A márkaneven innen és túl. A Nők Lapja 2021/26. számának cikke.

A brit monarchia egy igazi brand. Márkanév. Olyan, mint egy plecsni, amelyet, ha ráütnek valamire – legyen az kávéskanál, konyharuha, gin, olimpia vagy egy egész ország –, attól nemcsak megbízhatóbbnak, de kelendőbbnek is tűnik. II. Erzsébet, családja és a királyság intézménye egy rakás pénzt termel. Elöljáróban tehát leszögezhetjük: uralkodni nemcsak király dolog, de meglehetősen szépen hoz is a konyhára.

Ha egy újságcikk címében – mint most is – leírják a brit királyi család valamely tagjának a nevét, azt az emberek azonnal elolvassák. Ha elakad egy baráti társalgás, elég bedobni annyit, hogy „Harry” vagy „Meghan”, és azonmód kifejti mindenki az álláspontját a legkisebb herceg és családja viselt dolgairól, meg persze kialakulnak a verbális frontvonalak. Érdekes módon, bár Európában van jó néhány ország, ahol a mai napig fennmaradt a királyság intézménye, összesen a spanyol udvarról hallunk időnként ezt-azt, de onnan is csak azért, mert az ottani uralkodócsalád tagjai tettek érte, hogy lejárassák a monarchia intézményét. A briteknél sincs minden rendben mostanság, ám ott még mindig meghatározó figurának számítanak a royal family tagjai.

A nagy ugrás

2012-ben Londonban nehéz lett volna kikerülni II. Erzsébet fotóját. A brit királynő gyémántjubileumot ünnepelt: ekkor ült hatvan esztendeje a trónon. A Piccadilly Circusön kávéspoharakról, konyharuhákról, omlós linzerekről mosolygott. És még csak ezután jött a londoni olimpia, és a Trainspotting című filmet is rendező Danny Boyle által dirigált megnyitóünnepség. Amely egyrészről a brit „menőség” tömény esszenciája volt, másrészt az ügyeletes James Bond, Daniel Craig is feltűnt a bevezető kisfilmben, amint látogatást tesz II. Erzsébetnél. Érdemes végignézni a YouTube-on a pár perces mozit, mert benne van minden, amit a nemzeti büszkeségről, a lazaságról és a királyság intézményének menőségéről össze lehet hordani. Buckingham-palota, a híresen cuki corgi kutyák, tetőtől talpig nemzeti színű helikopter, repülés London felett Big Bennel és Tower híddal, integető alattvalók (és integető Churchill-szobor!). A filmecske végén a helikopter a Wembley stadion fölé ér, és ebben a pillanatban II. Erzsébet – vagyis a dublőre – kiugrik a gépből, őt követi maga James Bond, majd kinyílnak a szigorúan brit nemzeti lobogót mintázó ejtőernyők – a világ pedig megőrül. 900 millió ember tapad a képernyőkre a földgolyón. Ám nem csak attól menő a brit monarchia, mert felismerték, hogy a hagyományaik nagyon fontosak – ha a világ pokoli sebességgel változik, ők valamiféle állandóságot, kapaszkodót jelenthetnek az alattvalóiknak. Hanem azért is, mert rengeteg alattvalójuk van. A Brit Nemzetközösség 53 országából 16 állam ismeri el II. Erzsébetet uralkodójának – vagyis államfőjének.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .