majom alszik egy faágon

Ebben a pozícióban a legpihentetőbb az alvás a fengsuj szerint

Ősi tanok szerint az egyik égtáj sokkal előnyösebb ilyen szempontból a többinél.

Veled is előfordult már, hogy a halószobád átrendezése után hirtelen jobban (esetleg pont hogy rosszabbul) aludtál ugyanabban a helyiségben, ugyanazok között a tárgyak között? A fengsuj és más ősi tanok (például az indiai vastu shastra) szerint is benne van a pakliban, hogy erről az ágyad elhelyezkedése tehet, vagyis egész pontosan az, hogy a fejed melyik égtáj felé néz szunyókálás közben.

Amennyiben tehát alvási gondokkal küzdesz, érdemes lehet egy esélyt adnod az alvási pozíciód megváltoztatásának. De hogy mégis melyik irányba told az ágyad? Megmondjuk!

Erre nézzen a fejed alváskor!

Bár vannak, akik ócska humbugnak tartanak minden ilyesmit, azt ők sem tagadhatják, hogy minimum érdekes, hogy többen is ugyanarra az eredményre jutottak.

Így alszik egy igazi fengsujtudós. (Fotó: Getty Images)

No de térjünk végre a lényegre: többféle spirituális tan és a népi bölcsesség egyaránt azt mondja, hogy

a legideálisabb alvási pozíció az, ha a lábunk észak, míg fejünk dél felé néz.

A fengsuj és a vastu shastra szerint mindezt az elektromágneses mezők magyarázzák. A vastu shastra szerint szerint ugyanis az élőlények teste a bolygóhoz hasonlóan saját északi és déli pólussal bír, ennek értelmében pedig, ha az északi pólusunkat, azaz a fejünket mi is dél felé hajtjuk álomra, akkor a testünk mágneses energiáját a Föld mágneses energiájával összhangba hozzuk, ami végeredményben kedvező hatással lehet az egészségünkre és az alváshigiénénkre.

Ha viszont fordítva fekszünk le, azzal akár fejfájást és magas vérnyomást okozhatunk magunknak. Bár egyelőre nem született kutatás, ami mindezt maradéktalanul alátámasztaná, némi bizonyíték azért van arra vonatkozóan, hogy a déli irányba történő fekvés valóban előnyös lehet, és akár még a magas vérnyomás kockázatát is csökkentheti. (Egy nemrég készült tanulmány kelet-nyugati és észak-déli irányban alvó emberek alvási szokásait és egészségi állapotát hasonlította össze. A kutatók három hónap elteltével azt vették észre, hogy az észak-déli alvónknak alacsonyabb volt a vérnyomása, valamint jobb minőségű és mennyiségű alvásról is számoltak be.)

Mindezen felül már tényleg csak érdekesség, hogy egyes megfigyelések szerint bizonyos állatok, például a szarvasmarhák ösztönösen észak-dél irányba igazítják testüket pihenéshez…

Hiába mindenféle helyezkedés és hókuszpókusz, még mindig csak forgolódsz? Íme, ez az egyszerű trükk segíthet hamar álomba szenderülni!

Kiemelt kép: Pexels