nyar gyumolcsok kert

Ezeket a nyári gyümölcsöket termelheted meg magad is

Járjuk a piacokat, hogy minél több, lehetőleg hazai és vegyszermentes gyümölcsöt vásárolhassunk. A nyár nem telhet málna, ribizli, eper, cseresznye, meggy, barackok nélkül, csak az a baj, hogy még a piacokon is nagyon drágán adják őket. Épp ezért érdemes inkább a kertben megtermelni őket.

Bár az ültetéshez már kicsit késő van, azért még nincs veszve minden. Ha van egy kisebb kertünk, még ültethetünk bele olyan növényeket, amelyek jövőre már biztosan teremni fognak. Sőt most is vásárolhatunk virágzó eperpalántákat, amelyek ha megkapják a megfelelő törődést, még idén gyümölcsöt hoznak.

Ugyanez igaz a málnára is, ami szintén virágzik, viszont az átültetése éppen emiatt nem feltétlenül biztonságos. Ám ha sikerül, már nekünk terem egy hónap múlva. Persze a növények gyakran reagálnak úgy az átültetésre, hogy ledobják az addig nevelt virágokat, hogy a gyökérfejlődésre koncentráljanak, de ha földlabdával együtt ültetjük át őket, akár ezt is elkerülhetjük.

A nyár legfontosabb gyümölcse, az eper ültetése

Ha rendelkezésünkre áll egy igazi kert, oda máris mehetnek az eperpalánták. Érdemes folytonérőt választani, ami egészen őszig hozza a virágokat, gyümölcsöket. Az ültetés évében nyilván nem tudnak gyümölcsözönnel elkápráztatni, de már csipegethetünk róluk, jövő nyárra pedig igazi epernagyhatalommá válhatunk.

Ha tehetjük, földlabdával együtt ültessük el a növényeket, köréjük kerüljön geofólia vagy szalmatakarás, hogy a gyümölcsök ne érintkezzenek közvetlenül a földdel.

Ez nemcsak tisztábban tartja őket, de a csigák ellen is nyújt némi védelmet. Utóbbira nagyon oda kell figyelnünk, mert sokszor megtörténik, hogy amíg mi várjuk, hogy megpirosodjon az eper, a csigák alattomosan már félig meg is ették. A hangyák ugyanerre hajlamosak. Ha csak egy erkélyünk, balkonunk van, az eper ültetése ott is működik, függő kosárban nagyon jól mutat, ahogy a virágok, majd az eprek lefelé csüngenek.

nyar gyumolcsok kert

Ha nyár, akkor kert és benne gyümölcsök: ez epret most is ültethetjük (Fotó: Getty Images)

A málna és a szeder ültetése, szaporítása

Még szerezhetünk málna és szeder hajtásokat is. Előbbi magától szaporodik, a szeder hosszú hajtásait pedig a föld alá dugva új növényeket gyökeresíthetünk a kertben. Mindez persze időbe telik, miközben mindkét növény már javában virágzik. A folytonérő málna és a nyár közepétől érő szeder még talán átvészeli az átültetést.

Érdemes minél több növényt beszerezni, akár kertészeti üzletekből, akár a szomszéd nénitől, vidéki rokontól, a lényeg a földlabda, a rendszeres öntözés és a bogyós gyümölcsöknek való tápoldatozás.

Balkonon vagy erkélyen csak akkor tudjuk nevelni ezeket a növényeket, ha jókora, mély cserépben tartjuk őket, a szedret pedig fel tudjuk futtatni valahová. Sok méternyi helyre lesz szükség, illetve szakértő metszésre is. A szeder ágai ugyanis két évig élnek, és csak a második évben teremnek gyümölcsöt.

Barack, alma, körte, szilva a kertben 

A gyümölcsfákat kora tavasszal vagy ősszel érdemes elültetni, de a konténeres változatokkal egész évben kísérletezhetünk. A kertészetekben beszerzett fiatal fák nem biztos, hogy az első évben teremni fognak, de így is megéri a befektetés. Nagyon fontos, hogy megfelelő méretű ültetőgödröt ássunk, ami kicsit nagyobb, mint amibe az egész növény belefér földlabdástul. Nagyon vigyázzunk, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg, viszont ne is maradjanak összeszorulva az ületőedény formájában, kicsit borzoljuk meg őket.

Az iszapolás, a megfelelő minőségű termőföld, vagy annak trágyázása lehet a garancia arra, hogy az elültetett fa jól érzi majd magát a területén.

A rendszeres öntözés a meleg májusi időben elengedhetetlen, de végezzük este, lehetőleg esővízzel, állott, melegedni hagyott kútvízzel. Ha csak csapvizünk van, azt eresszük ki egy vödörbe, és hagyjuk állni pár napot, mielőtt felhasználnánk. A barackot, mandulát nem szabad fagyzugos helyre tenni, neki meleg és napfény kell, illetve olyan hely, ahol meg tudjuk védeni a tavaszi fagyoktól.

Az alma, a szilva, a cseresznye és a meggy már jobban bírják a gyűrődést, sőt belőlük már kisméretű, oszloposan növő, balkonon vagy erkélyen tartható változatot is beszerezhetünk. Ezeknél a kiszáradásnak nagyobb a veszélye, a széltől is jobban kell óvnunk őket.

Szokatlan növények a kertben

Az egyre változó klímának egy jó hatása van: már citromot, kiwit, banánt, fügét is termeszthetünk a kertünkben. Kiwiből és banánból télálló verziót szerezzünk be, a füge szinte magától az, ők szabadföldben is jól érzik magukat, a citrom viszont legyen konténeres, hiszen az átteleltetésnél be kell vinnünk egy kevésbé hideg helyre. Az egzotikus növények mellett érdemes figyelmet fordítani azokra a hazánkban honos fajokra, amelyek eddig méltatlanul kevés figyelmet kaptak.

Ilyen a homoktövis, amelynek bogyóit ugyan kissé körülményes leszüretelni, de olyan szinten egészségesek, hogy megéri foglalkozni velük.

A birs, az ősszel vitaminnal ellátó gyümölcs, a naspolya, a szeder- vagy az eperfa (a kettő ugyanaz a növény, csak hazánkban ezen a két néven is ismerik, két fajtája van, a fehér és a fekete termésű) is figyelmet érdemel, ezek szinte maguktól nőnek a kertekben, erdőkben, termésük pedig nagyon finom és egészséges.

Ültetésük egyszerű, mert viszonylag igénytelen növényekről van szó. A bokrok közül az egres, a berkenye, a fekete- és a piros ribizli érdemel plusz figyelmet, ezek is nagyon hasznosak táplálkozás szempontjából, és sokkal könnyebb a nevelésük, mint például az áfonyáé. Konténeres változatban még most is ültethetjük a bokrokat, a szabályok ugyanazok, mint a fáknál.

Ezektől a különleges kertektől még több kedvet kapsz majd az ültetéshez!

Kiemelt kép: Getty Images