6 sztár kertészkedik

Nem félnek bepiszkolni a kezüket – 6 sztár, aki imád kertészkedni

A legnagyobb kasszasikerekben, tévéműsorokban és a legmenőbb divattervezők ruháit viselve látjuk őket a vörös szőnyegen, címlapokon. De csillogás ide vagy oda, a hírességek is emberek, akik a reflektorfényen kívül ugyanolyan hétköznapi dolgokra vágynak, mint bárki más – például saját termesztésű zöldségekre, gyümölcsökre, napfényre és madárcsicsergésre.
  • A sztárok is emberek, akik a csillogás mögött pont annyira vágynak a kert csendjére, mint bármelyik hétköznapi ember. 
  • Oprah Winfrey káposztáján leesett az állunk. 
  • Néhány híresség már gyerekkora óta kertészkedik, és olyan is akad, aki csak a pandémia alatt kezdte el. 

Sokan a megszokott munkájuktól teljesen eltérő tevékenységekben lelnek örömet. Ryan Goslingról például senki sem feltételezné, hogy imád kötögetni, Mike Tyson nehézsúlyú ökölvívóról pedig pláne nem gondolnánk, hogy olyan szelíd hobbinak hódol, mint a galambászás. De ott van Beyoncé is, aki nem rest méhek közé merészkedni, hogy maga biztosítsa családja számára a biomézet. Ed Sheeran gyerekkora óta a legózás megszállottja, Claudia Schiffer pedig nagy természetjáró és rovarrajongó hírében áll.

Apropó természet! A fentiek fényében talán senki sem lepődik meg, hogy jócskán akadnak olyan világhírű sztárok is, akik nem félnek ásót-kapát ragadni egy kis saját termesztésű kelkáposztáért – vagy bármi másért, ami megterem a kertjükben.

6 híresség, akik rajonganak a kertjükért

Ha már itt a nyár, és végre mindenki ezerrel kertészkedik, mutatunk 6 inspiráló sztárt, akik szabadidejük nagy részét a veteményesben vagy a virágágyásban munkálkodva töltik!

1. Oprah Winfrey

Oprah buja farmján számtalan színes-szagos virág, valamint egy hatalmas konyhakert is helyet kapott, a műsorvezető pedig – hála nagymamája tanításainak – tökéletesen tudja, hogy miként hozhatja ki a legtöbbet a földből, amire ez a gigantikus méretű káposzta is tökéletes példa.

Oprah Winfrey hawaii otthonának kertje messze földön híres. A tévés műsorvezető trópusi kalandjai néhány évvel ezelőtt kezdődtek, amikor ingatlanmenedzserből lett személyi edzője, Bob Greene felvetette az ötletet, hogy mi lenne, ha földet vásárolna valamelyik szigeten. Oprah egy mohával borított, óceánra néző dombtetőn meg is lelte álmai otthonát – és nem feledve, hogy klasszikus vidéki környezetben nevelkedett, a felújítást is ennek fényében végezte.

2. Elizabeth Olsen

Amikor épp nem a Skarlát Boszorkányt (vagyis Wanda Maximoffot) alakítja a Marvel-filmekben, Elizabeth Olsen minden bizonnyal a kertjében rejtőzik. Ahogyan sokak, úgy a színésznő életében is a pandémia jelentett fordulópontot. Bár gyerekként nem kertközelben nevelkedett, mindig is vágyott egy saját veteményesre, amit végül a karantén idején sikerült megvalósítania.  

„Emlékszem egy történetre gyerekkoromból, amit egy barátom mesélt nekem, aki a nyári szünetet a nagyszüleinél töltötte. Azt mondta, hogy Louisianában úgy eszik a legédesebb paradicsomot, mintha alma volna.

Azóta vágyom erre a paradicsomra és arra, hogy ezt az élményt a szeretteimmel is megoszthassam”

– írta a színésznő a The Hollywood Reporter számára 2020-ban.

3. Cindy Crawford

Legyen akár malibui, Beverly Hills-i vagy kanadai otthonában, amikor épp nem a kifutókon vagy a címlapokon szerepel, a szépséges szupermodellt aligha lehet kirobbantani a kertjéből, ahol saját termesztésű biozöldségeit és gyümölcseit nevelgeti. Cindy Crawford valójában annyira szeret kertészkedni, hogy gyakran barátai otthonában sem tud ellenállni a növények hívó szavának – itt épp Amal és George Clooney kertjében munkálkodik férjével, Rande Gerberrel.

4. Reese Witherspoon

„Ha egy évre tervezel, vess magot! Ha tíz évre tervezel, ültess fát! Ha száz évre tervezel, tanítsd az embereket”

 – idézi Konfuciuszt egyik Instagram-posztjában az egykori Doktor Szöszi, Reese Witherspoon, aki tényleg tudja, hogyan használhatja ki igazán kaliforniai birtokának gyönyörű hátsó udvarát (ahol a zöldségek mellett még csirkéket is nevel).

A zöld életmódot és olvasást népszerűsítő sztár nemcsak grillpartikat rendez, de családjával is előszeretettel időzik a kert magaságyásai között, ahol a magvak elvetésének csínját-bínját annak idején a gyerekinek is megtanította.

5. Jennifer Garner

Az organikus bébiételeket gyártó Once Upon a Farm társalapítójaként nem meglepő, hogy Jennifer Garner legtöbb szabadidejét a kertjében tölti. A színésznő kertészkedős videóit rendszeresen megosztja az Instagramon is, köztük egyik kedvencünket, melyben a zöldségeinek énekel, vagy egy bájos emlékeztetőt arról, hogy végre elérkezett az áfonyaszezon.

6. III. Károly király 

Károly király híresen imád kertészkedni: rendszeresen, gyerekkorától kezdve ültet fákat és virágokat a család birtokain, és már jóval azelőtt kampányolt a biogazdálkodás mellett, hogy a klímavédelem és fenntarthatóság a világ legégetőbb kérdéseivé váltak volna.

6 sztár kertészkedik

Károly király 2007-ben a Barrington Court konyhakertjében iskolás gyerekeknek segített a gyomlálásban (Fotó: Pool/Anwar Hussein Collection/WireImage)

A Highgrove-birtokon biozöldségekből és gyümölcsökből álló, hatalmas önfenntartó kertet építtetett, a Balmoral-birtok területén arborétumot létesített,

„konyhakertje” pedig annyi termést hoz, hogy a királyi háztartás éves zöldség- és gyümölcsfogyasztását is lefedi.

Kedvet kaptál? Bátran nekiállhatsz a kertészkedésnek most is – mutatjuk, milyen zöldségeket nem késő elvetni júniusban!

Kiemelt kép: Getty Images