fengsuj-nappali-tippek

Fengsuj a nappaliban – 9 tipp a jobb energiákért

Az alábbi tanácsok megfogadásával bőséget, szerencsét és egészséget vonzhatsz otthonodba.

Tavasszal talán nemcsak a nagytakarításnak, hanem otthonunk átalakításának is eljött végre az ideje. Amennyiben úgy érezzük, ráférne néhány szobánkra egy kisebb ráncfelvarrás, és el is határoztuk magunkat a változtatás mellett, érdemes a fengsuj tippjeit szem előtt tartva újragondolni ezeket a tereket. Ez jó eséllyel csupán egy kis lomtalanítással és a szoba különböző elemeinek hangsúlyba hozatalával jár majd. 

A kiegyensúlyozott, pozitív energiával teli környezet fontos a jó közérzethez. Az, hogy hol (milyen településen, milyen utcában, milyen ingatlanban) élünk, és hogyan is érezzük magunkat ott, óriási mértékben befolyásolja az életminőségünket. Persze, mindenki máshol van igazán otthon: van, aki bármit megadna egy kis tanyáért távol a civilizációtól, míg más úgy érzi, akkor lenne csak igazán elemében, ha lakása egyenesen a Times Square-re nyílna.

Otthonunk berendezését illetően azonban hasonló igényeink vannak: mind szeretjük a világos, tágas, rendezett tereket. Ennek leghatékonyabb kivitelezésében pedig a fengsuj lehet segítségükre.

fengsuj-nappali-tippek

Fengsuj a nappaliban, és jobbak lesznek az energiák! (Fotó: Getty Images)

Bár hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy a hálószoba (vagy épp a fürdő) a legfontosabb helyiség otthonunkban, bizony a nappali a lakás szívcsakrája. Itt gyűlik össze a család, a vendégsereg, itt áldozhatunk hobbinknak, vagy épp relaxálhatunk egy nehéz munkanap végén. Érthető módon tehát kulcsfontosságú, hogy a nappali jó fengsujjal bírjon – minden ide érkező látogató vagy lakó érdekében.

Fengsuj: 9 tipp a nappali berendezéséhez

Íme kilenc pofonegyszerű tipp, amivel a fengsuj szerint ideálissá varázsolhatjuk a nappalinkat. 

1. Rend a lelke mindennek

A folyamatot érdemes azzal kezdeni, hogy minden felesleges tárgyat, kacatot, limlomot kipucolunk a nappaliból – és ami marad, azt a helyére pakoljuk, megtakarítjuk. Ha ugyanis otthonunkban rendetlenség uralkodik, az akár észrevétlenül is stresszessé és túlterheltté tehet bennünket. Értelemszerűen ez nem kedvez a jó energiáknak.

2. Tisztaság fél egészség

Ha rendet tettünk és kitakarítottunk, nagyon fontos, hogy alaposan kiszellőztessünk. A fengsuj szabályai szerint legalább 9 percre érdemes nyitva hagyni az ablakokat (a kilenc az ősi tan kiemelt mágikus száma). Ezzel segíthetjük, hogy minden régi és rossz energia távozzon végre a térből, és helyet is teremthetünk ezáltal az újnak.

3. Egy kis extra tértisztítás

Amennyiben úgy érezzük, az utóbbi időben több kellemetlen élmény ért minket a nappalinkban, egy kis plusz tértisztításra is szükségünk lehet. Különböző tértisztítási technikákat is alkalmazhatunk, például kipróbálhatjuk a csengettyűzést, gyújthatunk füstölőt vagy mécsest.

4. Használjuk a báguát!

A bágua-térkép segít meghatározni, melyik energiaterületbe esik a nappalink! Képzeletben felülnézetőből osszuk fel 3×3, azaz összesen 9 (nagyjából egyenlő) területre otthonunkat! A négyzet alsó vonala legyen az, amelyiken a főbejárat található. A 3×3 terület az alábbiak szerint értelmezendő:

 • bal felső csücsök: gazdagság;
 • középen felül: népszerűség;
 • jobb felső csücsök: szerelem;
 • bal oldalt, középen: család;
 • a térkép kellős közepén: egészség;
 • jobb oldalt, középen: kreativitás;
 • a bal alsó csücsökben: tanulás;
 • középen alul: munka;
 • a jobb alsó csücsökben: utazás.

