7+5 idézet a 75 éves Stephen Hawkingtól tudományról, nőkről és életről

21 éves volt, amikor betegségét diagnosztizálták, akkor alig néhány évet adtak neki. Ma 75 éves és egyike napjaink legmeghatározóbb tudósainak. Isten éltesse a szülinapos Stephen Hawkingot, aki előtt saját bölcsességeivel tisztelgünk!

stephen-hawking

Tudományról és hitről

„Alapvető különbség van a vallás –melynek alapja a hatalom – és a tudomány – melynek alapja a megfigyelés és az értelem – között. A tudomány fog nyerni, mert az működik.”

A nőkről

„A nő maga a teljes rejtély.”

Istenről

„Isten talán létezik, de a tudomány anélkül is meg tudja megmagyarázni a világegyetem működését, hogy alkotóra lenne szüksége.”

Az IQ-ról

„Azok az emberek, akik az intelligenciájukkal dicsekednek, vesztesek.”

Az életről

„Az élet tragikus lenne, ha nem lenne vicces.”

Földönkívüli civilizációkról

„Ha az idegenek meglátogatnak minket, az olyan lesz, mint amikor Kolumbusz partra szállt Amerikában – a dolog nem alakult jól a bennszülötteknek.”

Az eutanáziáról

„Azoknak, akik gyógyíthatatlan betegek és elviselhetetlen fájdalmaik vannak, meg kéne adni a jogot, hogy véget vessenek az életüknek, és nem kéne azokat vádolni, akik ebben segítenek nekik.”

A szabad akaratról

„Észrevettem, hogy azok az emberek, akik azt állítják, minden előre elrendeltetett és semmit nem tehetünk, hogy ezen változtassunk, körbenéznek, mielőtt átkelnek az úton.”

A fogyatékosságról

„Azt tanácsolom más fogyatékkal élő embereknek, hogy koncentráljanak azokra a dolgokra, amelyekben a fogyatékosságuk nem akadályozza őket, és ne bánkódjanak amiatt, amit nem tehetnek meg. Ne éljenek fogyatékkal a lelkükben, akárcsak a testükben.”

Az egészségéről

„Amikor először diagnosztizáltak ALS-sel, két évet adtak nekem. Most, 45 évvel később, egész jól megvagyok.” – mondta korábban.

Az időutazásról

„Még ha fel is fedeznek a jövőben valamilyen más elméletet, akkor sem hiszem, hogy az időutazás bármikor is megvalósulhat. Mert ha megvalósulhatna, akkor mostanra elözönlöttek volna bennünket a jövőből érkezett turisták.”

Az életcél

„A célom egyszerű. Ez a világegyetem teljes megértése, hogy miért olyan, amilyen, és miért létezik egyáltalán.”

Összeállította: D.A.

Fotó: Pinterest