5+1 tipp, hogy a szobanövények télen is életben maradjanak

Te is nehezen boldogulsz a hidegebb évszakokban a szobanövényeiddel? Ha megfogadod néhány jótanácsunk, szinte biztos sikerrel telelteted majd őket idén!

Biztosan te is jártál már úgy, hogy a nyáron burjánzó szobanövényeid alig vészelték át az őszt és a telet. Ha eddig értetlenül álltál a jelenség előtt, a tippeink talán segítenek rámutatni arra, hogyan tudod a legmegfelelőbben gondozni ebben az időszakban is a növényeid.

Még a kezdő növénytartó is tisztában van azzal a négy dologgal, amire szüksége van a szobanövényeknek. Ez télen sem változik, azonban a napok rövidülésével, valamint a kinti hőmérséklet csökkenésével egyidőben a fűtési szezon indulása trükkössé teheti, hogy minden rendben legyen. Amire tehát érdemes ügyelnünk: 

  • Fény
  • Víz
  • Hőmérséklet
  • Páratartalom

1. Forgassuk a virágainkat!

A növények fotoszintéziséhez kellő mennyiségű fényre van szükség, amiből egyre kevesebb lesz, ahogyan az év vége felé haladunk. Viszont ha időközönként elforgatjuk a kaspót, megelőzhetjük, hogy aránytalanul fejlődjön a cseréplakónk.

Szobanövény ablakban

Kép forrása: Pixabay

2. Tartsuk tisztán a leveleket!

Nem is gondolnánk, de ha porréteg rakódik le a szobanövények levelein, az negatív következményekkel jár. Egyrészt rontja a fotoszintézist, ami egyébként is nehézkes az évnek ebben a szakaszában. Másrészt pedig jóval kevesebb szén-dioxidot tudnak így felvenni, aminek a helyére friss oxigént bocsátanának a levegőbe. Ezért is érdemes valamilyen módon portalanítani őket: a legjobb, ha a fürdőszobában lezuhanyoztatjuk a teljes növényt, de száraz vagy nedves ronggyal is áttörölgethetjük a leveleket.

3. Locsoljunk módjával!

Gyakori hiba szokott lenni bármely évszakban az alul- vagy túlöntözés. Ősszel és télen kevesebb vízre van szükségük a szobanövényeknek, így az öntözést is mérsékelni lehet ezekben a hónapokban. Nagyjából heti egyszeri locsolással a legtöbb növény szépen boldogul ilyenkor, de persze a vízigény bizonyos esetekben eltérhet.

A túlöntözés veszélyesebb, hiszen mire észrevesszük a bajt, a gyökerek már jóeséllyel rothadásnak indultak a föld alatt. Inkább figyeljük, mennyire nedves a cserépben a föld, valamint, hogy fonnyadnak-e a levelek – ez utóbbi arra utal, hogy szomjazik a növényünk és ideje meglocsolni! (Ha a locsolás a legnagyobb ellenséged, válassz olyan növényt, amelyekkel nem lesz ilyen gondod.)

Szobanövény locsolóval

Kép forrása: Unsplash

4. Kerüld a radiátorokat és a huzatos ablakokat!

A fűtési szezon indulásával azt is át kell gondolnunk, hogy maradhat-e a megszokott helyén a szobanövényünk. A radiátorok közelében semmikép se tartsuk a virágainkat, hiszen a hőtől gyorsan kiszáradhat a földjük, és a levegő páratartalma is drasztikusan lecsökken. Ez a kombináció akár végzetes is lehet, ezért próbáljunk meg más opciót találni, ha eddig közvetlenül fűtőtest közelében nevelgettük a növényeinket.

Alapvetően arra gondolnánk, hogy a legjobb alternatíva akkor az ablakba való költöztetés, de ez is veszélyes lehet: ha kevésbé zár jól és huzatos, inkább keressünk más megoldást télire. Ha mégis az ablakpárkány mellett döntünk, ügyeljünk rá, hogy ne érjen a növény a hideg üveghez!

5. Párásíts!

Rendkívül ki tud száradni a levegő télen a lakásban, így a saját egészségünk szempontjából is érdemes figyelnünk a páratartalomra. A szobanövényeinknek úgy tudunk a legegyszerűbben segíteni, ha vízpermettel spricceljük őket. 

+1 Tartsd a kaktuszaid hűvösen!

Talán mindenki tisztában van azzal, hogy a kaktuszok a legnagyobb forróságban érzik jól magukat és a szárazsághoz vannak alkalmazkodva, viszont nem szabad ősszel és télen mesterségesen létrehozott sivatagi körülményeknek kitenni őket! Sőt, érdemes minél hűvösebb helyen átteleltetni a kaktuszainkat, amire mondjuk egy lépcsőház nagyon jó opció lehet.

Növények penész ellen? Igen!

Van, hogy az ember úgy takarékoskodik a fűtés számlán, hogy bizonyos helyiségeket inkább nem fűt. Igen ám, de ennek lehetnek negatív következményei. AZ alulfűtött házakban, ahol egyik-másik szoba fűtetlen vagy csak szimplán alacsony a falak hőmérséklete, lecsapódik a pára, így kialakulhat a penészesedés. A probléma alapvetően azokon a területeken üti fel a fejét, amelyek a fűtetlen helyiséggel vagy hideg felülettel határosak, de azokban a szobákban is gyakori jelenség, ahol sok pára képződik. Mint legtöbbször, a penész esetében is igaz: egyszerűbb, olcsóbb a gondot megelőzni, mint később azt kezelni.

A penészedés elleni harcban bizonyos szobanövényeket is bevethetünk. És hogy melyeket? Ebből a cikkből kiderül!

Kiemelt kép: Getty Images