juniusban-vetheto-zoldsegek

Ezeket a zöldségeket júniusban sem késő elvetni

Bátran nekiállhatsz a kertészkedésnek most is!
  • A legtöbb haszonnövényt tavasszal vetik, ültetik, dugványozzák vagy palántázzák.
  • Vannak viszont olyan termények is, amikkel nyáron is érdemes bíbelődni.
  • Paprikád, paradicsomod, babod nyár végére beérhet, sok örömet okozhat.

Te is úgy vagy vele, hogy minden évben eltervezed, tavasszal kertészkedésbe fogsz, és ha csak magaságyás, sőt, akár csak balkonláda is áll a rendelkezésedre, te márpedig ültetni fogsz? Aztán valahogy mindig úgy alakul, hogy mire itt a nyár, neked nemhogy veteményed nincs, de még egy zacskó vetőmagért se ugrottál el a barkácsboltba? Ha épp ebben a stádiumban vagy, jó hír, hogy még júniusban sem vagy lekésve arról, hogy saját kiskerted legyen, mert vannak olyan termények, amik rövidebb idő alatt termést hoznak és jobban bírják a kánikulát is.

11 zöldség, amit júniusban is ráérsz elvetni

Bár sok zöldség esetében nem sokkal az utolsó fagy után érdemes elvetni a magokat vagy elültetni a palántákat,

jó pár olyan is akad, ami gond nélkül termőre fordul akkor is, ha később látsz hozzá a kertészkedéshez.

Sok függ persze attól is, milyen minőségű földbe kerül az adott mag, dugvány vagy palánta, hogy mennyi napsütés és víz jut neki, de ideális körülmények között a most bemutatásra kerülő zöldségek szárba fognak szökkenni, és nyár végén, ősz elején friss terméssel örvendeztetnek meg!

1. Zöld levelesek (nyári saláta, rukkola, petrezselyem stb.)

Azok a zöld levelesek, amik év közben a konyhaablakban is prímán elvannak, a kertben még nyári vetés esetén is dúsra nőhetnek. A fontos csak az, hogy kellő mennyiségű fényt és legalább annyi vizet is kapjanak. A saláta, a rukkola vagy a bazsalikom odavannak az sok napsütésért, a petrezselyemnek inkább árnyékos helyet keressünk, és bátran ültessük a szabadba a boltban vásárolt növényünket is: az ott egy cserépbe ültetett, már felnőtt növényt érdemes 2-3 részre szedni és úgy kiültetni.

2. Hónapos retek 

Június remek időszak arra, hogy gyorsan érlelődő nyári retket ültessünk. A hónapos elnevezés nem véletlen és nem is túlzás ennek a terménynek az esetében! Ha kellő mennyiségű vizet kap, és nem a tűző napra tesszük ki ezt a növényt, bő egy hónappal később be is takaríthatjuk. Fontos viszont, hogy a retket ne hagyjuk túl sokáig a földben, mert könnyen megkeseredhet.

3. Cékla

Bár a cékla alapvetően olyan hidegtűrő faj, amit jellemzően hűvösebb időben vetnek, ha megfelelő fajtát választunk – na meg ha kellemesen árnyékos helyet biztosítunk neki –, júniusban sem késő elvetni. Sőt, ha októberi betakarításra készülünk, még július is jó időpont lehet, mert a cékla körülbelül 90-100 nap alatt lesz betakarítható, és nagy előnye, hogy betakarítás után jól tárolható.

juniusban-vetheto-zoldsegek

A cékla jól is tárolható vetemény (Fotó: Getty Images)

4. Burgonya

A burgonya szintén olyan növény, amiről hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy csak tavasszal vethető, pedig érdemes lehet nyáron is nekiállni. A gyorsabb érésű krumplik érési ideje 75-90 nap, így a most ültetett burgonya kora ősszel már az asztalra is kerülhet. Érdemes viszont észben tartani, hogy a késő vetés kisebb terméshozammal járhat.

5. Zöldborsó

A borsót jellemzően kora tavasszal ültetik, mert alapvetően a hűvösebb időjárást kedveli, de vannak olyan meleget is tűrő fajtái is, amelyeket még ilyenkor is érdemes a földbe dugni, amennyiben tudjuk nekik biztosítani a kellő mennyiségű vizet és azt, hogy elegendő fényt is kapjanak. A legtöbb fajtának körülbelül 60-70 napra van szüksége az éréshez.

6. Újhagyma

Újhagymát még júniusban is érdemes ültetni, mert így ősz elején lehet friss, zsenge betakarításunk. Fontos viszont, hogy az újhagymát ne ültessük répa vagy borsó mellé, mert nem szeretik egymás társaságát, negatívan befolyásolják egymás növekedését.

7. Mángold

A mángold egy másik, igen sokoldalúan felhasználható növény, amit általában szintén tavasszal vetnek. Viszont jó tudni, hogy ez az egyik leginkább hőtűrő növény, ezért kiváló választás akkor is, ha már nyáridőben látnál neki a kertészkedésnek.

Ősszel betakarított terményedből isteni főzeléket készíthetsz, sőt, akár más finomságokat is! Erről korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

8. Babfélék

A különféle babfajták ideálisak, ha viszonylag későn kezdenénk kertészkedésbe, mert meleg talajban és a hosszú ideig tartó napsütésben villámgyorsan fejlődnek. Egyes fajták akár 30-40 nap alatt betakaríthatók, ezért a legfinomabb nyári ételeket is gazdagíthatják.

9. Nyári tök

A különféle tökök kiváló megoldást jelenthetnek, ha nyáron kezdenél gazdálkodásba. A fényt és a sok-sok vizet is szeretik, így alapos öntözéssel és napos helyre ültetve szépen fejlődnek. A 60-70 nap alatt betakarítható fajtákat érdemes akkor leszedni, amikor héjuk még zsenge, ilyenkor az is simán mehet a tökfőzelékbe!

juniusban-vetheto-zoldsegek

A zsenge tök héja is finom! (Fotó: Getty Images)

10. Paradicsom

Ha magról vetnél, már késésben vagy, jó hír viszont, hogy palántáról kényelmesen lehet szép paradicsomod júniusi ültetés esetén is. Keresd azokat a fajtákat, amik kisebb termést hoznak, mert ezek rövidebb érési idejűek, így már akár nyár végén indulhat a szüret!

11. Paprika

Hasonló a helyzet a paprikával, ami kifejezetten imádja a nyári meleget és a napsütést, és palántáról egészen ideális júniusban ültetni. Ha most nekiállsz, nyár végén isteni lecsód lehet csupa-csupa saját veteményesedből származó terményből.

Az otthoni hobbikertészkedés nem igényel szakképzettséget, de ebben a tekintetben sem tilos olyanoktól tanulni, akik jobban értenek hozzá, vagy már előrébb tartanak az ügyben. Ha komolyan gondolod az ültetést, érdemes utánaolvasnod a dolognak tematikus csoportokban, mert nagyon sok hasznos információt kaphatsz azzal kapcsolatban, hogy veteményesed tájolása, a föld típusa és egyéb tényezők figyelembe vételével melyek a neked való termények.

Tudod mi az a közösségi kert? Ebben a korábbi cikkünkben erről a témáról írtunk!

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj