A nagy sikerű Szex és New York című televíziós sorozatban Mirandát játszó Cynthia Nixon tegnap a közösségi oldalán bejelentette, hogy elindul a New York-i kormányzóválasztáson. Ennek kapcsán összegyűjtöttük azokat a hírességeket, akik korábban úgy döntöttek, hogy a színészi pályát inkább politikai karrierre cserélik.

Ronald Reagan

ronald reagan

Az egykori amerikai elnök a Warner Bros. filmgyár megbízásából, több tucat filmben szerepelt, általában mellékszereplőként. Leghíresebb filmjei többek között a Sötét győzelem, amelyben Humphrey Bogart és Bette Davis oldalán tűnt fel, vagy az Út Santa Fébe. Az 50-es években egyre kevesebb filmszerepet kapott, valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy inkább a politika felé vette az irányt. 1966-ban Kaliforniában kormányzóvá választották, majd 1980-ban ő lett a 40. amerikai elnök. Elnöksége idején folytatta a már kormányzóként megkezdett neokonzervatív gazdaságpolitikát: próbálta csökkenteni az állam gazdasági és szociális szerepvállalását, nagyarányú jövedelemadó-csökkentést hajtott végre, és jelentősen növelte a fegyverkezési kiadásokat.

Shirley Temple

sherley temple

Az amerikai színésznő, énekes és táncos 1932-ben kezdte el filmes karrierjét, mindössze 3 évesen. 1934-ben nagy sikert ért el a Ragyogó szemek című filmmel. 1935 és 1938 között ő volt Hollywood legsikeresebb sztárja, bájos mosolyával, gödröcskéivel, szőke fürtjeivel mindenkit levett a lábáról. Tehetséges sztepptáncos volt, több filmdala sláger lett. Olyannyira népszerű jelenség volt, hogy bábuk, ruhák és más hasonló ajándéktárgyak is megjelentek a nevével fémjelezve, sőt az angol nyelvterületen ebben az időben keresztneve is kedvelt lánynév lett. Tízéves korától csillaga lassan leáldozott, amelynek köszönhetően 1950-ben, mindössze 22 évesen befejezte filmes karrierjét. 32 évesen már a Republikánus Párt színeiben politizált, kilenc évvel később az Egyesült Államok követeként szerepelt az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésében. 1971-ben mellrákot diagnosztizáltak nála, így visszavonult. Később ghánai nagykövetként tért vissza.

Clint Eastwood

clint eastwood

Clint Eastwood olyan Oscar-díjas filmek rendezője és főszereplője, mint a Nincs bocsánat vagy a Millió dolláros bébi. A producerként és zeneszerzőként is tevékenykedő sokoldalú művészt 1986-ban megválasztották a kaliforniai Carmel-by-the-Sea üdülőtelepülés polgármesterének. Mivel frusztrálta a carmeli politikusok között tapasztalt bürokrácia, ezért egy kis költségvetésű, a lakosságnak és az üzleti közösségnek is kedvező programmal állt elő az utolsó pillanatban, és meg is nyerte a választást.

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger

A Golden-Globe díjas amerikai színész hollywoodi akciófilmjeivel vált világhírűvé. Első szerepe az 1969-es Hercules New Yorkban című filmben volt, de 1982-ben a Conan, a barbár hozta meg számára a hírnevet. 1984-ben bemutatták a Terminátor-sorozat első részét, amellyel végérvényesen igazi akcióhőssé vált.  2003-ban politikai babérokra tört, a Republikánus Párt képviselőjeként Kalifornia állam kormányzója lett. Kampányának egyik fő pontja a globális felmelegedés elleni küzdelem volt.  Végül, miután 28 milliárdos hiányt halmozott fel, 2011-ben lemondott hivataláról. „Hibáztam, hogy be akartam tartani a választási ígéreteimet, ahelyett, hogy szembeszálltam volna a választóimmal, és megszorításokat vezettem volna be” – fogalmazott később a politikus.

Melissa Gilbert

melissa gilbert

A hazánkban a 90-es években népszerű sorozat, A farm ahol élünk egyik főszereplője, a kis vörös hajú Laura Ingalls volt, akit a családi sorozatban Melissa Gilbert alakított. A színészkedés után Melissa a politikában bontogatta a szárnyait, 2016-ban Michigan állam kongresszusi képviselőjének választották meg.

Sonny Bono

Sonny Bono

Sonny Bono 1966-ban egy kávézóban ismerte meg az Oscar-, Emmy-, Grammy- és Golden Globe-díjas amerikai énekesnőt, Chert, és ő volt az, aki elindította a fiatal lányt a zenei pályán. A Sonny&Cher duó hihetetlen sikereket ért el, az egész világ megismerte őket. Bono 1988-ban mégis politikai babérokra tört, Palm Springs polgármestere lett. A településen korábban egy olasz étterem tulajdonosa volt, de az üzemeltetéssel járó jogi procedúrák elleni tiltakozásból megpályázta a vezetői széket. 1995-ben az Egyesült Államok képviselőházába is bejutott.

Cynthia Nixon

Cynthia Nixon

A pletyka, miszerint a Szex és New York című televíziós sorozat Mirandáját játszó Cynthia Nixon indul a New York-i kormányzóválasztáson, igaznak bizonyult. Az aktivista színésznő hétfőn jelentette be a közösségi oldalán, hogy a Demokrata Párt színeiben elindul Andrew Cuomo ellen. A kampányvideójában Nixon elmondta: “New York az a hely, ahol felnőttem és, ahol a gyerekeimet is nevelem. Az egész életemet New Yorkban töltöttem, és 17 éve azért küzdök, hogy jobb legyen az oktatás, az egészségügy és egyenlő jogokat kapjanak az LMBTQ társadalom tagjai. Hiszem, hogy jobbá tudjuk tenni ezt az államot a gyerekeinkért (és a felnőttekért). Le tudjuk győzni a korrupciót és a működésképtelen fővárost, mi magunk is meg tudjuk oldani a problémáinkat.”

Összeállította: D. E.

Fotók: IMDb, usatoday.com

(ranker.com; Wikipedia)