Az amerikai híresség nyíltan beszélt arról, mennyire lenézték a súlya miatt.

A pszichológiai tankönyvek arról számolnak be, hogy tudattalanul több bizalmat szavazunk a csinos, ápolt, kisportolt embereknek. Egy kutatás szerint a bíróságokon is becsapós lehet a külső. A kísérlet szerint egy modell alkatú nőt és egy molett hölgyet hallgattak ki egy ügyben, és bár a csinos nő volt a tettes, mégis több bizalmat szavaztak neki a külseje miatt. Magunk is gyakran tapasztaljuk, hogy fiatalabb, vékonyabb vagy dekoratívabb társainkat többször engedik előre az ajtónál, kedvesebbek velük és vajmi kevés rossz tulajdonságot párosítanak hozzájuk. 

Molett hölgy közeledik, a szem lesüt

Oprah Winfrey a napokban tett kijelentésével felhívta a figyelmet a negatív diszkriminációra, amely a telt hölgyeket érinti. A 68 éves médiasztár az elmúlt napokban egy, az elhízás kérdésével foglalkozó The Life You Want Class: The State of Weight című televíziós műsorban mesélt arról, hogy túlsúlya miatt úton útfélen lenézték. Mint mondta, a legmagasabb súlya 107 kg volt, és bizony rengeteg kritika érte ezért. Igazságtalannak tartja, hogy

amikor diétázott, az egész világ rá figyelt, és amikor kudarcot vallott a kilók lefaragásában, akkor egy egész világ lesajnálta.

Saját bőrén érezte, hogy milyen, ha külső alapján ítélik meg az embert, pedig csak azért, mert valaki 10-20 kg-mal több, még ugyanolyan értékes, ugyanolyan szerethető, mintha filigrán alkat lenne. Oprah-t lenézték a szakmában, munkatársaitól, közvetlen környezetéből, de még az üzletekben is sok intrika érte. Volt, amikor besétált egy üzletbe, és az eladó azt kérdezte tőle, hogy megmutathatja a kesztyűket vagy a táskákat, ezzel éreztetve, hogy számára nincs semmilyen ruha a butikban. 

Rengeteg fogyókúrás módszert kipróbált, egyedül a mesterséges megoldásokra mondott nemet, mint a gyógyszeres kezelés. „Amikor először hallottam a gyógyszeres fogyókúráról, éreztem, hogy nem ez a helyes út. Elismerem, hogy léteznek hatékony szerek, amelyek csökkentik az étvágyat, de ez a könnyebbik út.” (Ezekről a fogyasztó injekciókról mi is írtunk korábban.) A híresség mára sokat fogyott, de még mindig a molett hölgyek táborát erősíti, és köszöni szépen, remekül érzi magát.

Diéta egy jobb életért

Sokan azért vágnak bele költséges és önsanyargató diétába, hogy elfogadóbbal legyenek velük az emberek. Oprah-nak évtizedekbe került neki, mire felismerte, hogy nem a testén kell változtatni, hanem a hozzáállásán. Elfogadta, hogy a mérleg nem képes egy bizonyos súly alá menni, és belátta, hogy a teste így van kalibrálva, még akkor is a fejre áll.

Szeressük azt, ami a miénk! (Fotó: Getty Images)

Oprah szerint a kényszeres fogyókúra nem vezet semmihez, legfeljebb az illető még jobban megutálja magát, ha nem sikerül elérni a célt. A kulcs az önbecsülésben áll. 

Amikor a tükör mosolyog, mások is mosolyognak

A Nők Lapja korábbi cikkében írtunk egy molett nőről, aki megtanulta szeretni magát, szó szerint beleszeretett telt vállaiba, kerekded csípőjébe, gömbölyű hasába, és láss csodát, máris kevesebb intrikát kapott a környezetétől. Így fogalmazott: „látom magam a tükörben, és szerintem jól látom magam. Nincs kockás hasam, tudom, de egy feszülős vagy rövidnadrágot bátran felveszek.” Közös társadalmi felelősségünk, hogy ne ítélkezzünk a külső jegyek alapján, de a személyes felelősség alól sem bújhatunk ki. Gondoljunk bele, mi történik, ha kapunk egy bókot a külsőnkre, és egyszerűen megköszönjük, élvezzük az kedvességet, ahelyett, hogy mentegetőzve hozzátesszük, hogy „á, dehogy!” vagy „most jövök a kozmetikustól”. Így szebbé tehetjük a világot mindannyiunk számára – testsúlytól függetlenül.

Bár a body positivity az elmúlt időszakban nagyon elterjedt, úgy néz ki, hogy megint kezd visszatérni a csontsoványság a divatba. Az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Getty Images