getty Images)

Sőt, egy 2017-es kutatás szerint a hasi zsír leküzdésében is segíthet, ha minden nap fogyasztunk belőle: a tudósok azt találták, hogy a fehérje emésztése és lebontása során keletkező aminosavak egyike, a fenilalanin olyan hormonokat termel a szervezetben, amelyek az étvágy csökkentésével segítik a zsírégetés folyamatát.

2. A fehérje mellett számtalan más vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz

A legtöbb (natúr) joghurt kiváló kalcium-, kálium-, cink-, valamint B6- és B12-vitamin forrás, különösen a görög joghurt, amiben nemcsak a fehérjék és a fenti vitaminok, de a probiotikus kultúrák is magasabb számban fordulnak elő, miközben jóval kevesebb laktózt tartalmaz a normál típusú joghurtoknál, így ha minden nap fogyasztjuk, azt az emésztésünk és a bélrendszerünk is meghálálja. 

3. A hosszú élet (egyik) titka

Az évek során számtalan tanulmány bebizonyította, hogy a görög joghurt egyike azon élelmiszereknek, amelyek nagyban hozzájárulnak a mediterrán diétával összefüggésben álló hosszú élettartamhoz. Ami nem is annyira meglepő, ha a bolygó egyik híres kék zónájára, a görögországi Ikariára gondolunk, ahol meglepően magas a 100 éven felüli lakosok aránya.

Ikarián a görög joghurtot jellemzően tej helyett, naponta kétszer fogyasztják, ami magas probiotikum- és vitamintartalmának köszönhetően az immunrendszer erősítésében is fontos szerepet játszik.

Kattints tovább, és azt is eláruljuk, hogy mi a különbség kefir és joghurt között!

Kiemelt kép: Getty Images
Forrás: Eatingwell, Medical News Today, WebMD