Károly herceg előszeretettel hordja majd’ 40 éves öltönyét

Az Anderson & Sheppard öltözetet pontosan 1984 óta birtokolja, amit többek között Harry herceg esküvőjén is viselt.

Erzsébet legidősebb fia a legutóbb megrendezett Royal Ascot lóversenyen jelent meg a szürke, elegáns darabban. Ezzel tisztelte meg a rendezvényt, amit idén a fenntarthatóság jegyében bonyolítottak le, és minden meghívottól azt kérték, lehetőleg a szekrényükből vagy egy second hand boltból válasszanak ruhát az eseményre.

Károly hercegtől egyébként sem áll távol az ökotudatosság, hiszen saját biogazdasággal is rendelkezik. Ám nem ő az egyetlen a királyi családban, aki nem akar pazarolni.

Vilmos herceget is sokszor lehet látni ugyanabban a sötétkék pulóverben, ahogy feleségét, Kate Middletont is kedvenc cipőjében. Ezzel nem csak azt mutatják  a világnak, hogyan lehet elegánsan felöltözni egy fontosabb eseményre, hanem azt is, hogyan lehet a szeretett, régi ruháinkat újabb darabokkal ötvözni. Ez pedig 2021-ben, a túlfogyasztás Mekkájában rendkívül fontos, főleg, ha ezt az utca embere is eltanulja tőlük.

II. Erzsébet királynő néhai férjével, Fülöp edinburgh-i herceggel és fiával, Károly herceggel az 1968-as versenyen (Fotó: Keystone/Getty Images)

Csak ritkán kerül elő a szekrényből

A People magazin kiszúrta, hogy Károly herceg öltönyét többször is láthattuk már nyilvános eseményeken, de leghíresebb jelenése 2018-ban volt Meghan Markle és Harry herceg esküvőjén. Természetesen nem ez volt az egyetlen királyi „esküvői szekrény deja vu” az idei Royal Ascoton: Károly sógornője, Zsófia wessexi grófné, Eduárd wessexi gróf felesége is olyan kalapban érkezett, amelyet Kate Middleton és Vilmos herceg 2011-ben tartott esküvőjén már viselt.  Károly herceg korábban elárulta az angol Vogue szerkesztőjének viszonyulását Anderson & Sheppard öltönyéhez.

„Addig fogom viselni, amíg jó rám. Miért ne tenném?”

Azt is hozzátette, évente csak néhányszor viseli, így tudja megőrizni tökéletes mivoltát a ruhadarab, amihez idén levendula színű nyakkendőt kötött, de közben egy súlyos etikett szabályt is vétett: elfelejtette feltenni névtábláját, ami minden Ascot vendégnek kötelező.

Zsófia wessexi grófné ugyanabban a kalapban idén és 2011-ben (Fotó: Getty Images)

Ahol Overdose is elstartolt

A Royal Ascot egy nemzetközileg elismert lóverseny, olyan sportesemény, amelyen kizárólag a társadalmi elit (arisztokraták, hírességek és természetesen a brit királyi család) tagjai vesznek részt.

Ascotban első helyezést elérni óriási dicsőség, mind a lónak, mind a lovasnak és persze a lótulajdonosnak is.

II. Erzsébet királynő saját lovai is rendszeresen megmérettetik magukat, sőt tíz évvel ezelőtt Overdose is elstartolt a híres brit pályán. Akkor a 1000 méteres, Group 1 besorolású King’s Stand Stakes-ben, a német Andreas Suboriccsal a nyergében a negyedik helyen végzett.

II. Erzsébet királynő az idei eseményen, természetesen tökéletes öltözetben (Fotó:Getty Images)

Ahol pezsgő jár homárral

Az öt napig tartó eseményt tavaly a Covid-intézkedések miatt zárt ajtók közt rendezték meg, idén pedig a szokásos 300 ezer meghívott helyett csupán 12 ezren léphettek be az Egyesült Királyság versenynaptárának legrangosabb eseményére, ahol a kalapok legalább annyira fontos szerepet töltenek be, mint a versenylovak és a híres zsokék.

A Royal Ascot nem egy derbi

Derby város nevéből ered az a fajta lóverseny, amely a lovak egyszeri(!) megmérettetésére szolgál. Csak hároméves angol telivérek (kancák és mének) indulhatnak rajta, derbit pedig minden országban évente csak egyszer rendeznek. Angliában ez az Epsom Derby, így nyilvánvaló, hogy az Ascot Royal nem egy derbi, hanem az Ascot versenypályán rendezett futam.

A feltűnő, extrém darabok az elmúlt évek során elvitték a show-t, ahogyan a pazarló életmód is hasonlóan visszaköszönt a versenyen, ezért is annyira fontos az idei, a fenntarthatóságra törekvés jegyében. Átlagosan 56 ezer palack pezsgő, 44 ezer üveg bor kerül kibontásra, több ezer koktélos poharat ürítenek ki, valamint – hiszen Angliában vagyunk – 80 ezer csésze tea is elfogy a verseny alatt. Az ételek között megtalálható a rák, a bárány, a lazac és a híres Angus stake, ahogyan a friss homár is.

A dress code-ot is minden meghívottnak szigorúan be kell tartania: a lóverseny területére tilos fedetlen vállal, térd fölötti szoknyában és rövidnadrágban, laza szerelésben belépni.

A versenyt különböző helyekről szemlélhetik a szerencsések: a legmagasabb rangú meghívottak a királyi páholyban foglalnak helyet, a szintén tehetős, de nem királyi vendégek privát boxban szurkolnak és koktéloznak. A harmadik kategória a nagytribün, ahonnan szintén tökéletes kilátás biztosított, majd utána következik a Silver Ring. Bár a rangos versenyt mindig júniusban rendezik, már kora tavasszal nem lehet rá jegyet kapni, amit nem csak Angliában, de a világ különbözőbb pontjain is nagy figyelem övez.

Kiemelt kép: Getty Images