Színek, amiktől olcsónak, és színek, amiktől drágának tűnik az öltözékünk

A mondás szerint a ruha teszi az embert, de mi a helyzet az összhatást befolyásoló árnyalatokkal?

Elég csupán egy rövid sétát tennünk a városban, vagy egy pillantást vetni a közösségi médiában uralkodó divattrendekre, hogy lássuk, bizonyos összeállítások már első pillantásra exkluzivitást tükröznek. Nem hiába volt oda a fél világ a Szex és New York folytatássorozata, az És egyszer csak… Seema Patel nevű karakterének letisztult ruhatáráért (de persze nem ez az egyetlen oka, hogy a műsor még mindig a képernyők elé szegez), ugyanis a legtöbben a visszafogott árnyalatokkal azonosítjuk a kifinomultságot, vele együtt pedig a választékosabb ízlést és a magasabb státuszt.

Az egyszerűségében is nagyszerű vanílialány sminkjétől kezdve a lakberendezésben eluralkodni látszó bézsőrületig mi is igyekeztünk megfejteni, vajon mi a titka az elegancia benyomását keltő pasztellárnyalatoknak. De vajon tényleg csupán ezekkel a monokróm színekkel érhetünk el ilyen hatást? A válasz szerencsére nem, ám egy előnytelen színű ruha az egész összképre rányomhatja a bélyegét, ezért nem árt közelebbről is szemügyre venni, mit üzennek az egyes árnyalatok. 

Neon, arany és sárga? Vigyázzunk velük!

A legtöbbünkkel előfordult már, hogy miután gondosan kiválasztottunk egy öltözéket, a végeredmény valahogy elmaradt a várt harmonikus megjelenéstől. Valószínűleg a hiba nem a ruha stílusában vagy anyagában keresendő – bár itt is van bőven mivel mellé fogni –, hanem sokkal inkább a viselt színekben, melyek egy minőségibb darab stílusán is sokat torzíthatnak. A megfelelő árnyalatok kiválasztása a ruhatárunkhoz elengedhetetlen, ha a legtöbb esetben elegánsnak és összeszedettnek szeretnénk tűnni, ám mielőtt rátérnénk a konkrét tónusokra, érdemes néhány alapszabályt a magunkévá tenni akár a Sterling Style Academy stílustanácsaiból

színek öltözék

Az Emily Párizsban című sorozat két szereplője nem a csendes luxust képviseli (Fotó: Netflix)

Az egyik ilyen íratlan szabály a neon színekhez kapcsolódik, melyek bár kifejezetten divatosak lehetnek, első pillantásra nem feltétlen a kifinomultságot tükrözik. Ha öltözékről van szó, a neon megoldások sok esetben olcsónak tűnnek, ám ha mindenképp vibráló öltözéket szeretnénk viselni, inkább fekete vagy fehér színnel párosítsuk a darabokat. Ugyanez a helyzet a különféle fém árnyalatokkal, és főleg az arany esetében eshetünk csapdába, ha túl fényes vagy festett változatot viselünk – helyette inkább öltsünk magunkra nagyobb méretű, de letisztultabb ötvözeteket. Hasonlóan óvakodjunk a piros és a sárga erőteljes árnyalataitól, melyekből ha tehetünk, válasszunk sötétebb vagy tompább tónusokat, míg a már említett klasszikus pasztellszíneknél inkább az anyaghasználatra érdemes nagyobb figyelmet fordítani. 

Ezektől a színektől filléresnek tűnhet az összeállítás

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy most akkor pontosan mit is szabad, ha szeretnénk elkerülni a filléresnek ható összeállításokat, de előtte még néhány részletben kitérünk a tiltólistás árnyalatokra. Érdemes mellőzni a már említett neon színeket, melyek kétségtelenül felkeltik a figyelmet, hajlamosak azonban túlzónak hatni, ami csak akkor jelent jót, ha épp ezt szeretnénk elérni az öltözékünkkel. Ugyanez vonatkozik a narancs és a barna színkombinációjára –

a merész narancsszín és a túl világos barna választásánál fennáll a veszélye, hogy inkább a 70-es éveket idézzük, pont úgy, mint egyes fémes csillogású ruhadarabokkal,

melyek között szintén gyakran találni kevésbé előnyös változatokat. Az eklektikus, állatmintás (arról, hogy a leopárdminta hogyan lett nemesből giccses, és hogy hordhatjuk elegánsan, itt írtunk) vagy túl sok motívumot szerepeltető nyomatokkal is mellé nyúlhatunk – helyettük jobban járunk az egyszerűbb csíkokkal és pöttyökkel –, de a kevesebb több elve érvényesül az eleganciával azonosított fehérnél is. Amennyiben tetőtől talpig fehérbe burkolózunk, az azt üzenheti, túlságosan igyekszünk, hogy jól öltözöttnek lássanak bennünket.

