65 éves korában elhunyt Bob Saget, a Bír-lak című sorozat apukája

A színészre egy szállodai szobában találtak rá.

„Megrendülten tudatjuk, hogy szeretett Bobunk ma elhunyt – írta a Saget család közleményében – Ő volt a mindenünk, és szeretnénk, ha tudnátok, mennyire szerette a rajongóit, mennyire szeretett élőben fellépni, és nevetéssel összehozni az embereket az élet minden területéről. Bár ezúttal a magánéletünk védelmét kérjük, arra kérünk mindenkit, hogy csatlakozzanak hozzánk, és emlékezzenek meg a szeretetről és a nevetésről, amit Bob csempészett a világba.” 

A színészre vasárnap találtak rá holtan floridai hotelszobájában, előző este még fellépett. A szarkasztikus humoráról ismert Saget standuposként is aktív volt, jelenleg is épp egy szeptember óta tartó országos turné miatt tartózkodott a floridai Orlandóban, szombat este még egy másik városban nevettette meg közönségét. A halál lehetséges okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de azt igen, hogy idegenkezűségre, illetve droghasználatra utaló nyomokat nem találtak.

A Bír-lak szereplőgárdája 1987-ben. (Fotó:ABC Photo Archives/Disney General Entertainment Content/Getty Images)

A tévé kedvenc apukája

A Full House, magyarul Bír-lak 1987 és 1994 között, nyolc éven át futott az ABC csatornán, népszerűségének csúcsán 17 millióan nézték. 1995 és 1998 között hazánkban is nagy sikerrel játszották a San Franciscóban játszódó sorozatot, amelyben Danny Tanner (Bob Saget), a fiatalon megözvegyült férfi sógora, Jesse (John Stamos) és barátja, Joey (Dave Coulier) segítségével igyekszik megbirkózni a három kislány, D.J. (Candace Cameron Bure), Stephanie (Jodie Sweetin) és a kis Michelle nevelésével. Utóbbit Mary-Kate és Ashley Olsen alakította felváltva, akik ebben a sitcomban tűntek fel először. A sorozat egyébként húsz évvel később visszatért Fuller House (Még mindig Bír-lak) címen: a Netflixen ma is látható a 2016 és 2020 között készült 5 évad, amelyben az Olsen ikrek kivételével mindegyik eredeti főszereplő felbukkan.

Bob Saget, John Stamos és Dave Coulier a Fuller House premierjén 2016 februárjában. (Fotó: Frederick M. Brown/Getty Images)

Saget a kettő között leginkább itthon kevéssé ismert sorozatokban szerepelt, főként komikusként dolgozott, illetve 2020-ban podcast-csatornát is indított. Arcával ugyan nem, de hangjával egy másik, igen híres sitcomban is talákozhatott az, aki eredeti nyelven nézte a sorozatot: ő volt a narrátor, vagyis az időskori Ted Mosby hangja az Így jártam anyátokkalban. Saget volt a házigazdája az Amerika Legviccesebb Videói című műsornak, alkalmanként rendezett is, az HBO számára a Mocsok macsók meséit (The Mind of the Married Man) forgatta, és a Bérbosszú Bt. – Megfizetünk, ha megfizetnek (Dirty Work) című vígjátékot is ő készítette. Az 1996-ban forgatott Reménysugár (For Hope) című filmje, amelyet producerként és rendezőként is jegyzett, kritikai elismerést is kapott. Első házasságából, amelynek 1997-ben lett vége, három lánya született. Második felesége, 2018-tól Kelly Rizzo volt.

A komikusról sorra emlékeznek meg pályatársai, köztük Jim Carrey, illetve a Bír-lakból ismert barátai is. Nyugodjon békében.

Kiemelt kép: Getty Images