mary-kate-olsen-ashley-olsen-ikrek

Emlékszel még az Olsen ikrekre? Így él most Mary-Kate és Ashley

A kilencvenes és kétezres években szinte mindenhol ott voltak az Olsen ikrek, Mary-Kate és Ashley. De mi történt velük azóta?

Mary-Kate Olsen és Ashley Fuller Olsen, azaz az Olsen ikrek nevét a kilencvenes és kétezres években minden kicsi és nagy ismerte. Bár még igen fiatalok voltak, rengeteg filmben szerepeltek, a nevükkel pedig bármit (ruhát, könyvet, illatszert, magazinokat, filmeket, babákat, videojátékot) el lehetett adni – főleg kamasz lányok szüleinek.

2004-ben szerepeltek utoljára közösen a mozivásznon, a New York-i bújócska című vígjátékban. 

Mary-Kate rögtön a film premierje után (épp, hogy elvégezte a középiskolát) bejelentette, hogy anorexia nervosa miatt kezelésre szorul, és az ezt követő években főleg ennek (és néha jól, néha rosszabbul sikerült szépészeti beavatkozásai) kapcsán cikkeztek róla a lapok. Pedig az Olsen ikrek szakmai pályafutása az utóbbi években kezdett el csak igazán szárnyalni – vagy legalábbis egy sokkal izgalmasabb új irányt venni.

mary-kate-olsen-ashley-olsen-ikrek

Mary Kate Olsen és Ashley Olsen 2019-ben (Fotó: J. Lee/FilmMagic via Getty Images)

Olsen ikrek: Mary-Kate és Ashley élete a közös filmek után

Az Olsen ikrek első közös szereplése a Bír-lak című szitkomban volt 1987-ben, melynek készítői azonnal meglovagolták, hogy a mindössze kilenc hónapos lányok ennyire hasonlítanak egymásra (kevesen tudják, de Mary-Kate és Ashley valójában kétpetéjű ikrek) és a gyerekmunka-törvények kicselezése végett felváltva dolgoztatták őket a forgatásokon. Ez az első szerep bombaként robbantotta be gyerekszínészi karrierjüket,

sorra érkeztek hozzájuk a filmes és videós felkérések, melyek közül mind a lányok hasonlóságára apellált.

Így szerepeltek összesen 2 videósorozatban, 3 tévésorozatban és 14 alkalommal egymás oldalán a vásznon is (többek között a Kettőn áll a vásár, a Párosban Párizsban, a Ne szólj szánk!, a Karibi vakáció és a Római ikervakáció című filmekben). Ezeket ráadásul saját produkciós cégük, a Dualstar készítette, így a lányok papíron már tíz éves koruk előtt milliárdosok lettek.

Azonban a filmjeiket többnyire csak kiskorú rajongóik népes tábora szerette, a kritikusok és a felnőtt közönség sem volt különösebben elájulva az Olsen ikrek színészi teljesítményétől – vagy épp a forgatókönyvírók és a rendezők munkájától. Így történt, hogy Mary-Kate és Ashley, miután a 18. születésnapjukon társelnökké léptek elő a Dualstarnál, biztosították a cég jövőjét azáltal, hogy tinédzserek számára is vonzó termékekkel (lakberendezési cikkekkel, kozmetikumokkal) rukkoltak elő, majd immáron teljes nyugalommal

örökre hátat fordítottak a filmezésnek, és azóta is minden kreatív energiájukat a divatba és egy óriási cégbirodalom felépítésébe és működtetésébe forgatják.

És, mint azt az idő is igazolja, jó döntést hoztak. Ugyanis bár 2002 óta rendszeresen szerepeltek a leggazdagabb hírességeket csokorba gyűjtő listákon, 2007-ben egészen a 11. helyig meneteltek a szórakoztatóipar legsikeresebb női szereplői között. Vagyonukat már ekkor – 21 éves korukban – nagyjából nettó 100 millió dollárra becsülték a szakértők.

A tökéletes pólótól a tökéletes vállalkozásig

2005-ben Ashley elhatározta, hogy megalkotja a tökéletes pólót. Igen, egy egyszerű pólót, amely – elképzelései szerint – bármely nőnek előnyösen állna. A tervezési folyamatok viszont egészen hamar túlszárnyalták az eredeti tervét, így inkább megalapította a The Row nevű márkát, amelynek nevét a londoni Savile Row nevű utca (ahol anno a város legnevesebb férfiszabói tömörültek) inspirálta.

Mindezt pedig a dualstaros bevételeiken kívül annak is köszönhetik, hogy 2006-ban útjára indították a The Row nevű márkájukat, ami – amellett, hogy a szakma szerint valóban remek ruhakölteményeket dob a piacra –, nos, finoman szólva is egy, a felsőbb társadalmi osztályok igényeit kielégítő brand. Hamar rájöttek azonban, hogy az alacsonyabb árkategóriában is érdemes volna jelen lenniük, ezért 2007-ben piacra dobták az Elizabeth and James nevű márkájukat. És vállalkozásaikkal minden értelemben vett jó ízlésükről is tanúbizonyságot tettek.

Egyrészt már 2004-ben is sokak (például a Nemzeti Munkaügyi Bizottság) elismerését kivívták, mikor aláírtak egy szerződést, melynek értelmében a ruhakollekciójukat varró bangladesi dolgozóknak teljes szülési szabadságot biztosítottak. Ez már akkor is óriási dolognak számított. Másrészt hivatalos honlapjukon 2008-ban tinédzsereknek segítő webtanácsadó rovatot indítottak. Aztán, visszakanyarodva a divathoz, 

az Amerikai Divattervezők Tanácsa kétszer is, 2012-ben és 2015-ben is az év női ruhatervezőjének, valamint 2014-ben az év kiegészítő-tervezőjének választotta az Olsen ikreket

a The Row okán. Divat iránti lelkesedésük pedig a kezdetek óta töretlen: még 2008-ban Influence címmel interjúkötetet adtak ki, amelyben a divatszakma kiemelkedő személyiségeivel folytatott beszélgetéseket gyűjtöttek össze, 2013-ban pedig édesapjuk felmenőinek hazájában, Norvégiában is elindítottak egy új divatvonalat, továbbá manapság ők a Superga cipőmárka kreatív igazgatói is.

