12 híresség, akiket a vállalkozásuk tett igazán dúsgazdaggá

Van, aki egy-egy szereppel is dollármilliókat kaszál, de a legtöbben okos befektetéseiknek köszönhetik mesés vagyonukat.

Híres színésznek vagy énekesnek lenni sokunk álma, és van, akinek sikerül is teljesítenie ezt, de aztán mégsem elégszik meg ezzel. Hollywoodban is több olyan celebritás él, akik nemcsak a világot jelentő deszkákon, hanem az üzleti életben is legalább olyan tehetségesek, ezt pedig ki is használják. Összeállításunkból kiderül, hogy kik azok, akik bár sikeresek választott szakmájukban is, valójában a remek üzleti érzéküknek köszönhetik a mesés vagyonukat.

Jessica Alba

Becsült vagyona: 340 millió dollár
Vállalkozása: The Honest Company

A Sin City és a Fantasztikus négyes színésznője 2012-ben indította el a The Honest Companyt, hogy biztonságos, nem mérgező háztartási- és babatermékeket kínáljon a fogyasztóknak. A vállalat 2016-ban már 250 millió dolláros bevételt ért el, 2015-ben pedig már 1 milliárdra dollárra becsülték, ezzel elérve az „unikornisnak” nevezett státuszt. (A Forbes szerint Jessica 15-20 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatban.) A háromgyerekes Alba és csapata arra is tudott összpontosítani, hogy olyan közösséget építsen ki a közösségi médiában, amely értékeli a cég küldetését. 

A kizárólag online áruházként való indulás nem az egyetlen dolog volt, ami segített beindítani a The Honest Company növekedését, hanem azt is  jelentette, hogy Jessica az akkor ötmilliós közösségi média követőjét a márka népszerűsítésére tudta felhasználni, és könnyen kapcsolatba tudott lépni a közönségével. Azért nem minden olyan fényes a cég körül: a CNN szerint

a Honest Company nemrég beleegyezett, hogy 1,55 millió dolláros kártérítést fizet egy per miatt, amely szerint félrevezette a vásárlókat a mosószerek és mosogatószappanok összetevőivel kapcsolatban. A vállalat persze tagadja a vádakat, de a perrel együtt járó rossz hírverés ártott a márka imázsának, és 2018-ban az értéke 1 milliárd dollár alá esett.

De Jessica nem adta fel, és hihetetlen módon még ebből is sikerült talpra állnia. Azzal, hogy a The Honest Company elvesztette az alapvető termékei minőségellenőrzésére való összpontosítást, elidegenítette közönségének azt a részét, amelyik a biztonságra és a környezetbarát jellegre összpontosított, ezlért úgy döntött, hogy a kutatást és fejlesztést, valamint a minőségbiztosítást házon belülre viszi. Ez azt jelentette, hogy Alba és a The Honest Company teljes felügyeletet gyakorolhatott a termékeik gyártása felett. „A saját receptúráinkat házon belül készítjük el, majd gyártási partnerekkel dolgozunk együtt, hogy tömeggyárthassuk” – mondta el Jessica a Wall Street Journal’s Future of Everything fesztiválon a közönségnek az év elején. „Ez különböztet meg a piacon lévő többi cégtől akik általában egy harmadik félre, vagyis a gyártóra támaszkodnak a formulák közös létrehozásában.”

Drew Barrymore

Becsült vagyon: 125 millió dollár
Vállalkozásai: Flower Films, Flower Beauty, Flower Eyewear, Flower Home

Az E. T. – A földönkívüli egykori bájos szereplője, Drew Barrymore gyerekkora óta a filmszakmában dolgozik, de a színészkedés mellett mindössze húsz évesen, 1995-ben pedig saját produkciós céget alapított. Azóta a Flower Films számos olyan produkciót gyártott, amiben Barrymore is szerepelt, például a Netflixes Santa Clarita Diet című sorozat, vagy a Hajrá, Bliss! című film, ami egyben Drew rendezői debütálása is.

Az utóbbi években az üzleti portfólióját a Flower birodalommal a szépségápolás, a divat és a lakberendezés világára is kiterjesztette. Gyakran amikor a hírességek úgy döntenek, hogy üzleti vonalat is indítanak, a luxusközönséget célozzák meg, hiszen ezt a világot és piacot ismerik a legjobban. De Drew Barrymore más irányba ment.

Úgy döntött, hogy egy megfizethető áron árult, minőségi termékcsaládot szeretne kifejleszteni, amely a fogyasztók nagy többségét célozza meg, akik nem engedhetik meg maguknak a több tízezres rúzsokat.

Barrymore exkluzív szerződést kötött a Walmarttal, hogy több mint 180 Flower Beauty Cosmetics szem-, arc-, ajak- és körömápoló terméket forgalmazzon, és ezeket a termékeket kevesebb mint 20 dollárért (kb. 6000 Ft) árulják, emellett a Flower Home nevű lakberendezési cégének termékei is itt elérhetők. Legújabb üzlete, a Flower Eyewear amely napszemüveget, olvasószemüveget és vényköteles lencséket is árul, mindezeket pedig szintén elérhető, 100 dollár (kb. 30 000 Ft) alatti áron forgalmazza. 

