Nem csak régi ruháit hordja és biokertészetet vezet, de a kihalófélben lévő madarak megmentését is a szívén viseli, ráadásul részt vesz innovatív tervek létrehozásában a bolygó megmentéséért.

A walesi herceg a család sandringhami birtokán engedett szabadon 11 nagy gázlómadarat, ezzel is segítve fajuk fennmaradását. Károly herceg a Curlew Recovery Summit nevű természetvédelmi csúcsszervezet védnöke (év elején csatlakozott hozzájuk), amely egyik legfőbb céljául tűzte maga elé, hogy Kelet-Anglia nagy gázlómadár populációját megmentse a kihalástól, sőt ha lehet, jelentősebb szaporulatát segítse. 

Tony Juniper, a Natural England elnöke és a leendő uralkodó mindent megtesznek azért, hogy ezeket a szárnyasokat a következő generáció is láthassa.

Károly herceg az Instagram-oldalán a következőket írta: „A nagy gázlómadár Európa legnagyobb gázlómadara, és a legmagasabb szintű természetvédelmi prioritás, ami sürgős intézkedést igényel. Az Egyesült Királyságban található a nagy gázlómadár globális költőállományának nagyjából egynegyede, de a faj az 1970-es évek óta jelentősen csökkent, az élőhelyeinek elvesztése és a ragadozók miatt.”

A herceg híres biokertészete

Nem ez az első fontos lépése Károly hercegnek a bolygó és egyes fajok megmentésében. „Harca” egészen 1968-ig nyúlik vissza, amikor 20 évesen az Európai Természetvédelmi Év walesi bizottságának elnöke lett.

Sőt, többször is büszkén nyilatkozott biokertészetéről,

amelyben ragadozókat vetnek be a rágcsálók kiirtására méreg helyett, és minden zöldhulladékot visszaforgatnak. II. Erzsébet királynő legidősebb gyermekét a sajtó sokszor nevezte furcsának különleges kertje miatt, de a herceg továbbra is örömét leli benne, és mint elmondta, nemcsak friss és egészséges zöldségeket kínál a kert, de az a rovar- és madárvilág számára is hasznos hely.

Küzdelem a pusztítás ellen

Károly herceg többször is felemelte szavát az emberiség legpusztítóbb tevékenységei ellen, amelyek a globális felmelegedésért, az óceánok szennyezéséért és az erdők rohamos pusztulásáért felelősek.

„Szédítő sebességgel romboljuk az eljövendő generációk esélyét azzal, hogy nem veszünk tudomást arról, milyen pusztítást végzünk a természetben, miközben közel s távol ez az egyetlen olyan bolygó, amelyen élet van”

– mondta a walesi herceg, aki a fenntartható gardróbot (évek óta hordja kedvenc ruhadarabjait) ugyanolyan komolyan veszi, mint a természet értékeinek megvédését. Mivel évtizedek óta lelkes természet- és környezetvédő, fiait (és most már unokáit) is mindig arra tanította, hogy figyeljenek a bolygóra, és minél kevesebb kárt tegyenek benne. Harry herceg a BBC One dokumentumfilmjében elárulta: mivel apja mindig szigorúan ragaszkodott ahhoz, hogy lekapcsolja maga után a villanykapcsolót, számára ez már természetes. Harry azt is elárulta, hogy feleségének, Meghan Markle-nak is továbbadta ezt a berögzült mozdulatot. 

Új ötletek a Föld megmentésért

Sőt, Sir Jony Ive tervező és Károly herceg a Royal College of Arton (RCA, Királyi Művészeti Főiskola) elindította az úgynevezett Terra Carta Design Labot, amely arra ösztönzi a hallgatókat, hogy hiteles és fenntartható megoldásokat dolgozzanak ki a klímaválságra. A projektben építészek, tervezők, tudósok, mérnökök, valamint írók és művészek vesznek részt, akikhez a friss RCA diplomások csatlakoznak. Ive, az egykori Apple-főtervező úgy látja, ez adhat egy esélyt a világ egyre sürgetőbb környezeti problémáinak orvoslására. „Gyakran a legnagyobb kihívások hívják elő a legjobb ötleteket” – tette hozzá a tervező. A cél az, hogy olyan formaterveket hozzanak létre, amelyek nagy hatással lehetnek a fenntartható jövőre.

A lehetséges fejlesztési területek között szerepel az üvegházhatású gázok csökkentése, valamint új gazdasági és társadalmi modellek létrehozása, amelyek újra szimbiózisba hozhatják az embereket a környezettel.

Például az RCA diplomások legutóbbi projektjei között szerepelt egy olyan eszköz, amely az autógumik mikroműanyag-kibocsátásának csökkentésére törekszik. Egy másik RCA által vezetett programmal pedig az a céljuk, hogy csökkentsék a szarvasmarhák által kibocsájtott metángáz mennyiségét. Az első körben a projekteket az RCA oktatói értékelik, majd a végső 16 fős listát egy zsűri bírálja el, köztük Károly herceg és a tervezőlabor dolgozói, amit az ENSZ novemberi éghajlat-változási konferenciáján, más néven COP26-on kívánnak a világ elé tárni novemberben. Többen úgy vélik, hogy Károly herceg eltökéltsége és kitartása nem csak Angliának, de az egész világnak a hasznára lehet, hogy egy szebb és élhetőbb Földet hagyjunk örökül.

Kiemelt kép: Getty Images, Forrás: People, National Geographic, Design Week