Virágok és zöldségek, amik jól megférnek egymás mellett a kertben

Miért kedveli annyira a rózsa a metélőhagymát? És az uborka a sarkantyúkát? Korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogy milyen zöldségek élvezik egymás társaságát a veteményesben, most viszont a dísznövények és a zöldségek együttélésére hoztunk példákat.

Sarkantyúka, a védőbástya

A sarkantyúka egyedülálló illata taszítja azokat a kártevőket, amik az uborkára fenik a fogukat, ráadásul a színes sziromtengerben az élősködők sokkal nehezebben veszik észre a zöldséget, mint a homokos talajon. Érdemes egymás mellé ültetni őket.

Ha beporzásra van szükség

Ahhoz, hogy bő termésünk legyen, a tökfélék és a dinnyék is beporzást igényelnek, ehhez viszont rovarokra van szükség. A virágzó gyógynövények, például a kapor, az édeskömény és a petrezselyem, odavonzzák a hasznos kis élősködőket, akik így elvégzik a munka nehezét.

Falánk szomszéd

A mángold könnyen veszélybe kerülhet, ha levéltetvek támadják meg, ám mézvirággal a szomszédban a veszély elhárítható, az ugyanis vonzza a zengőlegyeket, amiknek a levéltetű az egyik fő tápláléka.

Kelepcébe csalva

A körömvirágot ragacsos szára miatt hasznos lehet a brokkoli mellé ültetni, ugyanis a levéltetvek beleragadnak a furfangos csapdába, így nem tudnak támadást indítani a zöld zöldség levelei ellen.

Sokoldalú kamilla

Bizonyos élősködők megkímélik a zöldségek gyökereit, ugyanakkor tápanyaggal látják el a talajszerkezetet – ők a barátaink a kertben. A sokoldalú kamilla kifejezetten csábító ezeknek az élőlényeknek, ezért egy-egy fej káposzta közé nyugodtan ültethettek belőle.

A rózsabokrok rejtekében

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kártékony rovarok nem szeretik az erős illatokat, ezért, ha a rózsa mellé metélőhagymát veteményeztek, talán megkímélhetitek a virágot az élősködőktől. Az már más kérdés, hogy a hagyma mellett a rózsa illata hogyan tud érvényesülni. :)

A Nők Lapja Kert és Virág 2017-es számában még több kerttel kapcsolatos témáról és praktikáról olvashattok – ne hagyjátok ki!

Szöveg: D.A.

Forrás: countryliving.com

Fotó: Thinkstock