Az első karanténidőszak idején talán minden eddiginél többen szerettek bele a szobanövényekbe, az azokkal való foglalatosságba. Mint minden hobbi esetében, itt is játszhatunk kicsiben, de ha átállunk igazi gyűjtő üzemmódba, a határ a csillagos ég, már amibe egy-egy különlegesség kerülhet. De miért fizetnek egy szobanövényért akár több millió forintnyi összeget egyesek, és milyen növények közül válogathatunk, ha vágyunk a különlegességekre, de nem áll rendelkezésünkre ekkora büdzsé?

Alig egy hónappal ezelőtt Új-Zélandon elárvereztek egy szobanövényt, egy egészen kicsi szobanövényt, kb. 5 millió 600 ezer forintért. Az árverés meglehetősen mozgalmas volt, hiszen 300-an akartak lecsapni rá. A növényre, ami egyesek számára kifejezetten csúnyácskának tűnhet. Ha tagja vagy valamelyik szobanövényes Facebook-csoportnak, bizonyára te is futottál már bele döbbenetes áron kínált szobanövényekbe – ha 5 millió forintot nem is, de több tízezret bizony elkérnek néha csupán egy hajtásért is. Feje tetejére állt volna a világ? Vagy ezek az aranynál is értékesebb növények mindig is velünk voltak? Mitől lesz egy növény ilyen értékes, és ki és miért ad ki rájuk ennyi pénzt?

Az új-zélandi árverés sztárja egy ritka kis növény volt, amit mini monsterának becéznek, pedig tisztességes neve Rhaphidophora (Tetrasperma). Különlegessége abban rejlett, hogy ennek a fajtának igen ritka a többszínű típusa. A szóban forgó példánynak csupán nyolc levele van (a kilencedik még csak egy hajtás).

A növény eladója nem kispályás, az elmúlt években adott már el négylevelű példányt kb. 3 millió forintnak megfelelő összegért. A magyar csoportokban is rendszeresen felbukkanó Monstera deliciosa albo variegata első ránézésre a nemrég még divatjamúltnak számító, ma már azonban szupertrendi könnyezőpálma fura, színhiányos verziójának tűnik, a gyűjtők számára azonban egy igazi must have, vagyis olyasvalami, amit egyszerűen birtokolni kell. Mert nagyon divatos. Laikus szemmel egyébként inkább úgy néz ki, mintha beteg lenne, dehát a növénygyűjtés esetén, akárcsak a művészetekben, a szépség szubjektív. Az viszont közös a két műfajban, hogy megjelentek a csalók (erről lentebb) és a tolvajok is: viszonylag gyakran próbálnak arborétumokból, sőt állatkertekből is hajtásokat lopni, amint azt egy kertész is megerősítette a 24.hu újságírójának.

A fehér foltos könnyezőpálma is millió forintnyi összegekbe kerülhet tehát, de ez még semmi:

azt a Shenzhen Nongke orchideát, amit a Shenzhen Nongke Egyetemen fejlesztettek ki nyolc évnyi munkával (egy új, mesterséges orchidea fajt hoztak létre) egy névtelen vásárló 200 ezer dollárért (csaknem 61 millió forint) vette meg egy árverésen. És hogy mi indokolta az árat? A növény szépsége, egyedisége, és előállításának bonyolultsága. Soknak tűnik a 200 ezer dollár? Akkor bizony eláruljuk, hogy 2011-ben egy japán bonsai és suiseki vásáron egy bonsai fa – dobpergés – 1,3 millió dollárért kelt gazdára. Ezt inkább át sem számítjuk forintra. Na jó legyen: majdnem 400 millió forint.

A híres Monstera deliciosa albo variegata. (Fotó: Getty Images)

Mitől lehet ilyen drága egy szobanövény?

„A szobanövények között is vannak sztár- és divatnövények, ráadásul minél ritkább és nehezebben beszerezhető valami, annál nagyobb körülötte az érdeklődés, az igazi gyűjtők számára pedig az ominózus növények megszerzése komoly presztízskérdéssé is válhat” – ad választ kérdésünkre Hadobás Nóra, az Urban Jungle Budapest nevű, a tudatos növénytartást népszerűsítő csapat alapítója.

