Itthon Kicsikből NAGYOK címen fut az a gyerekkönyvsorozat, amely kiemelkedő emberek – művészek, tudósok, újítók – életét mutatja be a legkisebbek számára is érthető rövid szövegekkel, könnyed formában. A négyéves kortól ajánlott történetek olyan hírességek életét mutatják be, akik hihetetlen dolgokat vittek véghez, pedig életüket ők is nagy álmokat dédelgető kisgyerekként kezdték. A sorozat egyik legújabb darabja a frissen trónra került III. Károlyról szól, és ez sokaknál kiverte a biztosítékot.

Úgy alakult, hogy III. Károly koronázása előtt egy héttel jártam Londonban. Túlzás nélkül állíthatom, hogy minden a közelgő nagy eseményről szólt, ráadásul nemcsak a felnőtteket, de a gyerekeket is megcélozta az udvari merchandizing-gépezet. Az ikonikus, több emeletes Hamley’s játékáruház bejáratában egy gigantikus méretű Károly LEGO-szobor fogadott, a könyvesboltok polcai pedig tele voltak Károly-tematikájú mesekönyvekkel. A Peppa and the coronation (Peppa malac és a koronázás) még csak-csak elment, de a Winnie-the-Pooh Meets the King (Micimackó találkozása a királlyal) című könyvnél már felhúztam a szemöldököm.

Persze valahol érthető, hogy mesék formájában igyekeznek elmagyarázni a legkisebbeknek, mi az, amiről mindenki beszél a környezetükben. „A koronázási hírek mindenütt ott vannak, és különösen a gyerekeknek sok kérdésük van azzal kapcsolatban, hogy mi is ez, és mi fog történni. A könyvek remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a gyerekekkel beszélgessünk az eseményről, miközben a fiatal olvasókat lekötik és szórakoztatják” – magyarázta a The Guardiannak Hazel Maxwell, a Waterstones brit könyvterjesztő hálózat munkatársa. Megjelent viszont egy olyan gyerekkönyv is a témában, amelyet azóta nagyon sok kritika ért mind a könyves szakma, mind a szülők részéről.

Kis gyerekek, nagy álmok

A Little people, BIG DREAMS (magyarul Kicsikből NAGYOK) sorozat ötlete Maria Isabel Sánchez Vegara fejéből pattant ki. Vegara a ’70-es években Barcelonában nőtt fel, és mindig is író akart lenni. Közel negyven évébe került, hogy álma valóra váljon. Húszévnyi reklámszakmában eltöltött munka után, 2012-ben saját maga adta ki első könyvét, két évvel később pedig megjelentette azt, amit születésnapi ajándéknak szánt iker-unokahúgainak, Albának és Claudiának: a Little People, BIG DREAMS-sorozat legelső kötetét. A kiemelkedő emberekről – művészekről, tudósokról, újítókról – szóló, legkisebbek számára készült könyvek hatalmas sikert arattak, mára több mint húsz nyelvre fordították le őket. Vegara szerint a sorozat sikere annak köszönhető, hogy a gyerekek szeretnek igaz történeteket olvasni más gyerekekről, akik nagy dolgokat érnek el. Ez erőt és bátorságot ad nekik, hogy higgyenek magukban, és nagyot álmodjanak.

Nemrég jelent meg a századik (!) kötete a sorozatnak (magyarul eddig 16 elérhető). Itthon Coco Chanel, Jane Goodall, David Attenborough, Frida Kahlo, Teréz anya, Stephen Hawking, Marie Curie, Maria Montessori, Charles Darwin, Anne Frank, Greta Thunberg, Neil Armstrong, Pablo Picasso, Albert Einstein, Hans Christian Andersen és II. Erzsébet királynő élettörténetével ismerkedhetnek meg a kicsik.

Olyan kivételes tehetségű emberek a könyvek szereplői, akik a saját területükön szorgalmuknak és kitartásuknak köszönhetően kimagasló eredményt értek el, vagy valamilyen, az egész emberiség számára jelentőséggel bíró tevékenységet végeztek.

(Az eredeti, angol kiadásban a klasszikus nagy nevek mellett egyre többször felbukkannak popkulturális ikonok is, akiknek  jelentőségével egyesek biztosan vitatkoznának, mint például Prince, Elton John, Shakira vagy Dwayne „The Rock” Johnson akciófilmsztár, mindez azonban kevésbé meglepő, ha tudjuk, hogy az írónő bevallott célja az ismeretterjesztésen kívül, hogy új és friss kapcsolatot teremtsen a gyerekek és a popkultúra között.)

De hogy jön ide III. Károly?