Cindy Crawford

Becsült vagyona: 400 millió dollár
Vállalkozásai: Meaningful Beauty, Cindy Crawford Home, Ladder

A szupermodell Cindy Crawford a kifutót a Meaningful Beauty nevű öregedésgátló bőrápoló termékcsalád társalapítójaként inkább üzleti tárgyalóteremre cserélte. A modellkedéssel eltöltött évek sikerei nemzetközi hírességgé tették, ami televíziós és filmes szerepekhez, valamint szóvivői munkákhoz vezetett, 1992-ben és 1993-ban pedig sikeres fitneszvideókat is készített.

Emellett van egy lakberendezési termékcsaládja is, a Cindy Crawford Home, amelyet a Rooms to Go és a Furniture.com áruházakban árulnak, és évi 250 millió dolláros bevételt hoz a házhoz – írta a Forbes 2015-ben a modellből lett üzletasszonyról. De ez sem volt elég számára: 2019 januárjában Crawford LeBron Jamesszel, Arnold Schwarzeneggerrel és Lindsey Vonnnal együttműködve piacra dobta a Ladder nevű, wellness-kiegészítőket tartalmazó termékcsaládot.

Robert De Niro

Becsült vagyona: 500 millió dollár
Vállalkozásai: Nobu, Tribeca Enterprises, egyéb éttermek

A mozirajongók számára Robert De Niro már 50 éve ragyogja be tehetségével a filmvásznat, de úgy tánik, nemcsak a színjátszásban tehetséges. Ő az egyik első híresség, aki komoly pénzt kezdett keresni az élelmiszeriparban. Még 1994-ben Nobu Matsuhisa séffel közösen nyitotta meg első, Nobu nevű japán-perui fúziós éttermét, amely vállalkozás mára több mint 47 helyszínre és 13 Nobu szállodára nőtt, és hamarosan újabbak nyitását is tervezik (többek között Budapesten is található egy a luxusétteremből).

Az ezeket egyesítő Nobu Hospitality cégcsoport 2018 júniusában bejelentette, hogy hamarosan társasházakat is nyit, és arra számít, hogy a következő öt évben eléri az 1 milliárd dolláros bevételt, írta a Fortune magazin, jelenleg pedig egy sor luxus társasházi lakást fejleszt Torontóban. A Keresztapa (és oly sok más film) sztárja több más étteremben is tulajdonrésszel rendelkezik, köztük a New York-i Locanda Verdében és a Tribeca Grillben. Emellett 2003-ban társalapítója volt a Tribeca Enterprises nevű médiavállalatnak. A Crunchbase szerint a cég becsült éves bevétele 17,3 millió dollár.

Kate Hudson

Becsült vagyona: 80 millió dollár
Vállalkozásai: Fabletics, Happy x Nature, Hail Mary Productions, King St. Vodka, INBLOOM

Goldie Hawn lánya a Majdnem híresből és a Hogyan veszítsünk el egy pasitból ismert Kate Hudson is szeret a filmvásznon kívülre kacsintani. 2013-ban társalapítója volt a Fabletics nevű, kizárólag online működő sportruházati márkának. Azóta a vállalkozás már túlnőtt ezen, és jelenleg több mint 50 üzlete található Amerika-szerte, az éves bevételét pedig 300 millió dollárra becsülte a Forbes magazin.

De ez sem volt elég számára, új kihívásokra vágyott, ezért Kate 2019 áprilisában egy újabb ruházati márkát indított, ezúttal a fenntarthatóságra fókuszálva. Környezetbarát vonala, a HappyxNature megfizethető árú, bohém stílusú darabokat kínál 48 és 148 dollár (14 ezer és 44 ezer Ft) között. Ezek mellett hollywoodi hírességekhez híven saját produkciós céget is létrehozott, és saját fenntartható italmárkával, a King St. Vodkával is büszkélkedhet, tavaly pedig elindította táplálékkiegészítőket forgalmazó márkájár, az INBLOOM-ot is, amely szerinte a Fabletics „természetes kiterjesztése”.

De Kate számára mégsem az üzlet az első.

„A család az első számú prioritásom”

– mondta a Vanity Fairnek, hozzátéve, hogy a barátja, Danny Fujikawa nélkül, akivel már 5 éve együtt vannak, mindez nem sikerült volna. „Danny igazi csapatjátékos, mindig gondoskodik arról, hogy otthon legyen a gyerekekkel, amikor nekem vacsoramegbeszélésre kell mennem.”

Mary-Kate és Ashley Olsen

Becsült vagyonuk: 250 millió dollár fejenként
Vállalkozásaik: The Row, Elizabeth and James

Mary-Kate és Ashley Olsen, bár technikailag két ember, de mivel szinte mindent közösen csináltak, nem igazán lehet külön beszélni róluk üzleti értelemben sem. Az most 35 éves ikrek gyerekszínészként kezdték karrierjüket, de mióta félig-meddig visszavonultak a szórakoztatóiparból, még nagyobb sikert arattak üzleti vállalkozásaikkal.

