alvótípusok kategóriára bontva

Te melyik alvásnyelvet „beszéled”? Segíthet rajtad, ha tudod a választ

Se szeri se száma az alvási szokások kategorizálásának attól függően, épp milyen pozíciót találunk a legmegfelelőbbnek, éjszakai baglyok vagyunk vagy reggeli pacsirták, pizsamában vagy anélkül esik jól az éjjeli pihenés. Dr. Shelby Harris pszichológus azonban egy új, átfogóbb osztályozási módszert dolgozott ki erre: az alvásnyelveket. Ez pedig úgy tűnik, közelebb vihet bennünket az alváshigiénénk javításához.

A szakértő legújabb stratégiája azon túl, hogy öt alvásnyelvet határoz meg az emberek pihenési szokásai alapján, azt is felfedi, az egyes típusba tartozók milyen akadályokba ütközhetnek mielőtt elszenderednének. Már ha ez egyáltalán sikerül, hiszen mi is több alkalommal írtunk róla, milyen komolyabb – míg máskor könnyen elkerülhető – okok húzódhatnak az álmatlanság mögött, és hogy vannak bizonyos esetek, amikor a bárányok számolgatása nem elég, így egyéb trükköket is be kell vetnünk a siker érdekében. Dr. Harris módszere a páciensei körében tapasztalt nehézségeket alapul véve született meg, a megfigyelések pedig egyúttal segíthetnek elsajátítani a zavartalan pihenés technikáit is. A pszichológus professzor hangsúlyozza, egyesek úgy találhatják, egynél több alvásnyelvet is „beszélnek”, ám ezek csupán kiindulópontok, melyek segíthetnek elvezetni a jobb alváshoz szükséges önismerethezl.

Az „Aggodalom szavaival” alvó

A „Words of Worry” alvó – ahogy a pszichológus eredetileg utal rá – az elfoglalt elme kategóriája. Azok tartoznak ide, akiken a sötétség csendjében könnyen úrrá lesznek a kétségbeesett gondolatok, emiatt nehezen tudnak kikapcsolni, sőt, éjszaka is gyakran felébrednek. Az ismétlődő negatív képzetek hosszú távon krónikus stresszt, szorongást, depressziót is kiválthatnak, de Dr. Harris szerint van megoldás, méghozzá a lefekvés előtti harmincperces rutin kialakítása, mely alatt van elegendő idő úgymond sebességet váltani, lecsillapítani háborgó elménket. A rituálé részeként válasszunk olyan tevékenységet, mely megnyugtatja cikázó gondolatainkat, fesztelenebb állapotba ringat és semlegesíti aggodalmainkat. Ehhez persze nem árt kerülni az olyan tevékenységeket, mint az ágyban dolgozás, a közösségi média, a hírek görgetése, ezek helyett inkább vegyünk magunkhoz egy jó könyvet, és merüljünk el benne, amíg el nem álmosodunk.

A „Tehetséges” alvó

Az úgynevezett „Gifted” alvó, mint ahogy azt neve is sugallja, szinte bárhol, bármikor képes elszenderedni, függetlenül a környezet fényétől, zajszintjétől vagy kényelmi körülményeitől, ez a képesség ugyanakkor a szakértő szerint mögöttes alvászavarra is utalhat. Persze nem kell azonnal problémát szimatolnunk, ha egyszerűen csak gondtalan hétköznapokat élünk, és nyugodtan hajtjuk a párnára a fejünket, azonban a túlzott álmosság hosszú távon valamilyen rendellenességet takarhat, és alaposabb kivizsgálást érdemel. „Előfordulhat, hogy nem diagnosztizált alvászavar vagy gyógyszer által okozott mellékhatás áll a háttérben, amely hosszú távon még több komplikációt okozhat.” Amennyiben ezt az alvásnyelvet beszéljük, érdemes átgondolnunk, elég időt töltünk-e az ágyban, ám ha annak ellenére érezzük magunkat bágyadtnak, hogy minden éjjel akár hét óránál is többet vagyunk képesek szunyókálni (egy új kutatás alapján ugyanis ennyi lenne az ideális), akkor keressünk fel egy szakértőt a mögöttes problémák feltárására.

alvási szokások

Fotó: Getty Images

A „Rutinos perfekcionista” alvó

„Routine Perfectionist” alvóként úgy érezhetjük, minduntalan be kell tartanunk a szigorú alvási ütemtervet, a pontos lefekvés előtti rutint a tökéletes pihenés érdekében. A perfekcionizmus miatt azonban könnyen kizökkenhetünk és stresszesnek érezhetjük magunkat, ha a dolgok nem az általunk ideálisnak tartott menetrend szerint alakulnak. Ennek eredményeképpen egy idő után paradox módon épp a nyugodt pihenést kockáztatjuk azzal, ha ragaszkodunk a túlságosan merev szokásokhoz, melyek így akár szorongást, álmatlanságot is okozhatnak. Lazítsunk olykor az elvárásokon, és ahelyett, hogy a tökéletes pihenést hajszoljuk, engedjük meg magunknak a rugalmasságot. Dr. Harris azt javasolja, hogy időnként változtassunk az alvási rutin egyes részein, vagy a lefekvés előtti tevékenységek sorrendjén, továbbá vegyük tudomásul a tényt, hogy az alvás egy olyan különleges tevékenység, melyet lehetetlen minden esetben kontrollálni.

A „Hőséggel nem bíró” alvó

Dr. Shelby Harris találóan „Too Hot to Handle” kategóriának nevezi azt a csoportot, melynek tagjai hajlamosak az éjszaka folyamán kimelegedni, órákon át bosszúsan hánykolódni a takaró alatt. Ide tartoznak azok az alvók, akik számára valamilyen hormonális vagy egyéb okból kifolyólag túl meleg van ahhoz, hogy zavartalanul álomba merüljenek.  A perimenopauza vagy menopauza tüneteitől szenvedő nőket például rendszeresen gyötörhetik visszatérő hőhullámok vagy az éjszakai izzadás kellemetlen panaszai. Dr Harris azt javasolja, érdemes mindig természetes anyagból készült, lenge hálóruhát és ágyneműt választani, melyet cseréljünk minél gyakrabban és ne feledkezzünk meg a szoba megfelelő éjszakai hőmérsékletéről sem, mely ideális esetben valahol 15 és 20 fok közé tehető.

A „Pihekönnyű” alvó

Az alvás nem okoz különösebb problémát a „Light as a Feather” kategóriába tartozó álomszuszékoknak, nem úgy, mint az ébredés, tekintve, hogy mindig fáradtan kelnek, amely főként a rosszul időzített alvási szakaszok miatt fordulhat elő. Az egyes alvási fázisok ugyanis eltolódhatnak, amennyiben nem térünk időben nyugovóra, vagy valami megzavarja pihenésünket, például különféle hangok és fények kiszakítanak álmunkból. Ha ezt a tábort erősítjük, összpontosítsunk a következetes fekvési és ébredési időre, és ha olyan külső zajok vagy fényhatások zavarják az álmunkat, amelyeket nem tudunk kiiktatni (például forgalmas utcára néz a hálószobánk ablaka), szerezzünk be egy szemtakarót és füldugót éjszakára.

Kiemelt kép: Getty Images