Szép, trendi és jó társaság: szobanövények és az „urban jungle”

Klenovszki Mimi, a Plante Budapest virágüzlet tulajdonosa szakértőként szerepelt a Nők Lapja 35. számában. Most a szobanövények növekvő népszerűségéről mesél.

Mi a mostani trend? Milyen típusú növényeket vesznek manapság az emberek?

Szeretik az extraságokat: egy különleges levélformával vagy színnel könnyen szerelembe esnek, főleg, ha ajándékba keresnek növényt. Van, akinél a könnyen gondozhatóság a fő szempont, mert nincs még tapasztalata, bátortalan, és valami olyannal szeretné kezdeni a szobanövényesítést, amivel tuti sikerélménye lesz. És nem utolsó sorban szeretném kiemelni a fényigényt is: arra buzdítunk mindenkit, hogy a személyes preferenciák mellett azt is vegyék figyelmbe, hogy milyenek a szoba adottságai, mennyi fényt tud majd kapni a növénye, mert ez nagyban meghatározza, hogy mit érdemes választani: olyan növényt, ami nem csak jól mutat, de jól is érzi magát az adott helyen. Szerencsére sokan tudatosak ebben.

Mit tud adni a dísznövény, azon kívül, hogy szép?

Amellett, hogy szép, sokan azért is veszik körbe magukat otthon növényekkel, mert a zöld levelek tisztítják a levegőt, sőt, jobb lesz tőlük az ember közérzete. Csökkenti a stresszt és a vérnyomást is, ha szobanövényekkel élünk együtt. Nem elhanyagolható a szociális hatás sem, főleg, ha egyedül él valaki: a növények jelenthetnek „társaságot”, értük felelősséget kell vállalni, kialakul egy érzelmi kötődés, ezzel együtt egy magányosságcsökkentő terápiás hatás is. Öntözni kell, gondozni, reagálni, ha a növény megbetegszik, lehet örülni, ha megjelenik egy új levél, hajtás vagy virág. Egyébként sokan beszélnek is a növényeikhez. A növénygondozás tökéletes meditatív tevékenység: így akkor is érezhető a pozitív hatása, ha valaki magányos, de akkor is, ha épp túl stresszes a munka vagy a családi élet, esetleg a home office.

Kép: Getty Images

Ha van kutya vagy gyerek, mire figyeljünk?

Elsősorban arra, hogy hova helyezünk milyen növényt. A könnyezőpálma hiába kedvelt növény, a léggyökerei mérgezőek – így kisgyerek vagy háziállat mellé nem szerencsés választás, vagy helyezzük fel olyan magasra, hogy ne érhessék el. Egyébként kifejlesztettünk egy külön szűrőt az oldalunkon, így könnyen ki lehet választani, hogy mely növények nem mérgezőek, nem okoznak veszélyes tüneteket, ha esetleg megrágcsálja a házikedvencünk, vagy letördeli a gyermekünk. A teljesség igénye nélkül: állatbarát például a pénzlevelű pílea, a zöldike, a monstera minima, a törpebors, a szobafutóka….

Mik azok a legnagyobb hibák, amik elkövethetőek a választásnál? Mire kell figyelni?

Mindig vegyük figyelembe a fényviszonyokat, és hogy milyen fekvésű a lakás. Hogy mennyi fény éri majd a növényt: ablakba tesszük-e és tűzi a nap, vagy távolabbi sarokba kerül. Fontos átgondolni az élethelyzetünket: van-e kutyánk, sokszor elutazunk-e hosszabb időre, kezdő vagy haladó növényrajongók vagyunk-e. És a személyes preferenciánk is fontos: kicsi, színes, vagy extra mintás levele legyen? Azonnal trópusi hangulatot varázsoljon a lakásunkba, amiről a legutolsó nyaralásunk jut eszünkbe? Egy „statement” darabot keresünk, hatalmas, nagy növényt, ami azonnal minden vendégünk tekintetét magára vonzza, aki belép az előszobába, vagy valami csendesen megbújó, szerény szépséget? Fusson vagy álljon? Egy tő legyen, vagy bokrosodjon?

Kép: Getty Images

Mit tegyünk, hogy odahaza ne nyírjuk ki az első héten a növényünket?

Kérdezzünk vagy olvassunk utána, mielőtt növényt vásárolunk, hogy mik az igényei. Csatlakozzunk csoportokhoz: sok online fórum, közösség van, ahol nyugodtan feltehetjük a kérdéseinket. Nekünk van is egy Facebook-csoportunk (Plants are friends avagy hogyan gondozzuk legkedvesebb barátainkat? – a szerk.) Öntözzünk, tápoldatozzunk, és ha szükséges, ültessük át a növényt friss földbe. Egyébként meg vágjunk bele bátran: hisszük, hogy mindenki számára létezik a tökéletes szobanövény.

Mi van a fűszerkertekkel/fűszernövényekkel? Pörög az a szekció is?

Igen, egyre erőteljesebben jelen van az „urban gardening”: balkonon, teraszon is nevelhető fűszerek, zöldségek, mint például a zamatos paradicsom, ropogós cukkíni, csípős chili, illatos menta, lágy citromfű vagy egzotikus curry. Balkonláda, konténer, a hétvégi ház magaságyása vagy kiskert – nem kell hozzá sok, és saját termesztésű fűszereink-zöldségeink lehetnek. Igen, balkonon is lehet sok mindent termeszteni!

A Nők Lapja 35. lapszámában megjelent cikket itt találod.

Kiemelt kép: Getty Images