szobanövény

Ha ezt az egy összetevőt használod, szélsebesen fognak nőni a szobanövényeid

Egyszerű, filléres, rendkívül hatékony – és minden háztartásban megtalálható.  

Gyakran előfordul, hogy szeretett szobanövényeink minden igyekezet és gondoskodás ellenére megmentésre szorulnak. Hogy mi okozhatja a bajt, sok mindenen múlhat: talán a fény, a víz, a hőmérséklet, a tápanyag- és páratartalom nem megfelelő aránya lehet a ludas – különösen télen, a fűtési szezonban. 

Ha lelkes hobbikertészként mindent megpróbáltunk már, de kedvenc növényünk továbbra is hullatja a leveleit, jól jöhet, ha ismerünk néhány egyszerű, olcsó és fenntartható, ám annál hatékonyabb házi praktikát. A teafű és a kávézacc áldásos hatásairól sokat hallottunk már. Ezeket egyfajta tápoldatként is bevethetjük, ha használat után egyszerűen csak elássuk a gondozni kívánt növények körül, hiszen a bennük lévő tápanyagok könnyedén lebomlanak, így pedig gyorsan és közvetlenül jutnak el a gyökerekhez. De van ám egy ennél egyszerűbb és gyorsabb összetevő is, amiről nem is gondolnád, hogy valójában csodát tesz a kültéri-beltéri növényekkel. 

Ne csak a konyhában, a kertben is használj fahéjat!

A fahéjat nem kell bemutatni senkinek. Ízét és illatát szinte mindenki szereti, és egészségünkre gyakorolt jótékony, antibakteriális hatásai is jól ismertek: remek antioxidánsforrás, természetes gyulladáscsökkentő, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, segít szabályozni a vércukorszintet, vegyületei mérsékelhetik az Alzheimer-kór tüneteit, támogatja az emésztést és fokozza az immunrendszer működését. Egyszerű, mint a egyszeregy, és mégis valóságos csodaszer – magas alkaloid tartalma révén még a szobanövények számára is. Mivel nagyszerű tápanyagforrás,

serkenti a növekedést, hasznos vitaminokkal látja el a virágföldet, védi a gombás fertőzésektől a növényeket, sőt, még a kártevőkkel is segít leszámolni.

Mutatjuk, miként tudod felhasználni hobbikertészként!

1. Növényeket is szaporíthatunk fahéjjal

A gyökereztető, vagyis a növények szaporítását elősegítő hormon népszerű kertészeti kellék. A folyadék vagy por állagú anyag erősebb és egészségesebb gyökereket eredményez, ha dugványból szeretnénk életképes növényeket varázsolni. Jó hír, hogy a fahéj erre is képes, ráadásul sokkal olcsóbb, mint a kertészeti üzletekben vásárolt porok. Ehhez nem kell mást tenned, mint belemártanod a dugvány végét némi őrölt fahéjba, mielőtt elülteted. Íme, a folyamat:

2. A fahéj gyógyítja a növényi sebeket

Véletlenül letört egy ágacska a szobanövényedről? Nos, ami a felszíni sérüléseket illeti, ahogyan az emberek, úgy szobanövények esetén is nagyobb lehet különböző fertőzések kockázata. A fahéjat ebben az esetben egyfajta gyógyító sebtapaszként is bevethetjük a növényeken. Ha megelőznéd különböző fertőzések terjedését, illetve elősegítenéd a gyors regenerálódást és gyógyulást is, egyszerűen csak szórd a fahéjat a növényi sérülés helyére – ennyi az egész.   

3. Viszlát, penészgomba!

Bizonyára sokan tapasztaljuk a virágföld penészesedését, ami kezdetben fehéres-zöldes foltokként hagy nyomot a föld felszínén, amennyiben kevés fény érte, illetve túlöntöztük a növényt. Ha időben felismerjük a bajt, szerencsére nem kell rögtön kidobnunk szeretett szobanövényünket. Bár némi gombaspóra még jól is jöhet a talajnak, azonban ha elburjánzanak, a növényektől is elszívhatják a szükséges tápanyagokat, így minél hamarabb cselekszünk, annál nagyobb eséllyel állítható meg a folyamat.  

fahéj, szobanövény

A fahéj filléres és hatásos csodaszer (Fotó: Getty Images)

Ha behintjük vele a virágföldet, a fahéj gombaölő tulajdonságai ekkor is érvényesülhetnek (hála a benne található alkaloid-vegyületeknek). Mielőtt azonban ez megtörténne, mindenképp vizsgáljuk át a növényt, és bizonyosodjunk meg arról, hogy a gyökeret még nem érte el a penészesedés – máskülönben sajnos a fahéj sem segít. Ha szeretnénk, a fahéjat emellett spray-ként is bevethetjük. Ehhez keverjünk el egy evőkanálnyit némi forró vízben, hagyjuk kihűlni, szűrjük le, töltsük szóróflakonba, és már mehet is a levelekre.  

4. A fahéj elűzi a kártevőket

A fahéjat akkor is bevethetjük, ha nem fenyegeti gombásodás a növényünket. Egy kis extra tápanyag mindig jól jön átültetéskor, ha a virágföldhöz keverjük, de a talajt vagy a mulcsot akkor is behinthetjük vele, ha nemrég cseréltük a földet. Ezzel a módszerrel ráadásul a rovarokat is távol tarthatjuk: a levéltetvek, a hangyák, a poloskák és a szúnyogok nem kedvelik a fűszer vegyületeit. A fahéjat ráadásul kültéri kertben is bátran alkalmazhatjuk, amennyiben távol tartanánk a veteményestől az egereket, a nyulakat, a mókusokat és a vakondokat (akikben egyébként nem okoz kárt a fahéj, de kellőképpen irritálja ahhoz a szaglószervüket, hogy ne akarjanak visszatérni később).

Bizonyos szobanövények föld nélkül, akár egy pohár vízben is remekül megélnek, növekednek. Kattints a linkre, és tudj meg róluk mindent! 

Kiemelt kép: Unsplash