Teszteld, milyen cserepes növény illik a leginkább hozzád!

Nagyon népszerűek a szobanövények, de nem mindegy, hogy melyiket választod, hogy sokáig gyönyörködhess benne.

A növények lakásban való tartása egyáltalán nem újkeletű hóbort, mert valójában az emberek már évezredek óta tartanak növényeket és fákat cserépben, gondoljunk csak az ókori világ egyik csodájára, Szemiramisz függőkertjére Babilonban. De az utóbbi időben – talán a pandémia miatt megnövekedett otthonlétnek is köszönhetően –  a cserepes növények népszerűbbek, mint valaha. Az embereknek veleszületett igényük van arra, hogy valamiről gondoskodni tudjanak, éppen ezért tartanak sokan háziállatot, de a szobanövények is kielégíthetik ezt az igényt, hiszen azok is törődést és figyelmet igényelnek (egyes fajták még többet is), hiszen van valami varázslatos abban, amikor észreveszed, hogy a növényed új levelet növeszt, és látod, ahogy a szemed előtt cseperedik a gondozásod alatt. 

Egy 2019-es felmérésből kiderül, hogy az amerikai kertészek rekordösszegű, 52,3 milliárd dollárt költöttek el a gyep- és kertészeti dolgokra. Ennek az összegnek az egynegyedét a 18-34 évesek tették ki, akiknek a növényekre fordított kiadásai 2014 óta minden más korcsoportnál nagyobb mértékben nőttek. A szobanövények a vizuálisan vezérelt közösségi médiának köszönhetik népszerűségük újraéledését,

különösen az Instagram vált a cserepes növény-fanatikusok paradicsomává,

de a Facebook is tele van mindenféle növényes csoporttal. Nem csoda: a gyönyörű szobanövény-fotók másokat is inspirálhatnak a saját növénygyűjtésre, emiatt ez a trend futótűzként terjed. A közösségi média emellett platformot biztosít a növénykedvelők számára, hogy inspirálják egymást, tippeket és titkokat osszanak meg a másikkal, sőt, találkozókat szervezzenek, ahol beszélgethetnek, sőt, akár dugványok is gazdát cserélhetnek egymással. A szakértők szerint ez köszönhető annak is, hogy sok városinak nincs lehetősége háziállat tartására, egyre később vállalnak a fiatalok gyereket, az idősebbek pedig az egyedül töltött idejüket töltik ki a növényápolással.

Mentális és fizikai előnyök

A természet egészséges hatása a közérzetünkre jól dokumentált, ha pedig a növényeket behozzuk a lakásba, akkor ezek az előnyök még inkább elérhetővé válnak. Nincs időd kirándulni vagy egy erdei fürdőzésre? Sebaj, metszd meg helyette a filodendronjaidat! A szobanövényekkel való interakció

csökkentheti a vérnyomást, megnyugtathatja az idegrendszert, és elősegítheti az általános jó közérzetet.

Az öntözés, metszés, átültetés, ápolás és egyebek dmegkövetelik, hogy lelassítsunk és fókuszálva foglalkozzunk valamivel, és mindez megnyugtató rutint biztosíthat egy egyébként őrült és bizonytalan világban. Ráadásul segít elszakadni a technológiától is, ami szintén csökkenti a huszonnégy órában való elérhetőség okozta stresszt.

Tehát növényt tartani mindenképpen jó dolog, amitől ne tántorítson el az sem, ha szerinted nem vagy alkalmas arra, hogy életben tartsd. Ugyanis minden csak azon múlik, hogy sikerül-e a hozzád és a körülményeidhez leginkább passzoló cserepes virágot megtalálnod. Tesztünk pedig pont ebben segít: válaszolj a kérdésekre, és tudd meg, hogy melyiket válaszd a garantált sikerélményért!

Kiemelt kép: Getty Images

Tesztben felhasznált képek: Getty Images, unsplash