A sikersorozat történetében sosem látott indulatokat váltott ki az a nemrég megjelent kötet, amely a frissen megkoronázott III. Károly életéről szól. A könyvből a koronázás előtt, április utolsó hetében több mint 15 ezer példányt adtak el, amivel az első helyre került az Egyesült Királyság könyveladási listáin. Általában véve van valami felforgató és inspiráló azokban az emberekben, akik a Little People, BIG DREAMS (szó szerinti fordításban Kis emberek, nagy álmok) lapjaira kerültek eddig, ami sokak szerint felveti a kérdést, hogy vajon milyen „nagy álmai” voltak Károly hercegnek, mint az anyja birodalmának és az egymilliárd fontos cornwalli hercegség élethossziglani utódjának? A könyv egyik oldalán a mosolygó kis Károlyt láthatjuk a bölcsőjét körülvevő komornyikokkal és dadákkal, azzal a szöveggel, hogy „egy nap király lesz”.  A könyvben Diana hercegné kapcsán az szerepel, hogy Károlynak „ideje volt találnia egy feleséget, akivel megoszthatja királyi kötelességeit” – ez aztán az álom!

Kiakadt a szakma…

A The Guardian információi szerint a III. Károlyról szóló kötet megjelenése után egy glasgow-i könyvesbolt bojkottálta az egész sorozatot. „Károly története dióhéjban egy szomorú gyermekkor, évtizedekig tartó várakozás a királlyá válásra, egy halott exfeleség, elhidegült fiúk, és a királyi jogar nevében a »Birodalom népének« okozott generációs károk” – fogalmazott indulatosan Janet Manley ausztrál író a Literary Hub irodalmi portálon.

Manley Ausztráliában született, ahol hivatalosan még most is a mindenkori brit uralkodó az államfő,  így esetében nem csak könyvkritikáról, hanem az egész brit monarchia mint intézmény kritizálásáról van szó.

Kétségkívül jogos a felvetése, mit keres III. Károly a sorozatban olyan nevek mellett, mint Rosa Parks vagy Malala Yousafzai és a többiek, akik mind önerejükből lettek azzá akik, nem a születésüknél fogva, sőt, gyakran annak ellenére.

Manley azt is kifogásolja, hogy „kamu” III. Károly életének lebutított ábrázolása. A könyvben például az szerepel, hogy Károly feleségül vette Kamillát, aki 35 éven át a „legközelebbi barátja volt”. (Arról, hogy hogy vált Kamilla páriából a britek új kevdencévé, itt írtunk hosszabban.)

Tény, hogy III. Károly jótékonykodott, megtanulta a walesi nyelvet, szeret a természetben lenni és a környezetvédelem nagy harcosa – amint ez a könyvből is kiderül –, de biztos, hogy ez elég ahhoz, hogy becsatlakozzon Mozarthoz, Nelson Mandelához és Martin Luther Kinghez? Persze a kérdés költői, hiszen a sorozat írója maga választhatja meg, kiknek szentel kötetet. Ugyanakkor tény, hogy az eddigi felhozatalból kilóg III. Károly, aki már születésével elnyerte majdani királyi címét, ezért kérdés, mennyiben hat inspirációként az ő története a „hétköznapi” gyerekekre. 

… és a szülők is

A könyvet sok szülő is értetlenkedve fogadta, rámutatva arra, hogy III. Károly kizárólag azért lett király, mert az Egyesült Királyságban örökletes monarchia van. A The Daily Mail összegyűjtött néhányat a szülők kommentjeiből, ezekből szemezgetünk. „Annyira inspiráló a gondolat, hogy bármelyikünkből lehet király, ha elég keményen dolgozunk” – írta Colleen McKenna. „A gyerekeknek azt az értékes leckét tanítja, hogy ha hiszel magadban, te is lehetsz uralkodó” – gúnyolódott Rebecca Jules. „Arról álmodott, hogy király lesz, és hála annak, hogy kik voltak a szülei, ez sikerült is neki. Vége” – fanyalgott Colin Poppshed.

A szülőknek általánosságban tehát nem az a baja, hogy gyerekkönyv jelent meg III. Károlyról, hanem azt vitatják, hogy pont ebben a sorozatban kapott helyet, amely az egyedi ötleteikről, kemény és kitartó munkájukról híres – és ezért inspiráló emberekről szól.

Ha egyszer egy üzlet beindul

A Little people, BIG DREAMS sorozat honlapján már megtekinthetők a soron következő, megjelenésre váró kötetek, köztük a Diana hercegnéről szóló könyv. Úgy látszik, előbb-utóbb a brit királyi család minden tagja sorra kerül. Tavaly szeptemberben, közvetlenül II. Erzsébet királynő halála után az ő története is megjelent, amit azonban nem övezett olyan kifakadás, mint most a fia esetében. Talán azért, mert a könyv megjelenése egyfajta tiszteletadásként is felfogható, vagy mert Erzsébet 70 éven át uralkodott, és nem 70 évesen lett uralkodó, miután egész életében várakozott.

Kiemelt kép: III. Károly a Buckingham Palota erkélyén integet a koronázása után 2023. május 6-án Londonban (Fotó: Leon Neal/Getty Images)