A luxus érzetét kelti, ha így választunk

Az öltözködésünk sok mindent elárul személyiségünkről, gondolkodásmódunkról és preferenciáinkról, tehát a legtöbb esetben azt fejezi ki, amit mi általa üzenni szeretnénk. Nem véletlenül szivárgott átt a quiet luxury (csendes luxus) a mai divatérzékenyek szótárába a kivételezett kevesek ruhatárából. Arról, hogy mit is jelent ez a csendes luxus vagy old money (régi pénz) hívószavakkal jelölt trend, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha elsősorban a kifinomultságra törekszünk, állítsuk össze úgy gardróbunkat, hogy az alábbi színek domináljanak: tengerészkék, smaragdzöld, burgundi, homok vagy teveszín és elefántcsont árnyalat.

A tengerészkék szinte minden bőrtónushoz illik, és bármilyen alkalomra felvehető, míg a smaragdzöld gazdag árnyalatával magabiztosságot sugároz, emellett remek alternatívája a feketének. A borvörös burgundi tökéletes a hidegebb hónapokra, ha a vastag kabátrétegek alá egy kis luxust szeretnénk csempészni, ráadásul remekül párosítható az olyan semlegesebb színekkel, mint a homok, az elefántcsont vagy a törtfehér. Mindhárom jól mutat blúzok, nadrágok, kabátok, kiegészítők, például táskák és cipők árnyalataként, feldobva néhány arany vagy ezüst kiegészítővel. 

színek öltözék

Seema Patel, pontosabban a karaktert megformáló Sarita Choudhury viseli a legszebb ruhákat az És egyszer csak… című sorozatban (Fotó: HBO Max/Warner)

Sok múlik a színek párosításán

A megfelelő színkombináció is sokat finomíthat egy összeállítás harmóniáján. Vegyük például a klasszikus fekete-fehér párosítást, ami soha nem megy ki a divatból, ráadásul más színekkel kombinálva sokoldalú és izgalmas kontrasztot alkot. Az időtlen elegancia másik örökérvényű párosa a tengerészkék és a bézs. Egy kényelmesebb nappali megjelenéskor vagy hivatalos esti alkalomkor ugyancsak megállja a helyét, mivel egyszerre sugároz egyszerűséget és luxust. És ha már luxus, az elengedhetetlen bordó-arany sem hiányozhat az őszi hónapokból, kiváltképp mivel a legtöbb bőrtónushoz remekül mutat és egy kis csillogással már megidézhetjük a közelgő téli időszakot is. Emellett a fehér és a homokszín a frissességet, a laza eleganciát, végül pedig a szürke és az ezüst a modern, hűvös kifinomultságot jelképezheti ruháinkon. 

Ezekkel nem lőhetünk mellé

 bazár a színeshez

1. Ballonkabát, F&F, 20 900 Ft 2. Balerina cipő, Högl, 73 390 Ft 3. Nadrág övvel, Reserved, 11 995 Ft 4. Ingruha, Mohito, 7999 Ft 5. Merevítő nélküli melltartó, Sloggi, 9900 Ft 6. Kézitáska, CCC, 13 995 Ft, 7. Ing megkötővel, Reserved, 8 995 Ft

Az ősz örök slágere

A trench coat, vagyis ballonkabát egy igazi alapdarab, amely évtizedek óta helyet a kap a gardróbban. Minden stílusban tökéletesen hordható, és a sportos ruházatnak is ad egyfajta eleganciát, ha pedig éppen farmer/póló napod van, egy balerina cipővel társítva te lehetsz maga a megtestesült párizsi sikk.

Arról, hogy hogyan érdemes hordani, és hol lehet beszerezni a legjobb trench coatokat, vagyis ballonkabátokat, ebben a cikkben írtunk.

Kiemelt kép: Getty Images