Különleges, de rizikós

Tudtad, hogy a variegált (tarka) növényeknél az is problémát jelenthet, ha egy levél teljesen vagy többségében fehér? Ez azt jelenti, hogy – a zöld levélrészek hiányában – nem tud fotoszintetizálni, és emiatt el fog pusztulni. Ezt sokan nem tudják, megveszik a fehér levelű növényt, mert menő, és végül elpusztul náluk.

Hazánkba egyébként kicsit késve jutott el ez az őrület, ezért ütközik meg rajta még mindig annyi ember (köztük jelen sorok írója), amikor egy-egy nagyon drága példány bukkan fel a hobbiszobanövényes csoportokban. Emlékszem az első meghökkenésemre, amit igazából egy nem is olyan drága, csupán 90 ezer forintos monstera variegata okozott. Rita Randolph, a Tennessee állambeli Rita’s Rare Plants (Rita ritka növényei) kertészet tulajdonosa így magyarázza a gyűjtőszenvedélyt, és az ezzel járó pénzköltést: „Növénygyűjtőnek lenni azt jeleti, hogy olyan dolgokat keresel, amik még nincsenek meg.

A tömegtermelés mindenképpen csökkenti az árakat.”

Ő, akárcsak a többi szakértő mindenképpen azt javasolja, hogy mielőtt vad gyűjtésbe és pénzkiadába kezdünk, alaposan végezzük el a házi feladatot, vagyis mindenképpen tanuljunk sokat a növényekről.

És hogy mire gondolhat házi feladat alatt? Milyen buktatói lehetnek annak, ha nem járunk alaposan annak utána, honnan származik leendő növényünk? Láng Veronika kertészmérnök, az Urban Jungle Budapest beltéri növényszakértője egy kevéssé ismert, ám annál keserűbb tényre hívja fel a figyelmet: „A ritkaságokat sokszor messziről, Dél-Kelet Ázsiából vagy Ecuadorból importálják, amelyeknek egy jó részét közvetlenül az esőerdőkben az eredeti élőhelyükről gyűjtik be (ahol sok már enélkül is veszélyeztetett státuszban van), és azonnal tovább értékesítik akklimatizálás nélkül. Ezeknek jó része heteken belül elpusztul, és a kereslet még tovább növekedik irántuk. A legnagyobb probléma, hogy ezek a tények el sem jutnak a vásárlókhoz, így nem is sejtik, milyen károkkal járhat ez az ártatlannak tűnő hobbi.”

A növényhamisítók már köztünk járnak

Azt gondolod, ez egy igen ritka hobbi és csak keveseket érint? Bizony nem is tévedhetnél nagyobbat – olyannyira népszerűek manapság a ritka növények, hogy fekete piacuk is van, sőt van, amikor egyenesen maffiamódszerekkel próbálnak szert tenni gyűjteményekre, mint ahogy az az Egyesült Államokban is történt: egy floridai, különlegességekre specializálódott kertészetet tavaly azután raboltak ki, hogy a tulajdonosok nemet mondtak egy potenciális vevőnek, aki a nem eladásra kínált növényeiket akarta megvenni tőlük.

„A trendeket a fent említett hozzáférhetőség és a mesterségesen alacsonyan tartott aktuálisan elérhető mennyiség is alakítja. Minél kevesebb van belőle, annál drágábban lehet eladni.

Ez nyilvánvalóan a kereskedők érdeke. A növénykedvelők számára mindig lesz olyan új levélminta, forma és szín, ami felébreszti a vágyat a beszerzéshez – mondja Hadobás Nóra. – A hibridek megjelenésével a variációk száma szinte végtelen. Az extra növények beszerzése már nem csak a gyűjtők kiváltsága lehet, hanem bárkié, aki meg tudja fizetni a megszabott árát. Ugyanakkor nem árt felkészülni rá, hogy az interneten sok a csaló és a hamis növény, előfordult már az is, hogy egy eladó manikűr ollóval vágott lyukacsos mintát a levélbe, remélve, hogy talál majd rá palimadarat, aki nem jön rá a turpisságra és megveszi azt.” 

