üzletasszony áll egy fal előtt megafonnal a kezében, az árnyéka pedig olyan, mint egy szuperhősé

5 szófordulat, amitől azonnal magabiztosabbnak tűnsz a munkahelyeden

A szavak ereje óriási: az ahogyan beszélünk sokszor még annál is többet számít, mint az, amit mondunk. Ha előfordult már veled olyan, hogy egy-egy fontos gondolatodat a munkahelyeden meg sem hallották, vagy épp lesöpörték az asztalról, most figyelj!

Akár hiszed, akár nem, néhány szófordulat óriási különbséget jelenthet abban, hogy milyennek látnak az emberek, vagy hogy mennyire tekintenek megbízhatónak, esetleg profinak. (Például ettől a 9 mondattól azonnal ellenszenvessé válhatsz mások szemében.) Különösen igaz ez olyan munkahelyi környezetben, ahol előfordulhat, hogy nagy versenyben, sok férfi közt egyedüli nőként kell teljesítened. Ha jól válogatod meg a kifejezéseket, amiket a megbeszéléseken használsz, magabiztosabbnak tűnsz majd, és a szavaidnak is nagyobb hitelt adnak majd a munkatársaid.

Lássunk néhány példát arra, micsoda különbséget jelenthet egy-egy jól megválasztott kifejezés, és a régiek lecserélése!

Nem tudom megcsinálni helyett Nem fogom megcsinálni

A legnehezebbel kezdtük, mert különösen a nők hajlamosak arra, hogy ne mondjanak nemet, vagy ha sikerül is, az egy-egy feladattal kapcsolatos ellenérzéseiket addig csomagolják különféle óvatos szófordulatokba, míg a végén valamiféle szabadkozás kerekedik ki a dologból. Na, és ekkor jön az, hogy a többiek még rá is beszélik az embert a nemszeretem feladatra. A „Nem fogom megcsinálni” első olvasatra túl durvának tűnhet, de sokkal jobb, mint a bizonytalankodás, ráadásul, ha utána azt is elmondod, miért nem fogod megcsinálni az adott feladatot, kihúzod a méregfogat. Legközelebb, amikor a munkahelyeden megint téged kérnek meg valamilyen mindenki által visszautasított feladatra, a „Ne haragudjatok, ezt nem tudom megcsinálni” helyett fordítsd meg gyorsan a kérdést: „Ezt most nem fogom megcsinálni, mert nagyon sok egyéb feladatom van. Ki az, akinek belefér?”

Különösen fontos lehet kicsit erőt demonstrálnod olyan munkahelyi környezetben, ahol rendszeres, hogy nem vesznek komolyan.

Mi lenne, ha megpróbálnánk? helyett Meg kell csinálnunk!

Ahhoz, hogy magabiztosabban beszélj a munkahelyeden, elengedhetetlen, hogy az általad használt szavak és kifejezések is meggyőződést és magabiztosságot mutassanak. Ha egy határozott elképzeléseddel kapcsolatban is csak óvatosan kérdezel, és feltételes módban beszélsz, azzal azt sugallod, nem vagy biztos a dolgodban, és a többiek megerősítésére vársz. Könnyen lehet, hogy kollégáid nem vesznek komolyan, ha így beszélsz, ráadásul egy újszerű gondolatot vagy ötletet kérdésként megfogalmazni olyan, mintha a közösbe dobnánk azt: elkezdünk róla beszélgetni, majd valaki, aki kicsit jobban kiáll magáért, a sajátjaként kezeli a továbbiakban. Ötleted megerősítésére és levédésére inkább használd a tudom, várom, és a csináljuk szavakat. 

Remélem, lehetett érteni, amit mondtam helyett Kíváncsi vagyok a véleményetekre

A „Lehetett érteni, amit mondtam?” az egyik leggyengébb kifejezés szakmai kontextusban. Azt üzeni ugyanis a hallgatóságnak, hogy nem vagy biztos abban, hogy amit mondasz, és még te magad sem érted, amiről beszéltél. Ha magabiztosságot szeretnél sugározni, használd a „Várom a gondolataitokat vagy kérdéseiteket” kifejezést.

Gondolom helyett Biztosan

A „biztosan” szó a legjobb barátod, ha célod, hogy magabiztosságot sugározz a munkahelyeden. Ha pedig ennél is nagyobb erőt akarsz mutatni, használd a határozottan szót is, mert ebből egyből látszik, hogy 100%-ban magabiztos vagy abban, amit csinálsz. Van viszont néhány olyan szó, amit érdemes kerülnöd, ha nem akarsz tétovának tűnni. A valahogy, úgymond, azt hiszem, általában arra utal, hogy egyedül nem érzed elég erősnek magad, vagy elég értékesnek az ötletedet. Bár a tapintat és a kedvesség nagyon fontos, és vannak esetek, amikor ezeknek a tárgyalóasztalnál is hasznát vehetjük, a legtöbbször határozottsággal érünk el többet.

Csak a munkámat végeztem helyett Köszönöm

Magabiztosságod hiányáról árulkodik az is, ha nehezen fogadod el a dicséretet. Ha jellemző rád, hogy amint megdicsérnek, egyből attól kezdesz félni, nemsokára valami baklövésed derül ki, könnyen lehet, hogy imposztor szindrómád van, az pedig egészen biztos, hogy a többiek előbb-utóbb leszoknak a pozitív visszajelzésről. Ha legközelebb megdicsérnek, fogadd el egyszerűen egy köszönömmel. Sőt, akár azt is hozzáteheted, hogy örülsz az elismerésnek, mert nagyon keményen dolgoztál érte. 

Nőként néha nehéznek érezhetjük, hogy kiálljunk magunkért a munkahelyünkön. De ha felismerjük, milyen erő rejlik a jól megválasztott kifejezésekben vagy akár a power dressingben, semmi sem állhat annak útjába, hogy kamatoztathassuk tudásunkat és képességeinket. 

Kiemelt kép: Canva