Ma 36 éve, hogy Amerikában bemutatták a kaliforniai kisfiú és a fura kinézetű, ugyanakkor szeretnivaló földönkívüli barátságát és kalandjait bemutató Steven Spielberg-filmet. A Galaxison átívelő kapcsolatról szóló történet a rendező kedvenc alkotása azóta is, mely addig egyedülálló módon ötvözte a gyermekmesét és a tudományos-fantasztikus történetek világát.

Lady Diana könnyekben tört ki, amikor először megnézte, Ronald Reagan nyíltan beszélt arról, hogy nagy rajongója a történetnek. 1982-ben nemcsak a hírességeket, de az egész világot meghódította Steven Spielberg egyedi alkotása, amit valójában a sci-fi műfajába sorolnak. Több, mint tíz éven át tartotta a minden idők egyik legnagyobb rekordbevételű filmje címet, felülmúlta a Csillagok háborúja sikerét is. 1983-ban kilenc Oscar-díjra jelölték, amelyből négyet el is hozott – köztük a legjobb filmzenének járó szobrocskát is megkapta. Elárulunk néhány érdekességet a történetről:

A kis Drew Gertie-ként

Drew Barrymore

A hétéves Drew Barrymore eredetileg a Kopogó szellem 1982-es amerikai horrorfilm (amit szintén Steven Spielberg írt) egyik szereplőjét, Carol Anne-t alakította volna, de Spielberg úgy gondolta, hogy nem volt jó a meghallgatáson, ezért végül Gertie szerepét játszhatta el.

Kicsoda E.T.?

Spielberg a forgatás alatt és után is többször is megerősítette, hogy a földönkívüli karakternek nincs neme.

E.T. tizenhat hangja

E.T. a földönkívüli

A lény hangját többek között Pat Welsh kölcsönözte, aki állítása szerint napi két doboz cigarettát szívott el, hogy az elképzelt rekedt hangot tudja produkálni. Az ő hangján kívül még tizenöt másik is felcsendül: más emberek és állatok (vidra, mosómedve) hangjával is kiegészítették a jeleneteket. Így történhetett meg az, hogy felhasználták Spielberg feleségének alvás közbeni szuszogását is.

Az egyetlen felnőtt

E.T. a földönkívüli

Elliot anyukájának arca volt az egyetlen felnőtt arc, amit a film első felében megmutattak.

Az ikonikus jelenet ötlete

E.T. a földönkívüli

A film egyik legemlékezetesebb jelenete – amikor E.T. elrejtőzik a plüssállatok közé – a Vissza a jövőbe trilógiák, és a Forrest Gump című film forgatókönyvírójának, Robert Zemeckisnek az ötlete volt.

Nem áll messze a valóságtól

A filmben közreműködő orvosok és ápolók valódi szakemberek voltak, akik a saját jelenetükben pontosan úgy bántak a kis földönkívülivel, ahogyan az életben a valódi emberekkel.

A mozi, ami mindent visszaad

E.T. a földönkívüli

A görcsösség elkerülése, és a színészek valós, pillanatnyi érzelmeinek visszaadása érdekében Spielberg időrendben vette fel a jeleneteket (ez ritkán volt jellemző a forgatásaira). A megható befejezés természetesen nem maradt el.

E.T. és Michael Jackson

E.T. a földönkívüli

A filmben használt egyik báb a világhírű énekes, Michael Jackson tulajdonában volt.

Szöveg: D. E.

Fotók: Pinterest

(buzzfeed.com, mentalfloss.com)