intelligencia-szokasok

7 szokás, amitől rögtön intelligensebbnek gondolnak majd mások

A tudomány is alátámasztja a most következő szokások hatását.

Ha csodálattal vegyes irigységgel is, de elfogadjuk, hogy vannak, akik okosabbak másoknál. Mindez az intelligencia olyan összetett tényezőinek köszönhető, mint a genetika, a neveltetés, a környezet és az egyéni tapasztalatok. Ám ez nem jelenti azt, hogy egy-egy helyzetben, amikor a szükség úgy hozza, ne vethetnénk be néhány pszichológiai trükköt annak érdekében, hogy magabiztosabbnak, kompetensebbnek és intelligensebbnek tűnjünk.

Természetesen az intelligencia nem mérhető pusztán a teljesítményünk alapján. Mi is számos cikkben foglalkoztunk az IQ mellett az érzelmi intelligencia jelentőségével, a kreativitással, a rugalmassággal, a hétköznapi élet kihívásaihoz elengedhetetlen alkalmazkodóképességgel. Ezek legalább olyan fontosak, mint a kognitív készségek. 

A pszichológia azonban minden esetben a segítségünkre lehet. Néhány ügyesen időzített gesztussal szinte azonnal lenyűgözhetünk másokat – például egy állásinterjún, egy első romantikus találkozáson vagy csak szimplán a hétköznapi beszélgetéseink során. Ezek a szokások ráadásul a mi javunkat is szolgálják, hiszen miközben azon fáradozunk, hogy intelligensebbnek tűnjünk mások szemében, önbeteljesítésként valóban elkezdünk tudatosan figyelni arra, hogy ehhez mérten fejlesszük magunkat.

7 apróság, amitől intelligensebbnek tűnhetsz

Az alábbi viselkedésmódok gyakorlásával tehát mindenképp sokat nyerhetsz. Jó hír, hogy a siker mértékéhez képest egyszerű szokásokról van szó, melyeket könnyedén tökéletesíthetsz a mindennapokban. Íme tehát, milyen apróságok utalhatnak rá, hogy magas intelligenciával bírsz!

1. Egyszerű, de kifejező beszéd

Ha azt gondolnád, a szókincsed fitogtatása a legjobb taktika arra, hogy okosnak lássanak, akkor rossz hírünk van számodra. Szakértők szerint ezzel épp az ellenkezőjét érheted el célodnak. Egy egyetemi tanulmány kimutatta, hogy a szükségtelenül hosszú és bonyolult szavak használata épp, hogy kevésbé intelligensnek mutatja az embert. Tehát beszéd közben jobban teszed, ha egyszerűen a tényekre szorítkozol, és közben törekszel arra is, hogy előadásmódod kifejezőbb legyen.

2. Szemkontaktus

Nora A. Murphy egyetemi professzor szerint, ha egyenesen a beszélgetőpartner szemébe nézünk, az nagyban hozzájárul ahhoz, hogy társunk okosnak ítéljen meg bennünket. Egy kísérletben is bizonyította ezt a felvetését a Loyola Marymount Egyetemen, ahol 182 hallgatót osztott párokba. Minden pár egyik tagját arra utasította, hogy próbáljon meg valamilyen módon intelligensnek látszani, míg a másik semmilyen utasítást nem kapott.

A felvett ötperces beszélgetés után minden partner értékelte a másikat a vélt intelligenciája alapján. A kísérlet szerint az okosnak tűnő diákokra maradéktalanul igaz volt, hogy beszéd közben végig a másik szemébe néztek. „A beszéd közbeni szemkontaktus kulcsfontosságú viselkedés volt – jelentette ki Murphy. – Akik tartották a szemkontaktust, sikeresebben manipulálták beszélgetőtársukat, és ezáltal intelligensebbnek ítélték őket a többiek.”

