Hollywoodi sztárok, akik borkészítésben (is) utaznak

Ha így haladunk, Hollywood a borkészítők fellegvára lesz.

Minden valamirevaló hollywoodi sztárnak van legalább egy mellékes vállalkozása – ki ruhák tervezésével, ki bőrápolási termékcsalád kifejlesztésével, ki recepteskönyv kiadásával múlatja az idejét két filmforgatás vagy koncertturné között. És vannak azok – ráadásul meglepően sokan –, akik az alkoholos italok piacára törnek be. Mindenki hallott már Ryan Reynolds itthon is kapható ginmárkájáról vagy George Clooney tequilabizniszéről – ez utóbbin a színész 2017-ben közel egymilliárd dollárért adott túl, szóval ezek a hobbivállalkozások jóval többek, mint énmárkát erősítő keresetkiegészítések vagy az önkifejezés kreatív eszközei.

A sztárborok palettája legalább olyan széles, mint a celebek által piacra dobott tömény italok kínálata, így volt miből válogatnunk.

Francis Ford Coppola Winery – Francis Ford Coppola

A minden idők egyik legnagyobb filmkészítőjeként számon tartott Francis Ford Coppola a borkészítésben is sikeres, a Napa megyei borászatát 2006-ban alapította. Egyetlen lánya, a szintén Oscar-díjas rendező Sofia Coppola nevét egy teljes termékcsalád viseli, a webshop kínálatában találunk Sofia gyöngyözőbort, blanc de blancs-t, rozét és rizlinget is. A 82 éves filmrendező a hollywoodi díjátadószezonra limitált számban rendelhető borkóstoló szettel szokott készülni, ennek összeállításában pedig az unokája, Gia Coppola a legfőbb segítsége.

Fresh Vine Wine – Nina Dobrev és Julianne Hough

A két színésznő szortimentje egyelőre elég szerény, ám az egyes tételek annál különlegesebbek. Nina Dobrev és Julianne Hough célkitűzése az volt a Fresh Vine Wine megalapításával, hogy bűntudat nélkül italozhassanak az egészséges életmód követői, kínálatukban éppen ezért alacsony szénhidráttartalmú, alacsony kalóriatartalmú és gluténmentes prémiumborokat találunk.

Sun Goddess – Mary J. Blige

Bár még csak tavaly nyáron tört be a borbizniszbe, a hatszoros Grammy-díjas énekesnő borait már Amerika-szerte árulják. Mary J. Blige mindig is imádta a pinot grigiót, vagyis a szürkebarátot, ezért egy barátja bemutatta őt Marco Fantinel borkészítőnek, akinek az észak-olasz Friuli-Venezia Giuliában van szőlőbirtoka és borászata. Közös munkájuk gyümölcseként pedig nemcsak egy pinot grigiót palackoztak, hanem egy sauvignon blanc-t is. A címkéken mi más szerepelne, mint egy aranylemezre hajazó napistennő.

Miraval – Angelina Jolie és Brad Pitt

Évek óta hollywood egykori álompárjának botrányos válásától hangos a sajtó, hogy lehet, hogy Angelina Jolie és Brad Pitt mindeközben karöltve borokat árul? Úgy, hogy a provence-i Miraval kastély és szőlőültetvény ugyan a kettőjüké, a borkészítés a régióban különösen elismert Perrin család kezében van. Hollywoodi hírnév ide vagy oda, a Miraval rozéját a Wine Spectator magazin a világ legjobbjának választotta. Bárcsak Brangelináék kapcsolata is olyan harmonikus és könnyed lett volna, mint ez a bor…

Avaline – Cameron Diaz

Az r&b énekesnőhöz hasonlóan Cameron Diaz boros vállalkozása is tavaly indult – talán a pandémia kényszerpihenővel töltött hónapjai alatt kaptak kedvet hozzá? A színésznő a clean beauty, vagyis a tiszta bőrápolás mintájára úgynevezett tiszta borokkal akar kitűnni a celebborok tengeréből, hiszen mindennél fontosabbnak tartja az összetevők transzparenciáját, így azok eredetét már a címkén is hangsúlyosan feltünteti. Az Avaline céget Katherine Powerrel alapította, akinek szintén nincs borkészítői múltja, ő korábban divattervezéssel foglalkozott.

Invivo – Sarah Jessica Parker

Egészen egyértelmű lépésnek tűnt, amikor SJP előrukkolt a cipőmárkájával, ennél hozzáillőbb vállalkozást nem is indíthatott volna. És persze ott voltak a saját nevével fémjelzett parfümök, ezen sem csodálkoztunk. De hogy már borai is vannak? A Szex és New York Carrie Bradshaw-ja nem alapított saját borászatot, csupán 2019 óta időről időre kollaborál az Invivo borászattal, ennek legújabb eredménye az Invivo X SJP Sauvignon Blanc, amely az új-zélandi Marborough-ban szüretelt szőlőből készült. Sarah Jessica Parker állítólag a borkészítés minden lépéséből kivette a részét, a vegán sauvigon blanc eladásaiból befolyó összeget pedig rászoruló gyerekek étkeztetésére fordítja.

(Kiemelt kép: Getty Images)