fehér csészében egy adag használt kávézacc felülnézetből

Nem érdemes kidobni – Meglepő, mennyi mindenre használhatjuk otthon a kávézaccot

Íme, miként használhatjuk fel újra a kávézaccot!

Biztosan sokat hallottunk már arról, hogy a kávézacc remek nitrogénforrás, és mennyi mindenre használható a kertben – a kártevők elűzésétől kezdve a növények táplálásán át egészen a talajjavításig. És azt gondoltad volna, hogy a takarításban is segítségedre lehet? Bár aligha akad annyiféle felhasználási módja, mint más konyhai alapanyagoknak – például a citromnak és a szódabikarbónának –, de ha a spórolás a cél, és természetes, környezetbarát tisztítószerhez szeretnénk jutni, néhány ügyes trükkel a kidobásra ítélt kávézaccot is újra felhasználhatjuk otthonunkban. Mutatjuk is, hogy hogyan!

Eltávolítja a makacs szennyeződéseket

A kávézacc kétféleképpen is segítségünkre lehet a mosogatásban. Hála durva és szemes textúrájának, csiszolóanyagként is remekül működik, ugyanis hatékonyan képes fellazítani az edényekre égett zsíros szennyeződéseket, lerakódásokat. A szódabikarbónához hasonlóan

biztonságosan használható még az olyan kényes felületeken is, mint az öntöttvas és a teflon, természetes zsíroldó tulajdonságának köszönhetően pedig a megtapadt ételmaradékot és az olajos lerakódásokat is oldja.

A mosnivaló edényeket, serpenyőket öntsük fel félig meleg, mosogatószeres vízzel, adjunk hozzá egy evőkanálnyi kávézaccot, majd óvatosan súroljuk át az egészet a szivacs puhábbik, nem dörzsis felével!

Használt kávézacc és kikskanál egy zöld növény melletti tányéron

Fotó: Getty Images

Zsíroldó tulajdonságainak köszönhetően a kávézacc áztatószerként sem utolsó. Még a legkoszosabb nyársbotok, sütő- és grillrácsok tisztítását is megkönnyíti, amihez nem kell mást tennünk, mint összekeverni 1-2 evőkanál zaccot némi meleg vízzel a mosogatóban, a piszkos eszközöket ebben körülbelül 45 percig áztatni, majd szivaccsal letörölni és leöblíteni – ennyi az egész.

A kávézacc magába szívja a kellemetlen szagokat

Mint azt oly sokszor tapasztaljuk, hiába az igyekezet, az időről időre megjelenő kellemetlen szagok még a legtisztább hűtőszekrényeket sem kerülhetik el – pláne, ha erős aromájú, rosszabb esetben romlásnak indult ételek is megbújnak benne. A nitrogénban gazdag kávézacc azonban erre is egyszerű megoldást kínál (ahogyan meglepő módon egyébként a vécépapír is): miután eltávolítottuk a bűz okozóját, és alaposan lefertőtlenítettük az érintett felületet, tegyünk egy csésze kiszáradt kávézaccot a hűtőszekrénybe, és hagyjuk, hogy egy egész éjszakán át tegye a dolgát. A tartós hatás érdekében a műveletet többször is megismételhetjük, sőt, a zaccot hosszútávon is alkalmazhatjuk, ha fenntartható és ökobarát megoldásra cserélnénk a vegyszeres hűtőszagtalanítókat.

Mi több, a kávézacc az olyan, gyakran a kezünkön ragadó ételszagokat is semlegesíti, mint például a fokhagyma és a hal. Ha a szappanos kézmosás sem segített, csak dörzsöljünk el egy kis zaccot a tenyerünkben – extra bónuszként pedig nemcsak szagtalanítani fog, de az elhalt hámréteget is eltávolítja, azaz végeredményben puhábbá varázsolja majd bőrünket. Kell ennél több?

Láthatatlanná teszi a karcolásokat

A könnyen karcolódó fafelületek, bútorok és burkolatok sérülékeny pontjai a lakásnak – ami egy újabb lehetőséggel kecsegtet a kávézacc felhasználására. Ha szeretnénk láthatatlanná tenni a sérüléseket, nem kell mást tennünk, mint összekeverni egy evőkanálnyi zaccot némi vízzel vagy étolajjal, és a karcolásokra kenni. Miután a pasztával óvatosan bemasszíroztuk a területet, hagyjuk hatni nagyjából 15-20 percig, töröljük szárazra, majd ismételjük meg a folyamatot, ha szükségesnek látjuk!

Érdekelnek az ehhez hasonló házi praktikák? Képzeld, a kávézacchoz hasonlóan a használt teafiltert sem érdemes azonnal kidobni! 6 módon is újra felhasználhatjuk.

Kiemelt kép: Getty Images