3. Fehér öltözék

Külsőnk tagadhatatlanul sokat elárul rólunk – így manipulációs célokra is remekül bevethető. Többször bizonyítást nyert már például, hogy a szemüveges embereket általában intelligensebbnek gondoljuk, de ugyanígy a fehér öltözékről is kimutatták kutatások, hogy pozitívan befolyásolhatja a viselőjéről másokban kialakuló képet.

intelligencia-szokasok

Fotó: Canva

A Northwestern tanulmánya szerint pedig mindez nem alaptalan. Kutatásuk szerint a fehér ruhát viselő emberek (jellemzően tanárok, tudósok, orvosok) magasabb pontszámokat érnek el az intelligenciát mérő teszteken.

Magasabb intelligencia helyett inkább a gazdagság benyomására törekednél? Kattints a linkre, hogy megtudd, mely színektől tűnhet drágábbnak az öltözéked!

4. Jó humor

A jó érzékkel adagolt, odaillő humor megannyi helyzetben segítségünkre lehet. Így van ez akkor is, ha épp intelligenciánkat szeretnénk megcsillogtatni. Egy emlékezetes kísérletben például egy pszichológus három férfit kért fel, hogy szerezzék meg ugyanazon nő telefonszámát. A kísérlet befejeztével a szakértő megkérte a szóban forgó hölgyet, értékelje a férfiakat vonzerejük és intelligenciájuk alapján.

Az eredmények azt mutatták, hogy a viccelődő férfiak jobb eredményt értek el nála. Sőt, háromszor nagyobb valószínűséggel kapták meg a nő telefonszámát, mint azok a férfiak, akik nem csillogtatták meg humorukat.

5. Hiányosságok és hibák felvállalása

Az egyik leghatásosabb taktika, amit bevethetünk, hogy intelligensebbnek tűnjünk – bár nem csupán emiatt érdemes alkalmazni –, az, ha beismerjük, hogy valamiben nem vagyunk elég tájékozottak. 1999-ben, a Cornell Egyetem két kutatója, David Dunning és Justin Kruger ismertette meg a nyilvánossággal azt a jelenséget, melyet ma már Dunning–Kruger-hatás néven ismerünk. Az elmélet szerint

a kevésbé kompetens személyek általában inkább túlbecsülik, míg a legkompetensebbek jellemzően alábecsülik képességeiket.

Ha tehát valakit szeretnénk lenyűgözni, a legjobb módszer, ha a szerénység mellett döntünk. 

6. Kíváncsi, nyitott viselkedés

Ezt a tippet talán magyarázni sem szükséges. Az intelligens emberek ugyanis természetüknél fogva kíváncsiak, szomjaznak az újdonságokra, a tudásra, szívesen tanulnak másoktól és ismernek meg új embereket. Nyitottságuknak hála azt is képesek felismerni, ha valaki olyan tudással rendelkezik, ami hozzásegítheti őket a növekedéshez, intellektusuk fejlesztéséhez, miközben képesek elfogadni és megbecsülni különböző nézeteket.

Tisztában vannak annak fontosságával, hogy ne akadályozzák saját magukat az előrehaladásban. Ezért tudatosan keresik a fejlődés új lehetőségeit. Ahhoz tehát, hogy mások intelligensnek találjanak, nagyon fontos, hogy képes legyél változtatni nézőpontodon és nyitottan állni ehhez a változáshoz.

7. Kérdezés

Ne feledjük, nem csupán a válaszokban, a kérdésekben is megmutatkozhat az intelligencia! A helyénvaló, jó kérdések feltevése jobb fényben tüntethet fel bennünket egy párbeszédben. Ha félretesszük görcsös erőlködésünket, hogy minél okosabban válaszoljunk, és ehelyett inkább a jó kérdésekre fókuszálunk, azzal sokkal hamarabb megnyerhetjük magunknak partnerünk szimpátiáját.

Ezzel a Harvard Egyetem kutatói is egyetértenek. Vizsgálatukból ráadásul az is kiderült, hogy a (sokszor mesterkélt) kérdések feltevése helyett még jobb ötlet lehet, ha tanácsot kérünk. Ezáltal nemcsak okosabbnak tűnünk, hanem akár egy új ötlettel is gazdagodhatunk.

Magabiztosabbnak és intelligensebbnek szeretnél tűnni a munkahelyeden? Akkor építsd be szókincsedbe ezt az 5 mondatot!

Kiemelt kép: Getty Images