1993-ban Olsenék megalapították a Dualstar nevű, magántulajdonban lévő céget, amely 2007-ig filmeket, tévéműsorokat, videójátékokat és magazinokat gyártott. Végül Mary-Kate és Ashley Olsen teljesen maguk mögött hagyták a színészet világát, hogy a divatra koncentrálhassanak, és most már két külön vonallal rendelkeznek. A magasabb árkategóriájú vonalukat, a The Row-t, ami egy londoni utcáról kapta a nevét, 2006-ban indították el. Egy évvel később megalapították az Elizabeth and Jamest, amely elérhetőbb árú ruhákat és parfümöket készít. Bár az ikrek 2018-ban ideiglenesen bezárták a márkát, de 2019 áprilisában bejelentették, hogy újraindítják a vonalat a Kohl’s üzleteiben. Az Amerikai Divattervezők Tanácsa kétszer is, 2012-ben és 2015-ben is az év női ruhatervezőjének választotta az Olsen ikreket. 

Rupert Grint

Becsült vagyona: 50 millió dollár
Vállalkozása: Eevil Plan Properties

Még mindig nagyon fiatal a Harry Potter filmekből megismert Rupert Grint, aki Ron Weasley-t alakította. A 32 éves híresség azonban ahelyett, hogy a varázslós filmekért kapott pénzt elherdálta volna, nagyon okosan befektette, méghozzá nem is akárhogyan. Első vállalkozása egy fagylaltoskocsi volt, amiből viszont – engedély híján – mégsem tudott megélni, csak kedvességből járta vele a lakókörnyezetét, és osztogatta a helyieknek ingyen a portékáját.

Talált azonban egy másik sikeres vállalkozást, amely befektetésként jobban működik: a Simply Business szerint sikeres földbirtokos lett, több mint 12 millió font értékű ingatlannal rendelkezik az Egyesült Királyságban. Létrehozott egy céget Eevil Plan Properties néven (azaz Ördögi Terv Ingatlan, ami valószínűleg arról kapta a nevét, amin a karaktere keresztülment a Potter-filmekben), amit a színészi fellépések között könnyedén menedzsel.

Francis Ford Coppola

Becsült vagyona: 300 millió dollár
Vállalkozása: Francis Ford Coppola Winery

Az Oscar-díjas rendező, Francis Ford Coppola nagyjából 40 éve foglalkozik borászattal, és most egy új, szőlészet ihlette birodalmat épít. A hollywoodi nagyágyú feleségével, Eleanorral együtt 2006-ban vásárolta meg a mai Francis Ford Coppola Pincészet nevet, amely mára tíz borfajtának ad otthont. A kaliforniai Sonoma megyében található, helyszíni termelőüzemében naponta akár 10 000 láda bort is elő tud állítani.

Gwyneth Paltrow

Becsült vagyon: 100 millió dollár
Vállalkozása: Goop

Gwyneth Paltrow wellness- és életmódmárkája, a Goop számos gyűlölködőt vonzott – de ez nem akadályozta meg a céget abban, hogy hatalmas nyereséget termeljen. A színésznő még 2008-ban indította el a Goopot heti hírlevélként, később pedig online lifestyle magazin lett belőle. Mára igazi e-kereskedelmi óriássá nőtte ki magát, és gyakorlatilag a színésznő teljesen ennek szenteli az idejét. Nem csoda: a rajongók sok pénzt áldoznak a Gwyneth jóváhagyásával ellátott szépségápolási, divat-, wellness- és háztartási termékekre, mint amilyen a vaginagőzölő készülék is: 2018 júliusában a Goop 250 millió dollárt ért The New York Times szerint.

Sarah Jessica Parker

Becsült vagyon: 150 millió dollár
Vállalkozásai: SJP Beauty, SJP by Sarah Jessica Parker, SJP for Hogarth

A leginkább a Szex és New York cipőmániás Carrie Bradshaw-jaként ismert Sarah Jessica Parker 2014-ben indította el az SJP by Sarah Jessica Parker nevű céget. A luxuscipőcsaládnak olyan luxushelyeken vannak butikjai, mint amilyen a Las Vegas-i Bellagio Hotelben és a Maryland állambeli Oxon Hillben található MGM National Harborban  az árak jellemzően 300 és 600 dollár (90 ezer és 180 ezer Ft) között mozognak páronként. Ezen felül létrehozott egy saját parfümmárkát is szintén SJP Beauty néven, amelyet több mint egy évtizede indított el, ezen felül a könyvkiadásba is belekóstolt: ő az SJP for Hogarth kiadó szerkesztőségi igazgatója is.

Kiemelt kép: Getty Images

Források: moneyinc.com, brightside.me, womenhealthmag.com, enstarz.com, walthygirilla.com, celebritynetworth.com, vanityfair.com,