Őszi alapdarabok: a sokoldalú ballonkabát

A ruhatárunk tekintetében a legjobb időszak következik. Az nyár és tél közötti őszi átmeneti időszak, amikor előkerülnek azok a darabok, amelyeket jellemzően keveset hordunk, de annál nagyobb kedvvel tesszük.

Legalábbis én így vagyok vele. A nyári forróság egyszerűvé teszi a mindennapokat, így már-már frissítően hat a kreativitásunkra, hogy most végre rétegezhetünk! Vizsgáljuk meg, melyek azok a kulcsdarabok, amelyekkel ezeket a rétegeket szépen és elegánsan viselhetjük. Legyen fókuszban az első kulcsdarab, amely az őszről eszembe jut: ballonkabát.

Az ősz alapdarabjai

A trench coat, vagyis ballonkabát egy olyan alapdarab, amely sok-sok évtizede helyet a kap a női gardróbban, és állíthatom, hogy minden stílusban tökéletesen hordható. Ha csak a gyermekeddel futsz el a suliba reggel, és még a kényelmesebb darabokat kapod fel gyorsan magadra, a „melegítő” hatást abszolút emeli, ha gyorsan, felső rétegként egy ballonkabátot viselsz.  Ha éppen farmer/póló napod van, úgy sem lőhetsz félre egy másik átmeneti alapdarabbal, a balerina cipővel te lehetsz maga a megtestesült párizsi sikk.

A jó hír pedig az, hogy a nyári ruhákat sem kell még félredobni. A kedvenc virágos fodros könnyed anyagú ruháid gyönyörűen bújnak meg a ballonkabát szigorú vonalai alatt, és így szuper stílusos kontrasztos öltözéket eredményeznek. Ha maradnál a klasszikusoknál, akkor ne félj a blézer szetteddel kombinálni a ballonkabátod, így egy igazi erős női üzleti öltözet áll össze, de mindezt az ing-ceruzaszoknya vagy ing-blézernadrág formájában is kipróbálhatod!

A ballonkabát egyik legjobb tulajdonsága, hogy neutrális színe miatt minden színhez illeszkedik, és fontos hozzávalója, az öv segítségével szép derékív érhető el, még akkor is, ha az alatta található rétegek már egyre vastagodnak. Hanyagul kibontva pedig a laza elegancia mintapéldája!

ballonkabát ősz trend stílustippek

Fotó: Getty Images

Kinek áll jól a ballonkabát?

Testalkat szerint pedig majd mindegyik testalkathoz illeszkedik, természetesen az alacsonyabb testalkattal rendelkezők válasszanak egy kicsit rövidebb fazont, de ez az egy kikötés. A derékvonal-ív övvel való megmutatásával mind a kerekded, mind a szögletes idomokat szépen homokórává formázza, a körtét a A-vonalú alsó rész és a vállpántok harmonizálják. A rétegezésből adódó vertikális vonalvezetés pedig minden testalkatot nyújt, így jolly joker lehet bármelyik gardróbban.

ballonkabát divat stílus ősz alapdarab stílustippek

Fotó: Getty Images

Másodkézből az igazi!

Sose feledjétek, hogy a vintage és a pre-loved opciókat érdemes előnyben részesíteni, nemcsak azért, mert így a fenntarthatóság jegyében a Környezetnek is kedvezünk, de azért is, mert olykor igazán jó minőségű designer ballonkabátokat lehet találni a lelőhelyeken. Így pedig a bolygó és a pénztárcád is hálás, mégis sok esetben sokkal magasabb minőségű, örökre (akár több generáción átívelő) ballonkabátra tehetsz szert.

Keresgélj, míg megtalál a tökéletes! És hogy hol? Budapesten például a Práter Vintage Shopban, a Typo Showroomban, vagy a Ruhában.  Szerezz be egyet és induljon a kísérletezés, a lehetőségek tárháza végtelen! Ballonkabátra fel!

Kiemelt kép: Getty Images