Tudáshoz növényt

A szakértők azt mondják, hogy kezdő növényszülőknek inkább egyszerűbb, és persze olcsóbb növényeket ajánlanak, ezeken javasolt megtanulni egy-egy növénytípus általános szükségleteit, hiszen nem mindig, de azért az esetek többségében a különlegesebb fajták nagyobb tudatosságot és odafigyelést igényelnek. Ezért „a fokozatosságot ebben az esetben is érdemes megtartani, és persze nem baj, ha mindig vannak a kívánságlistákon újabb és újabb növények” – magyarázza Hadobás Nóra, aki kiemeli, hogy

a tudatos növénytartás alapja a tudatos növényválasztás, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy-egy növény beszerzése előtt érdemes tisztában lenni a lakásunk fizikai adottságaival (pl. tájolás, páratartalom, fény útját akadályozó vagy befolyásoló tényezők), a saját személyiségünkkel, és a növénytartás alapvető céljaival,

illetve azzal is, hogy ki mennyi időt szeretne bíbelődni egy-egy növénnyel, hajlandó-e például párásítókészüléket vagy mesterséges fényeket beszerezni, ha a lakás adottságai nem ideálisak. Ezek mellett azt is érdemes tudni, hogy az adott növény pontosan milyen fajta és milyen gondozást igényel. Ha te is kezdő vagy, töltsd ki tesztünket, hogy meglásd, milyen növénnyel indítsd a zöld kalandot! Ha kifejezetten olyan növényeket keresel, amelyek tisztítják otthonod levegőjét, ne is menj tovább, hanem kattints ide, összeszedtünk neked néhányat!

Olcsóbb opciók

Már szinte profi növénygondozónak számítasz, vágysz is a különlegességekre, de soha nem leszel képes (vagy elvi vagy financiális okok miatt) kiadni százezreket egy divatos, ritka növényre? Itt van néhány érdekesség, szakértőink ajánlása alapján: ezek pénztárcabarátak is, viszont külsejükben úgy néznek ki, mintha rendkívüli drágák lennének.

Begonia maculata: pöttyös begónia 

Ez a kis cukiság a levelei miatt nagyon különlegesnek tűnik, viszont szerencsére viszonylag egyszerű a gondozása, és az ára is megfizethető, már 5000 forint körül hozzájuthatsz.

Begonia maculata (Fotó: Unsplash)

Mire figyelj, ha ilyet választasz? Szereti a párát és a nedvességet, de jól el kell találni a szükséges víz mennyiségét, mert a túlöntözés végzetes lehet számára.

Hypoestes phyllostachya: pettyeslevél

Lehet ennél trendibb és Instagram kompatibilisebb egy növény?

Hypoestes phyllostachya, vagyis pettyeslevél. (Fotó: Getty Images)

(Talán a pöttyös begóniát kivéve persze.) Szerencsére ez olcsó is (800 forint végülis eléggé baráti, nem?), a gondozása sem igényel kertészmérnöki diplomát. Szereti a párát, gyorsan nő, de csak akkor, ha sok fényt kap, hiszen nem megfelelő fényviszonyok között nyurgulásra hajlamos.

Dracaena surculosa: pöttyös levelű sárkányfa

Nincs mit tenni, a pöttyös növények virágkorukat élik. Nórától megtudtuk, hogy amikor egészen új volt itthon ez a növény, a virágpiacon is úgy árulták, hogy külön kiírták rá, hogy nem beteg, hanem direkt ilyen a levélmintája.

Igazi túlélő, akárcsak a többi sárkányfa, viszont sokkal izgalmasabban néz ki, és 1500 forint körül már mutatós példányokat vásárolhatunk.

Fatsia Japonica variegata: variegata szobaarália

A variegáció, vagyis tarkaság lényegében egy szerv felületén megfigyelhető szín-, és formamintázat. Növények esetében azt jelenti, hogy a leveleken – néha más szervein is – valamilyen az alapszíntől (esetünkben ez a zöld) eltérő színes mintázat jelenik meg. Ez a szobaarália kellő körültekintéssel nyáron akár a szabadban is nevelhető, de a föld megfelelő nedvességére ügyelni kell. Szintén 5000 forint körüli áron beszerezhető.

Syngonium Neon Robusta: rózsaszín nyíllevél

Arcpír színű, rózsaszínes levelei szintén igen divatossá teszik, a fényes, de nem közvetlen napos helyeket szereti. Akkor lesz igazán szép és egészséges, ha talaja laza és tápanyagban gazdag. Ha már nődögél, nem árt neki támasztékot, illetve kéthetente tápoldatot adni.

Cuki, és még csak nem is drága a Syngonium Neon Robusta (Fotó: Getty Images)

Kiemelt kép: Getty Images