Bár hírhedten nehéz velük együtt dolgozni (állítólag nagyon szőrszálhasogatóak, ugyanakkor mindig végtelenül elkötelezettek munkájuk iránt), a divat világán kívül is tevékenyek: ők virágoztatták fel és működtetik például a sztárok egyik kedvenc cukrászdáját, a Sweet Lady Jane-t Los Angeles belvárosában – az alapító és társtulajdonos Jane Lockharttal karöltve. És ez még mindig nem minden!

Mary-Kate Olsen a lovasközösségnek is megbecsült tagja.

1992-ben, hatéves korában kezdett lovagolni, és később az iskolája lovascsapatába is belépett. Csak egy rövid időre – mikor egyetemi tanulmányai okán 2004-ben New Yorkba költözött – hagyta abba a lovaglást. Az újrakezdés óta ismét versenyszerűen lovagol, méghozzá egészen sikeresen. 2017-ben ő és lova, Feu d’Amour megnyerték a The American Gold Cup-ot, 2019-ban pedig Fatum nevű lovával győzedelmeskedtek egy díjugrató versenyen.

Magánéletében azonban nem mindig ilyen szerencsés Mary-Kate. Egyrészt többször keveredett már drogbotrányba, valamint 2007-ben – egyes források szerint – ennek okán került kórházba is (a hivatalos információk csupán vesegyulladást emlegettek). Nem sokkal később holtan találták közeli barátját, Heath Ledgert New Yorkban. A színész masszőrje állítólag kétszer is felhívta az épp másik városban tartózkodó Olsent, mielőtt értesítette a rendőrséget a halálesetről. Mary-Kate azonnal egy személyi testőrt küldött a tragédia helyszínére…

Ami pedig az ikrek családi életét illeti:

Mary-Kate 2015-ben házasodott össze Olivier Sarközyvel, Nicolas Sarkozy volt francia elnök féltestvérével. Mintegy öt évnyi házasság után, 2020-ban adta be Olsen a válókeresetet, a válást pedig 2021-ben mondták ki – azóta nem tudni, ki udvarol a sztárnak. Ikertestvére, Ashley 2010-ben még a színész Justin Bartha jegyese volt, de ez a kapcsolat nem állta ki az idő próbáját. Néhány év elteltével, 2017-ben azonban megismerte a festőművész Louis Eisnert, akivel 2022-ben ki is mondták a boldogító igent. Jelenleg egyetlen közös gyermekük szüleiként tengetik boldog családos mindennapjaikat.

Az Olsen ikrek húga, Elizabeth Olsen

Bár erről sem esik gyakran szó, az Olsen ikrek egyáltalán nem „egykék”. Szüleik, David Olsen és a francia, német és olasz felmenőkkel bíró Jarnette Jones összesen négy gyereket neveltek fel együtt, közülük a legidősebb az ikrek bátyja, Trent, utána következett 1986-ban Mary-Kate és Ashley. Később pedig még egy húguk született, Elizabeth. (A szülők 1995-ben elváltak, David Olsennek pedig második házasságából még két gyermeke született: Courtney Taylor és Jake.)

mary-kate-olsen-ashley-olsen-ikrek

Elizabeth Olsen, Ashley Olsen és Mary-Kate Olsen 2016-ban (Fotó: Donato Sardella/Getty Images for LACMA)

A most 35 éves Elizabeth manapság szintén elismert színésznőként keresi a kenyerét Hollywoodban. 2011-ben debütált a Martha Marcy May Marlene című thrillerben, amiért rögtön a legjobb színésznőnek járó Critics’ Choice- és Independent Spirit-díjra is jelölték. Ezt követően játszott a Silent House, az Így jártam én, a 2013-mas Oldboy, a 2014-es Godzilla, a Láttam a fényt, a Wind River – Gyilkos nyomon és az Ingrid Goes West című filmekben. 2017-ben pedig újabb

hangos sikert aratott a Sorry for Your Loss című sorozattal, melynek készítésében producerként is helytállt. A legtöbben azonban a Marvel-moziuniverzum szereplőjeként ismerik. 

A filmsorozatban Olsen alakítja Wanda Maximoff (Skarlát Boszorkányt) karakterét, így feltűnik az Ultron kora, a Végtelen háború és a Végjáték című Bosszúállók-filmekben, továbbá a 2016-os Amerika Kapitányban, a WandaVízió, illetve a Mi lenne, ha…? című minisorozatokban, illetve a Doctor Strange az őrület multiverzumában.

És hogy ő mit csinál mostanában? Nos, férjével, Robbie Arnettel három éve élnek boldog házasságban, ami pedig a szakmáját illeti, legutóbb az HBO Max Szerelem és halál című sorozatában láthattuk. Ezért szintén Golden Globe-díjra jelölték, de ezután sem állt le a munkával. Értesülések szerint jelenleg négy különböző filmen dolgozik. Aggodalomra tehát semmi ok, az Olsen nevet az ikrek visszavonulása után is van, ki továbbvigye a filmiparban.

Tudod, az Olsen ikrek mellett kik még a leghíresebb testvérpárok Hollywoodban?

Kiemelt kép: Ashley Olsen és Mary-Kate Olsen 2004-ben – Fotó: Chris Polk/FilmMagic via Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj