13 kulisszatitok a Szex és New Yorkról, amit talán még te sem tudtál

Például azt, hogy Mr. Big létező személy volt, vagy hogy Carrie Bradshaw szerepét másnak is felajánlották.

A nőklapja.hu-n is beszámoltunk róla, hogy tizenhét év után visszatér a Szex és New York című sorozat. Az And Just Like That… alcímű új évad tíz félórás részből fog állni és elvileg már el is indult a forgatás. A főszereplők közül a Carrie-t alakító Sarah Jessica Parker, a Mirandát játszó Cynthia Nixon és Charlotte alakítója, Kristin Davis visszatérnek, de a Samantha Jones-ot játszó Kim Cattrall nem, amit miatt elég sok rajgomó háborodott fel. A Smith Jerrodot  jástzó Jason Lewist is hiányolnunk kell majd, viszont jó hír, hogy Mr. Big, vagyis Chris Noth a szereplők között van, ahogyan az Aidant alakító John Corbett is.

A korábbi évadok alkotói közül a legfontosabb, a sorozat és a Szex és New York mozifilmek író-rendezője, Michael Patrick King szintén visszatér. 

Szex és New York 1998 és 2004 között hat évadon át volt látható az HBO műsorán, majd 2008-ban és 2010-ben két mozifilm is készült belőle.A sorozatnak hatalmas sikere és óriási kulturális hatása volt, nemcsak Amerikában, hanem lényegében szinte mindenütt a világon. Rengeteg díjat, köztük több Emmy-t és Golden Globe-díjat is kapott az évek során. A Szex és New York főhősei, négy harmincas New York-i nő életén keresztül arról beszélt, hogy manapság (vagyis a 2000 körüli időszakban) a nők már nem okvetlenül mennek férjhez és szülnek gyerekeket harminc éves koruk körül, hanem önálló életet élnek, karriert építenek, szerelmesek lesznek, szakítanak, aztán újra beleszeretnek valakibe. AZóta eltelt húsz év, a szereplők az ötvenes éveikben járnak, újfajta kihívásokkal találkoznak, és további sorsukra is bizonyára rengetegen lesznek kíváncsiak.

A világ egyik kedvenc sorozata két évtizeddel később sok olyan titkot rejt, ami utólag is érdekes. Nézzük csak!

Mr. Big létező személy

Carrie Bradshaw-t, Miranda Hobbes-t, Samantha Jonesot és Charlotte York-Goldenblattot mind valóságos emberek ihlették, ahogyan Mr. Biget is. A férfit eredetileg Ron Galottinak hívják, és egy kiadóvállalat tulajdonosa. A történet írója, Candace Bushnell egy partin találkozott a férfivel 1995-ben, majd egy évig randevúzgattak. „Egyike volt azoknak a New York-i srácoknak, akiknek volt kisugárzásuk: azonnal észreveszed, amint belép valahova”­– mondta Bushnell 2004-ben a New York Magazine-nak. – Én neveztem el Mr. Bignek, mert olyan volt, mint egy igazán nagy formátum a társasági életből.”

Carrie és Mr. Big nem is jött volna össze

Ha pedig már Mr. Bignél tartunk, jobb, ha tudod: Carrie és Nagy Ő-je az eredeti történet szerint nem is találtak volna egymásra. Bushnell ezt a The Guardiannak árulta el: „A nézők annyira megszerették Carrie és Mr. Big történetét, mint annak idején Elizabeth Bennet és Mr. Darcy szerelmét. Tökéletes párt alkottak, amivel a nézők tökéletesen tudtak azonosulni, ezért hoztuk össze őket.”

Mr. Big és Carrie az eredeti forgatókönyv szerint soha nem találtak volna egymásra, de annyira drukkoltak a nézők nekik, hogy változtattak a történeten (Fotó: Getty Images)

Sarah Jessica Parker nem akarta a szerepet

Amikor a szőke színésznő először megkapta a forgatókönyvet, igencsak tétovázott, mivel sehogy sem tudta elképzelni magát Carrie Bradshaw szerepében. Továbbá nem szerette volna elkötelezni magát egy tévésorozatnak sem, mert attól tartott, az nem tesz jót a filmes- és színházi karrierjének, így majdnem Lisa Edelsteiné (ő a Doktor House dr. Lisa Cuddyjaként lett ismert Magyarországon) lett Carrie karaktere.

Kim Cattrall is hezitált

Nem csak SJP ódzkodott a történettől: eleinte Kim Cattrall sem jött lázba Samantha karakterétől. A színésznő úgy érezte, sokat játszott már hasonló szerepeket, pont ezért semmi kihívást nem talált Samantha megformálásában. Cattrall kétszer is visszautasította a forgatókönyvet, ám amikor megtudta, hogy Sarah Jessica Parker aláírta szerződését, végül ő is rábólintott.

Kim Cattrall sokáig nem érezte magáénak Samantha szerepét (Fotó: Paul Harris/Getty Images)

Charlotte majdnem Carrie lett

Miközben megpróbálták Sarah Jessica Parkert a sorozatba csábítani, elküldték a forgatókönyvet Kristin Davisnek, akit megkértek, hogy Carrie szerepének szemszögéből olvassa. Davis azonban csak annyit mondott: „Millió év múlva, vagy inkább sohasem lesz Heather Locklear testem. Carrie fantasztikus, de én Charlotte vagyok.” Miután erről az ügynökeit meggyőzte, alá is írta a szerződést Charlotte York szerepére.

Kristin Davis-nek is felajánlották Carrie szerepét, de azt mondta, soha nem lesz olyan jó teste, hogy eljátszhassa a szerepet (Fotó: Mark Mainz/Getty Images)

Carrie soha nem vállal meztelen jelenetet

Sarah Jessica Parker volt az egyetlen színésznő a négy szereplő közül, aki soha nem vállalt meztelen jelenetet, sőt még csak kisebb villantást sem. Még a legszexibb jeleneteknél is lepedő vagy melltartó takarja, ahogyan az összes filmjében. „Nem ítélem el azt, aki vállalja, sőt fantasztikus dolognak tartom, ha jól érzi magát, de tőlem távol áll” – mondta őszintén a színésznő. 

Miranda szőkéről váltott vörösre

„Amikor Cynthia Nixon először bejött az olvasópróbára, szőke volt, de én Mirandát mindig is vörös hajúnak képzeltem” –mesélte az egyik alkotó. A nagy váltásba szerencsére Cynthia is azonnal beleegyezett.

Cynthia Nixon csak a szerep kedvéért lett vörös (Fotó: Matthew Peyton/Getty Images)

Népszerűvé tették a cupcake-et

A Szex és New York számos trendet alkotott, de azóta lett felkapott cupcake-et fogyasztani. A cukrászdákban egy időben mindenki olyan édességet szeretett volna, amilyet a sorozatban a lányok esznek. Természetesen nem csak a rózsaszín finomságok, de a designer cipők sikere is nagyban megugrott.

Egy ízben tetanusz injekciót kapott Parker

A műsor harmadik évadában, amikor Carrie Bradshaw és Mr. Big beleesnek a Central parki tóba, történt egy kisebb baleset. Az esés következtében Sarah Jessica Parker annyira megvágta a lábát, hogy többször nem is tudták felvenni a jelenetet, és azonnal el kellett vinni egy tetanusz injekcióra.

Itt vágta meg a lábát Sarah Jessica Parker, ami után orvosi segítségre szorult (Fotó: Lawrence Schwartzwald/Sygma via Getty Images)

Mellékszereplőnek szánták Charlotte-ot

Eredetileg Charlotte York figurája csak néha felbukkanó mellékszerep lett volna, de menet közben rájöttek, hogy Charlotte is pont annyira központi karakter, mint a három barátnője.

Matthew McConaughey lett a befutó

Eredetileg Mr. Big szerepét Alec Baldwinnak szánták, aki nem vállalta a felkérést. Sőt, még azt is visszautasította, hogy a harmadik évadban egy epizódszerepben tűnjön fel. Az epizódszerep miatt Baldwin után George Clooney-nak szóltak, majd Warren Beattynek, de mindketten nemet mondtak. Így jött képbe Matthew McConaughey, aki örömmel vállalta a szerepet, és alakította képzeletbeli önmagát abban a részben, amikor Carrie Hollywoodba megy, hogy könyvének megfilmesítéséről tárgyaljon.

A cipőhöz ragasztották a színésznő lábát

Bár a képernyőn nem láthattuk, de a kulisszák mögötti felvételeken tökéletesen látszik, ahogy Sarah Jessica Parker lábát hozzáragasztották a magas sarkújához a párizsi részekben. Attól féltek ugyanis, hogy elhagyja a cipellőket Párizs utcáin.

Így biztosan nem hagyta el Carrie ezt a gyönyörű cipőt (Fotó: Getty Images)

Jól elrejtett pocak

A forgatócsoport és a stylistok is profi munkát végeztek Parker pocakjának elrejtésében, amikor a színésznő várandós volt kisfiával az ötödik évad forgatásán. Ez az oka annak is, hogy az ötödik évad megszakadt, a hatodik évad pedig két részre szakadt – a színésznő ugyanis szülési szabadságra ment.

Ez a kép 2002. júniusában készült a színésznőről, James Wilkie Broderick pedig október 28-án született meg (Fotó: Mark Mainz/Getty Images)

Forrás: Insider, Kiemelt kép: Getty Images