Ha sikerült ez alapján meghatároznunk, hogy a nappali mely energiaterületre esik, helyezzünk el a szobában erre utaló berendezési tárgyakat, díszítőelemeket! (Ha például az utazás területében van a nappali, akkor tegyünk a falra térképet ábrázoló festményt, a dohányzóasztalra néhány úti könyvet, a polcokra külföldi szuvenírt!)

5. Egyensúlyban az öt elem

A taoizmusban az öt elem rendszere a természet ciklusait hívja segítségül egészségünk és jólétünk kiegyensúlyozására. Az öt elem: a föld, a fém, a víz, a fa és a tűz.

Egyszerűen bevonzhatjuk otthonunkba a jó energiákat, ha a nappaliban mind az öt elemet képviseltetjük valahogyan.

Ez történhet egészen egzakt módon (azaz a tűz elemét például meggyújtott gyertyával, a vizet kis szökőkúttal stb.), vagy metaforikusan, akár a színek és formák segítségével is. Utóbbihoz némi mankó:

 

 1. a föld elemet képviselik: barna, narancssárga, sárgás színek és lapos, szögletes formák;
 2. a fém elemet képviselik: fehér, szürke, fémes színek és gömbölyű, kerek formák;
 3. a víz elemet képviselik: fekete és nagyon sötét színek, valamint görbe, hullámos formák;
 4. a fa elemet képviselik: kék, zöldes színek és téglalap alapú, oszlopos formák;
 5. a tűz elemet képviselik: tüzes, vöröses színek és háromszögletű formák.

6. Színek – általában

A fengsuj szerint a nappaliba legjobb energiákat bevonzó színek általában: a kék, a zöld, a fehér, a szürke és a semleges színek. Legyenek ezek többségben ebben a szobában!

7. Bútorrendezés

A tükör helye

A fengsujban kiemelt fontosságú lakberendezési tárgy a tükör. Amennyiben a nappaliba tükröt tennénk, az semmiképp se kerüljön az ajtóval szemközti falra, így ugyanis visszaveri a pozitív energiákat – az ajtón kifelé, egyenesen az utcára. Szintén bajt okozhat, ha a tükör egy rendetlen sarokra vagy a kandallóra néz! Jó megoldás lehet ezek helyett, ha egy ablakot tükrözünk, vagy egy szűkebb teret nyitunk meg általa.

Alapszabály, hogy legalább annyi ülőhellyel kell rendelkeznie a nappalinak, ahányan a lakásban élnek. A fengsuj szerint mindenkinek azt kell éreznie, hogy helye van otthon. Ha megvagyunk a kellő mennyiségű bútorral, rátérhetünk azoknak elrendezésére. Ideálisnak mondható, ha a bútorokat úgy rendezzük el, hogy azzal a szoba beszélgetésre és kapcsolódásra invitálja a jelenlévőket.

Röviden: az ülőhelyek egymás felé nézzenek! Azt pedig mindenképp kerüljük el, ha lehet, hogy bárki is háttal üljön az ajtónak! Ezt a legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy a bútorokat U alakban helyezzük el, úgy, hogy az U alak nyitott szája az ajtó felé nézzen.

8. Festmények, dísztárgyak, műalkotások

Száműzzük a belőlünk túl heves érzelmeket kiváltó műalkotásokat a nappaliból! A legjobb, ha a nekünk nem tetsző, vagy esetleg volt partnerünk által készített festményt/dísztárgyat elajándékozzuk (vagy a garázsba/tárolóba deportáljuk). Az ezután megmaradt dekorelemeket ne tegyük se túl alacsonyra, se túl magasra! Igyekezzünk a szóban forgó tárgynak legalkalmasabb helyet megtalálni a szobában – például a kanapé mögött szemmagasságban, a könyvespolcon, esetleg a komód egyik szélső pontján.

9. A növények életet lehelnek a nappaliba

Nyilvánvaló, hogy az élő zöld növények életenergiát hoznak otthonunkba. A fengsuj szerint érdemes odafigyelnünk azonban, hogy milyen típusú virágokat választunk erre a célra. Az orgonával, az orchideával, a fehér magnóliával, a bazsarózsával és a bambusszal nem lőhetünk mellé. Már csak arra kell ügyelnünk, hogy elegendő fényt és vizet is kapjanak!

A fengsuj szerint ezzel a 4 színnel vonzhatsz több pénzt az életedbe

Kiemelt kép: Getty Images